K: aluminijsku šipku

Re: K: aluminijsku šipku

PostPostao/la sonny » Pon tra 13, 2015 8:20 pm

S jedne strane bih rekao "told you so", ali bih onda radio negativnu reklamu tvrtci u kojoj si to rezao (iako su na neki način konkurencija, ja tako ne funkcioniram)...
Pokušat' ću objasniti...
Mislim da smo naviknuti na izgled strojno obrađenih komada pa očekujemo da će tako izgledati i proivod koji dajemo negdje rezati...
Ako pričamo o rezanju na "industrijskoj" razini, pogotovo znajući što ta konkretna tvrtka radi, malo je nerealno očekivati stanje površine nakon rezanja kao nakon strojne obrade... Ne znam točno kakvu opremu imaju pa niti ne mogu reći što su točno (i kako) u stanju odrezati, ali mislim da si svoja očekivanja i stanje površine nakon rezanja morao utanačiti prije nego što si bilo što odlučio rezati... Ne želim ispadati general nakon bitke, ali ako to nisi dogovorio u detalje, onda operatera na rezačici iskreno zaboli kifla na što sve treba paziti...
Ako se reže na "industrijskoj" razini gdje se takvi nekakvi komadi poslije zavaruju, savijaju i na kraju strojno obrađuju onda nije potrebna tolika preciznost kao za nešto što očekujemo da bude gotov proizvod... Ovime malo branim tu tvrtku iako sam se nekoliko postova prije "čudio" cijeni rezanja, odnosno cjelokupnog posla...
Ja sam svakodnevno u situacijama pregovaranja s kupcima iako se ne bavim(o) uslugom rezanja niti strojne obrade...
Tako da dobro znam što znači ne zadovoljiti uvjete kupca ako stvar nisi dobro dogovorio ili ti kupac nije dobro objasnio svoje zahtjeve...
Tako da sada pušem i na hladno... A bavim se zavarivanjem i svime što ide uz zavarivanje već 15 godina :mrgreen:
Odnosno, moraš znati koje kriterije možeš ispuniti a koje ne...
Za primjer, na poslu imamo jednostavnu 2osnu rezačicu na koju mogu postaviti gorionik za rezanje ili plazma lukom ili plinskim plamenom...
Za ono za što nama treba to je i više nego dovoljno za sada (a i malo više)... Odrađivali smo nedavno posao zavarivanja aluminija gdje sam morao odrezati neka pojačanja od aluminija debljine 10mm... Kvaliteta reza na slikama mene i više nego zadovoljava, jer se komad nakon toga zavaruje, pa je malo brušenja i više nego dovoljno za dobar izgled površine... Rezano plazma lukom....

Slika

Slika

Slika

Rez vodenim mlazom bi trebao biti kudikamo precizniji i bolji, ali ako se ne zahtjeva izgled strojne obrade, onda to ovisi i o operateru na rezačici i o korištenom abrazivu u vodi i o još nekoliko drugih faktora....

Htjedoh reći da je ponekad i bolje pričekati forumskog CNC majstora nego platiti nešto s čim u konačnici nećeš biti zadovoljan, morati ćeš dorađivati (iskreno se molim da ti ostanu svi prsti na broju, a kamoli nešto drugo) i pitanje hoćeš li biti zadovoljan rezultatom...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la sonny » Pon tra 13, 2015 8:28 pm

Režem ja i kompliciranije oblike, da ne bude zabune :mrgreen:

Slika
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la deleted user » Pon tra 13, 2015 8:33 pm

Ovo zadnje k'o sa je Picasso crt'o... Sto je to i za sto sluzi? Umjetnina? :think:

PostPostao/la sonny » Pon tra 13, 2015 8:46 pm

Ne biš' vjerovao, dio jednog stroja... Nosači za ležajeve nekog velikog zupčanika... Ne znam točno za što... Ovo je bila usluga rezanja... Šablona na komadu kartona, prebacio u ProgeCad, pa konvertirao u CNC program koji koristi rezačica... Odrezano plamenom butan/kisik... Debljina je bila 15 mm, obično gvožđe :mrgreen:
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la yoke » Pon tra 13, 2015 9:00 pm

problem je kad je netko za koga znas da je dobar, prebukiran :mrgreen:
a ovdje se otvorila opcija rezanja.

prilikom razgovora, tipu sam rekao za sta su mi limovi i da mi je bitno da je tocno u mm.
doduse, to sto sam ja rekao da mi treba za izradu kucista za elektroniku njemu sigurno nije puno znacilo.

da, jasno mi je da vecini ekipe za industrijsku proizvodnju je ovo vjerojatno o.k.
ali...
na sam spomen rezanja vodenim mlazom ocekivao sam malo kvalitetniji rez.
mozda si primjetio, i Les i Zmajz su imali istu sliku kao i ja u glavi, kako bi taj rez trebao izgledati.

S druge strane, kad su mi rezali slovenci to je izgledalo vrhunski, ali tamo je bila drugacija obrada.

Ali ok
sta je tu je.

Sutra cu vidjeti dali se sta da srediti, ako ne saljem fajlove covjeku s CNC i vidim kakav je njegov raspored ;)

nes ti kuna, ni prve ni zadnje koji su otisle u vjetar.
:lol:

Kutak, ljudi su odradili posao
nije ispalo kako sam ja ocekivao
ali ne mozes reci da su radili fuserski ako je to njihov standardni nacin obrade, a vjerojatno je
nazalost nitko prije mene iz diyaudio zajednice to nije probao raditi kod njih :mrgreen:
pa eto... ;)

ali pricekajmo sutra, mozda su ipak limovi bolji nego moj prvi dojam :mrgreen:

Samo da bude jasno,
ja ne krivim njih kako je to ''lose'' ispalo
niti mislim da su me zafrkali
ispalo je kako je ispalo

netko pametniji bi prvo dao da se ispila jedan komad
ali zahebo sam se jer sam racunao da bolje rezanje od vodenog nema...
da to ispada ultra ljepi rez, kao laserski iz jems bond filmova
:lol:
yoke

PostPostao/la deleted user » Pon tra 13, 2015 9:05 pm

Ja sam u nekoliko navrata imao pozitivno iskustvo s kupnjom i rezanjem 10mm celicne plocevine u Strojremu iz Krizevaca. Iako im to nije primarna djelatnost, rezu ljudi po dostavljenim nacrtima sto god hoces. 3 puta su mj rezali 1000x2000mm plocu u mete za IPSC (moj drugi hobi, jelte :mrgreen: ). Posalju svaki put plan rezanja na mail na potvrdu prije samog rezanja, maksimalno iskoriste plocu uz minimalan skart. Platis internet bankarstvom i ploca izrezana isti dan. Eto.

PostPostao/la pamook » Pon tra 13, 2015 9:22 pm

ja si sve nesto mislim da ti ipak ne izgledas ovako, ali slobodno me razuvjeriš :lol: :lol:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la deleted user » Pon tra 13, 2015 9:27 pm

Neeeee, ovako:

image.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

PostPostao/la yoke » Pon tra 13, 2015 9:49 pm

LesFaul napisao:Ja sam u nekoliko navrata imao pozitivno iskustvo s kupnjom i rezanjem 10mm celicne plocevine u Strojremu iz Krizevaca. Iako im to nije primarna djelatnost, rezu ljudi po dostavljenim nacrtima sto god hoces. 3 puta su mj rezali 1000x2000mm plocu u mete za IPSC (moj drugi hobi, jelte :mrgreen: ). Posalju svaki put plan rezanja na mail na potvrdu prije samog rezanja, maksimalno iskoriste plocu uz minimalan skart. Platis internet bankarstvom i ploca izrezana isti dan. Eto.

Ako sam dobro shvatio
rezanje celika je puno jednostavnije od aluminija
ovdje ga nitko ne voli jer je makan,ljepljiv...
yoke

PostPostao/la sonny » Pon tra 13, 2015 10:25 pm

Naravno...
Čelik ćeš uz minimalna ulaganja (u dobru opremu za plinsko rezanje) odrezati - za moje pojmove - s vrhunskim stanjem površine i do 300 mm bez nekih većih problema - probao jelte, pa ne pričam napamet... Dok inox, aluminij i ostale obojene metale nećeš rezati plinskim plamenom... Dakle opcija su razne pile, plazma luk, laser, vodeni mlaz... Nitko ne kaže da se primjerice plazma lukom ne može dobiti kvalitetan rez, ali treba imati dobru opremu... Sve ovisi što će se rezati i kakvo se stanje površine nakon rezanja traži... Primjera radi, ovo što je gore prikazano je prijenosna plazma koja reže aluminij do cca 25mm (čelik do cca 35mm), ali ona se po kvaliteti reza ne može mjeriti s stacionarnom plazmom na reznom stolu (pričamo o uređajima koji se standardno ugrađuju na rezne stolove)...
Simple kind of man
sonny

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Kupujem