13DR7-protufazno jednostavno pojačalo

Re: 13DR7-protufazno jednostavno pojačalo

PostPostao/la Edison » Čet vel 05, 2015 11:50 pm

SaWa ubacio u petu brzinu... :lol: :clap:
Edison

PostPostao/la SaWa » Čet vel 05, 2015 11:58 pm

Edison napisao:SaWa ubacio u petu brzinu... :lol: :clap:

:D
SaWa

PostPostao/la sonny » Pet vel 06, 2015 12:49 am

audio kutak napisao:nemoj se ljutiti, evo, gledam partslist i piše ovako: c207 100uF/450V cpol-eue10-25 eb25d

da ne piše 100uf 450v onda bih po ostatku zaključio da se radi o elkosu 10uf 25v....

ajde, cpol znači capacitor polarized.. što onda znači eue10-25 a što pak eb25? jel promjer ovaj prvi 25 ili drugi?

do sada se nisam susretao sa ovakvim označavanjem djelova u listama pa bih molio neki link gdje
se može malo više pročitati o tome.

hvala

Ne ljutim se ja nista...
S razlogom su ti fajlovi poslani preko pm-a...
No, da ti odgovorim:

http://www.centralnet.hu/pipermail/elek ... 60293.html
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la audio kutak » Pet vel 06, 2015 1:38 am

ok , sada znam da u tom programu tako označuješ....

uglavnom sam se susretao sa oznakama kao što su u listi djelova za AYA2 dac....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la pamook » Pet vel 06, 2015 3:31 pm

SaWa napisao:
Edison napisao:SaWa ubacio u petu brzinu... :lol: :clap:

:D

bome :D

:bow-yellow:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la audio kutak » Pet vel 06, 2015 7:04 pm

ma on je kronično obolio od cjevitisa ;)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la SaWa » Pet vel 06, 2015 8:29 pm

Sram vas bilo,umjesto da lemite te plojke vi dropite tipkovnice... :D
Pitanje za.... za... za..a za koga nego Davorina.. :lol:
Koliko se može razvlačiti vrijednost folije od 220nF,znači od koliko do koliko nF se može staviti?
Baš na tom mjestu ima jako malo mijesta, raster je max od 15mm.Znači,otpada Wima MKP10(najmanja je od 22mm).
Imam MKP4 100nF sa rasterom 15mm,da ubacujem ili ne :?:
SaWa

PostPostao/la davorin » Pet vel 06, 2015 8:45 pm

Ukoliko vezne kondenzatore promatramo kao elemente koji imaju različit otpor u odnosu na frekvenciju, onda je reaktivni otpor na 40Hz kondenzatora od 0,22uF ~18kOhma, a kondenzatora od 0,1uF ~40kOhma.
Dakle atenuacija niskih frekvencija će biti više od dvostruko veća sa veznim kondenzatorom od 0,1uF od one sa kondenzatorom od 0,22uF.
Cijela tiskana ploča je odmaknuta od gornjeg lima (15mm? 20mm?), pa se na nju mogu zalemiti kondenzatori po 0,1uF paralelno sa obe strane, a da onaj koji je sa "krive" (gornje) strane ne smeta pri montaži tiskane ploče na lim.
Preporučio bih da se rupe za elektronke na limu prošire na veličinu kao za OKTAL podnožje (~27mm), tiskana ploča odmakne maksimalno (a da najviši elementi na ploči, elektroliti, ne diraju donji poklopac) koliko se može, pa će i hlađenje elektronki biti puno efikasnije, a bit će prostora i za montažu kondenzatora (dvostrukih) i sa lemne strane pločice.
davorin

