SE UL EL34 pojačalo

Re: SE UL EL34 pojačalo

PostPostao/la davorin » Čet svi 21, 2015 4:11 pm

Edison napisao:Hvala davorine. :)
Pojacalo je u ultralinearnom spoju. Lampe su bile EL34 Tungsol, i 5771 neke NOS. Tvoje lampe cemo isprobavati na sljedecem festivalu... ;)

Trebao sam se sjetiti! UL-spoj u kombinaciji sa katodnom povratnom vezom daje gotovo triodni zvuk (unutrašnji otpor je mali, a i struktura harmonika nije pentodna!), ali su izlazna snaga veća i potrebni pobudni napon niži od iste elektronke spojene kao trioda.
Mislim da su nove TUNG-SOL EL34 napravljene u SVETLANA-i, ali zar na ulazu nije bila 5751? (5771-lapsus?)
davorin

PostPostao/la Edison » Čet svi 21, 2015 8:32 pm

Jest, 5751... ono sam ja krivo otkucao brojku naziva cijevi... :oops:

Polako davorinovi i Brankovi trafoi za 807 (i ostale cijevi) dolaze do izrazaja, pomalo se bude. U startu su bili veliki, a sad su veliki i sve bolje sviraju. To je najvaznije. Meni se svidja kako pojacalo izgleda s tim ogromnim trafoima i visokim cijevima na maloj povrsini gornjeg lima. Bojao sam se da ce blizak smjestaj tako velikih trafoa proizvesti medjusobne probleme i medjuutjecaje, ali nije.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la fixxxer » Čet svi 21, 2015 11:18 pm

To pojačalo je najkraće sviralo sa Tung Sol cevima u izlazu :mrgreen:
fixxxer

PostPostao/la Edison » Čet svi 21, 2015 11:36 pm

fixxxer napisao:To pojačalo je najkraće sviralo sa Tung Sol cevima u izlazu :mrgreen:

A nije, nije... :naughty: :)
S dva para tvojih cijevi je sviralo u subotu navecer, ali je u petak, subotu do vecere i cijelu nedjelju do odlaska sviralo s Tungsolicama... ;)
Dobro je sviralo i sa tvojim cijevima, mada nisam zapamtio koje su.
Edison

PostPostao/la fixxxer » Pet svi 22, 2015 9:54 am

Jedan par EL34 je bio RFT a drugi EH, mada mu to dođe na isto jer se EH pravi na bivšim RFT mašinama.
Više bi verovatno znao Davorin... :)
fixxxer

PostPostao/la davorin » Pet svi 22, 2015 10:33 am

fixxxer napisao:Jedan par EL34 je bio RFT a drugi EH, mada mu to dođe na isto jer se EH pravi na bivšim RFT mašinama.
Više bi verovatno znao Davorin... :)

Strojevi za savijanje i motanje je svakako isti (EH ga ih je kupio od RFT-a i odvezao u Rusiju), a i staklo je oblikom identično (uže od baze!).
U zadnje vrijeme EL34-EH ima odličan vakum, jer vrlo stabilno radi sa anodnim naponom od ~750V (Pojačalo DYNACORD-EMINENT-II), a primjerci iz ranijih godina su izgarali nakon nekoliko minuta. Pri takvim naponima su stabilne i E34L-JJ, kao i nova EL34-MULLARD (proizvedena u SVETLANA-i).
Elektronke koje sam vidio na EDISON-ovom pojačalu Sisku (nedjelja u jutro) su sigurno proizvedene u SVETLANA-i, iako nisam vidio što na njima piše.
Elektronke EL34-SVETLANA, EL34-MARSHALL i EL34-TUNG SOL su sve proizvedene u SVETLANA-i, a uspješno sam ih testirao do anodnog napona od 660V, kao i elektronke EL34-JJ.
Elektronke EL34-SOVTEK izgledaju identično kao i EL34-EH, ali nisu tako stabilne na visokim naponima. Rade dobro sa anodnim naponom do ~500V, ali napon G2 mora pri tome biti niži od ~400V, kao da se radi o ranije uobičajenoj proizvodnji EL34-EH.
Sve te nove elektronke sa uskim balonom (EH i SOVTEK) i konstrukcijom jednakom starim elektronkama RFT, ne mogu trajno podnositi anodnu disipaciju od Pa=25W, već maksimalno ~22-23W (za razliku od EL34-RFT-NOS koje unatoč uskom staklenom balonu dobro podnose trajno optećenje Pa od 25W!).
Za napajanja sa trajno visokim naponima bih ipak preporučio KT77-JJ koja jedina od elektronki nove proizvodnje podnosi i napone na G2 veće od 500V.
davorin

PostPostao/la Edison » Pet svi 22, 2015 10:57 am

davorin napisao:Elektronke koje sam vidio na EDISON-ovom pojačalu Sisku (nedjelja u jutro) su sigurno proizvedene u SVETLANA-i, iako nisam vidio što na njima piše.

Pise TUNG-SOL EL34B. Evo detalja fotografije iz Siska.

CB-0013.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la davorin » Pet svi 22, 2015 11:12 am

Na slici se ne vidi dobro boja baze, pa molim te daj još poneku sliku gdje se vidi točna nijansa baze EL34.
davorin

PostPostao/la davorin » Pet svi 22, 2015 11:21 am

Na slikama su elektronke proizvedene u istoj tvornici:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Edison » Pet svi 22, 2015 11:59 am

davorin napisao:Na slici se ne vidi dobro boja baze, pa molim te daj još poneku sliku gdje se vidi točna nijansa baze EL34.

Nemam fotografije gdje se bolje vidi podnozje. Imam i par Svetlana kao sto su ove sto si ti objavio. Imaju smedje podnozje, ali je mjestimicno potamnilo od gijanja, a kod ovih Tung-sol je to jos uvijek jednolicno.
Kad dodjem kuci pogledat cu boju podnozja i javiti ako je sto neobicno.
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika