E235L-Push-pull kompletno triodno spojeno pojačalo

Re: E235L-Push-pull kompletno triodno spojeno pojačalo

PostPostao/la SaWa » Pet srp 31, 2015 8:04 pm

pamook napisao:... a kako je kod vas u Svedskoj, `ladno ha?
:lol:

:D

Al,standard....yeiga.. :lol:
SaWa

PostPostao/la pamook » Pet srp 31, 2015 8:16 pm

SaWa napisao:
pamook napisao:... a kako je kod vas u Svedskoj, `ladno ha?
:lol:

:D

Al,standard....yeiga.. :lol:

:obscene-drinkingcheers: :lol: .... tko zna - zna :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la davorin » Pet srp 31, 2015 8:38 pm

Prijedlog za namotavanje trafa PP-2K5-60W-30Hz na jezgri SU75b (CU75b), ali zbog malog raspoloživog prostora ima samo jednu sekundarnu impedanciju (8Ohma).
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la deleted user » Pet srp 31, 2015 9:04 pm

Moze li se za zvucnik impedancije 6Ohma umjesto 4 namotaja zice 0,40mm po stupu namotati 3 namotaja po stupu iste ili "za broj" deblje zice? :think:

EDIT: Naravno, mislim na sekundar. Npr. , 133 navoja "za broj" deblje zice od 0,40mm po namotaju u tri sloja po stupu? Tako nebi bilo problema sa "prozorom"?

PostPostao/la SaWa » Pet srp 31, 2015 10:16 pm

davorin napisao:Prijedlog za namotavanje trafa PP-2K5-60W-30Hz na jezgri SU75b (CU75b), ali zbog malog raspoloživog prostora ima samo jednu sekundarnu impedanciju (8Ohma).

Povrsina nalijeganja je glatka...ispolirana,koliko sa sjecam.
:text-thankyouyellow:
SaWa

PostPostao/la davorin » Pet srp 31, 2015 11:06 pm

LesFaul napisao:Moze li se za zvucnik impedancije 6Ohma umjesto 4 namotaja zice 0,40mm po stupu namotati 3 namotaja po stupu iste ili "za broj" deblje zice? :think:

EDIT: Naravno, mislim na sekundar. Npr. , 133 navoja "za broj" deblje zice od 0,40mm po namotaju u tri sloja po stupu? Tako nebi bilo problema sa "prozorom"?

Pa i ne može!
Osim što bi se znatno smanjio kvalitet trafa (smanjena veza primar/sekundar i povećan kapacitet primar/masa-jezgra), za 6 Ohmski namotaj bi trebalo namotati 133 zavoja žice 0,50 (promjer sa lakom je ~0,56mm!), a taj namotaj ne bi mogao stati u jedan red kompletan! (širina namota bi bila ~75mm)
Namotaj za 8 Ohma treba 153 zavoja žice 0,40 (promjer s lakom je 0,45mm) i taj namotaj stane kompletan u jedan red! (širina namota je tu ~69mm).
Širina za namotavanje unutar kalema je ~70-71mm.
Za proračun ovakvog trafa, provjeru smještaja namotaja, provjeru karakteristika proračunavanjem, raspored sekcija i izradu praktične upute/skice za majstora/viklera treba potrošiti najmanje ~4-5 sati rada, i nemam namjeru krenuti iz početka sa takvim poslom da zadovoljim znatiželju svih članova foruma.
S druge strane, radi se o triodnom paralelnom spoju elektronke koja ima vrlo mali unutrašnji otpor, pa spajanje zvučnika od 6 Ohma (to je samo nazivna impedancija na 1kHz, a stvarna se sigurno kreće na više sa povećanjem i smanjivanjem frekvencije!) na izlaz ovakvog pojačala od 8 Ohma sigurno neće u praksi degradirati kvalitet.
davorin

PostPostao/la deleted user » Pet srp 31, 2015 11:33 pm

Zahvaljujem na informaciji, nije mi ni bila namjera traziti novi izracun. Necu vise smetati u temi...

PostPostao/la davorin » Pet srp 31, 2015 11:52 pm

Nije upitno smetanje, ali moglo se i iz proračuna vidjeti da sam primjenio sve mjere da se svi namotaji mogu smjestiti u objektivno mali trafo. Bilo kakve izmjene traže ponovni potpuni proračun sa eventualno drugačijim razmještajem namota i/ili namotavanjem na kalemu bez bočnih stranica.
Ekonomizirao sam i sa sekundarnom žicom koja će maksimalno biti opterećena sa ~2,7A/mm2, a preporučljivo je ~2-2,5A/mm2 i da se vidjeti da su preporučene izolacije vrlo tanke (vrhunske kvalitete i ne baš jeftine!). Sa uobičajenim izolacijama od prešpan papira bi cijelo namotavanje bilo dovedeno u pitanje!
davorin

PostPostao/la Zmajz » Sub kol 01, 2015 10:56 am

Davorine, vidim na shemi motanja ovog CU/SU trafa da imaš dva izvoda za B+ pa me interesira zbog čega. To mi je upalo u oči na prvu, pa bi volio znati razlog...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Sub kol 01, 2015 11:22 am

Zmajz napisao:Davorine, vidim na shemi motanja ovog CU/SU trafa da imaš dva izvoda za B+ pa me interesira zbog čega. To mi je upalo u oči na prvu, pa bi volio znati razlog...

Radi preglednosti na crtežu (mogao sam ih i spojiti zajedno, ali eto...), a izvodi se zajedno spajaju na +napona napajanja i predstavljaju srednji izvod kompletnog primarnog namotaja.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika