LJM L12-2 ebay moduli

Re: LJM L12-2 ebay moduli

PostPostao/la deleted user » Pon kol 31, 2015 8:27 pm

Vidi se cijela kad je sejvas na komp...

PostPostao/la m a r k o » Pon kol 31, 2015 9:32 pm

ilimzn napisao:4uF i 10nF nije bas ni slicno...
O stabilnosti bi se dalo raspravljati s takvim rezultatima, al ajd. Pogotovo u nedostatku izlaznog RL-a. Dio sheme s izlazom se ne vidi...
Ako ces motati novi trafo, olaksaj sebi (iako otezaj Trafoxu) i namotaj si posebne sekundare za svaki modul. U najmanju ruku ako moraju biti zajenicki onda posebne sekundare za + i - granu bez zajednickog srednjeg izvoda.

4 i 10 je dovoljno slično da se može objasniti preciznosti dvaju instrumenata sa suprotna dva cjenova razreda... A uF i nF sam možda i omanuo u prvnom mjerenju... :doh:

Složio sam i isprobao lijeva dva kanala, rade, mrvu zuje, ne pregaraju, ne osciliraju sa 10 nF + zvucnik iz radione preko buksni.

Pred dobrih par godina sam vidio ne nekom forumu, možda audiofil, ilustraciju kojim redosljedom staviti okrugle stopice sa žicama mase pod šaraf, a na bakrenu šinu mase. Koliko sam se maglovito uspio prisjetiti išlo je šina - nazubljena podloška - trafo - n. podloška - zvučnici - podl. - masa od pojačala itd. Sada imam minuse zvučnika pod drugim šarafom od ostatka, možda je zujanje do toga...

Motanje trafa će pričekati da uspijem utopiti nekome koji komad postojeće opreme. Znam da ovaj sport nije perpetuum mobile ali mi se ne da skupljati skupljače prašine. :pray: kupite nešto od mene, imam 4 trafa koja mi stoje. Hm, kolko je kila lak-žice?
m a r k o

PostPostao/la ilimzn » Uto ruj 01, 2015 8:06 pm

4uF je samo 400 puta vise od 10nF. Ako zelis ikakvu suvislu pomoc po ovom pitanju moras biti precizniji s mjerenjem jer uzroci problema nece biti isti za odnos kapacitivnog opterecenja 1:400. Zamisli da dodjes npr. proizvodjacu guma, i kazes pukla mi guma na 400km/h. Ili je to bilo 1km/h? Nisam siguran, mozda sam omanuo s mjerenjem...
Pojacalo koji ima problem s 10nF je izrazito nestabilno. Pojacalo koje ima problema s 4uF nije rijetkost. Osiguraci pomazu, iako stara poslovica kaze da tranzistori zasticeni brzim osiguracima stite osigurace od pregorijevanja...
Sto se tice zujanja i mjesta gdje je saraf, razmisli kakvi su padovi napona na toj bakrenoj sini.
Ali to nece biti tvoj pronlem - imat ces problem sa brumom tipa nema ga kad ne spojis ulaze, ima kad spojis. E sad, ja uvijek kazem, nacrtajte si kamo vam idu mase, ono, uslikaj pojacalo, nacrtaj flomasterom, UKLJUCIVO kamo idu mase kroz interkonekt kablove. Ne da vam se? A dobro, nek vam bruji onda. Covjeku postane dodsadno objasnjavati zapravo trivijalne stvari po 1001 puta...
ilimzn

PostPostao/la m a r k o » Uto ruj 01, 2015 11:19 pm

Ispričavam se ilimzne, ne želim zvučati aroganto ili ignorirati savjete.

Greška od 4uF je nastala krivim prikazom na multimetru za 20€ iz shopping centra. Sam sam si kriv što koristim takav uređaj. Napone i otpore sam provjerio kako mjeri ali kapacitet-metar nisam. Točna vrijednost je 9.8 nF.

Pojačalo sam doveo do stanja da rade sva 4 kanala, bruma nema kada ništa nije spojeno, kada se spoji onda bruji. Uzrok tome, ako sam dobro uočio, bi bila petlja mase od zvjezdišta do jednog kanala, pa kroz interkonekte do drugog kanala i natrag na zvjezdište.
O rješenju mogu nagađati ali nisam siguran. Mogao bih namotati trafo po tvom savjetu tj. napraviti 4 odvojena napajanja za 4 kanala. No ostaje pitanje povezivanja masa i uzemljenja i izbjegavanja pojave novih petlji...

Znači li ovo da je nemoguće napraviti stereo pojačalo jednim trafom sa jednim sekundarom sa srednjim izvodom, a da ne bruji?
m a r k o

PostPostao/la ilimzn » Sri ruj 02, 2015 1:13 am

m a r k o napisao:...napraviti 4 odvojena napajanja za 4 kanala. No ostaje pitanje povezivanja masa i uzemljenja i izbjegavanja pojave novih petlji...
Znači li ovo da je nemoguće napraviti stereo pojačalo jednim trafom sa jednim sekundarom sa srednjim izvodom, a da ne bruji?

Sve ok, samo kazem da cim bolje i preciznije postavljeno pitanje, to brze dodjemo do odgovora.
Sa 4 odvojena napajanja za 4 kanal anema problema s masama, jer svako pojacalo ima svoje zvjezdiste mase, a sva ona se jedino spajaju na drugom kraju interkonekta. Po definiciji ako postoji jedan spoj, onda ne moze biti petlje.
Sto se tice jednog napajanja i vise kanala, stvar je djelom mehanika a dijelom pitanje da pojacala elektricki budu pripremljena za to. Dakle, ako se ne moze izbjec petlja, treba kontrolirati njenu impedanciju/otpor po dijelovima da se padovi napona pojavljuju gdje ih pojacalo moze kompenzirati, i minimizirati povrsinu petlje kako bi se cim manje bilo kakvih magnetskih polja obuhvatilo petljom i time smanjila kolicina induciranih smetnji. Ovo je pogotovo vazno kod transformatora (rasipno polje) i ispravljaca (peak struje koji se pojavljuje kod ispravljanja).
ilimzn

PostPostao/la audio kutak » Sri ruj 02, 2015 9:03 pm

m a r k o napisao:Znači li ovo da je nemoguće napraviti stereo pojačalo jednim trafom sa jednim sekundarom sa srednjim izvodom, a da ne bruji?

pa moj (Borin) STUDIO amp tako radi.... jedno napajanje sa spojenim srednjim izvodom sekundara i nema bruma, šuma.... bilo je
i izloženo sva 3 dana u Šeratonu i sviralo...

očito ti mase nisu dobro spojene....
We Are DIY-erz...
audio kutak

Prethodni

Vrati se na: Tranzistorska tehnika