PostPostao/la SaWa » Pet vel 06, 2015 9:11 pm

Hvala.
SaWa

PostPostao/la davorin » Sub vel 07, 2015 6:57 pm

Zbog bolova u leđima sam uzeo mali predah od radova u radioni i usporio tempo, ali isprobavanje već zalemljene pločice pojačala mi daje priliku za isprobavanje različitih izlaznih elektronki (sa jednakim spojem podnožja) i različitih izlaznih transformatora.
Osim 13DR7 imam i 6DR7, a između njih nema nikakve razlike osim u struji i naponu grijanja. Elektronka 6FD7 ima gotovo jednake sve ostale parametre osim što je maksimalna anodna disipacija izlazne triode podignuta na 10W. Mislim da se uz jednake radne uvijete neće izmjeriti i čuti neka razlika između nje i spominjanih 6DR7 i 13DR7, ali veće dozvoljeno maksimalno opterećenje anoda omogućuje isprobavanja sa višim naponima napajanja, većom strujom kroz izlazne elektronke i upotrebu izlaznog trafa manje primarne impedancije.
Svakako mislim isprobati i 6EW7 gdje je izlazna trioda jednaka onoj iz elektronke 6FD7, ali ulazna trioda nema veliko pojačanje već je pojačanje slično elektronki 6J5 (6C5, 6C4, EC90, itd.) ili polovini elektronke 6SN7 (6CG7, ECC82, 6FQ7, 12AU7, itd.). Opteretivost anode izlazne elektronke omogućuje probe slične kao i sa elektronkom 6FD7, ali ulazna osjetljivost će biti puno niža i za punu pobudu će se tražiti pred-pojačalo (ili još jedan stupanj naponskog pojačanja ispred).
Moguće su probe i sa elektronkom 6CS7, ali osim manjeg pojačanja ulazne triode (kao i kod 6EW7) i izlazna trioda ima dosta manju maksimalnu anodnu opteretivost pa bi i izlazna snaga bila manja. Osim manje opteretivosti, vjerojatno će za pravilno prilagođenje izlazne impedancije trebati i drugačiji izlazni trafo (vjerojatno sa Raa~10kOhma ili većom!). Možda 6CS7 i nije toliko zanimljiva u ovakvom sklopu za pogon zvučnika, ali bi uz odgovarajući pobudni transformator (inter-stage) mogla pobuđivati neke vrlo jake izlazne elektronke (PP izlazni stupnjevi u klasi A2, AB2 i B, kao i SE izlazi u klasi A2, dakle svi oni koji za pobudu traže struju rešetke).
Za početak isprobavanja imam i 2 para izlaznih transformatora sa primarnim Raa~7kOhma i Raa~5kOhma koji mogu sigurno prenijeti i veće izlazne snage (~15W/40Hz), a koje sam sam namotavao.
Osim njih imam i par linijskih transformatora američke firme "Speco Tehnologies" i to model T-7010. Po tvrdnjama firme to su 10W-ni (na 60Hz) transformatori koji su primarno namjenjeni za 70V-nu liniju, a sekundarno za zvučnik od 4 i 8 Ohma. Zgodan raspored izvoda na primaru omogućava da se trafo može spojiti kao protufazni, jer jedan izvod predstavlja i naponsku sredinu cijelog namotaja. Reflektirana primarna impedancija je Raa~8kOhma izračunata iz prijenosnog omjera i nazivnih sekundarnih impedancija od 4 i 8 Ohma.
Trafo je vrlo malih dimenzija (presjek jezgre je ~3,2cm) pa je jako teško povjerovati da taj "trafić" može dati ono što proizvođač tvrdi (iako su limovi vrlo kvalitetni, najvjerojatnije legura nikla!), ali mjerenja će pokazati tko je u pravu.
Jednake takve transformatore sam već koristio u pojačalu za gitaru (sa parom PCL86 u protufazi za izlaznu snagu ~14W) gdje su radili jako dobro (bio sam pozitivno jako iznenađen!). Tada nisam radio probe sa puštanjem glazbe šireg frekventnog spektra (donja frekvencija e-gitare je ~82Hz), ali 2 elektronke PCL86 uz anodni napon od ~300V niti sa maksimalnom glasnoćom najdeblje žice ("E"-žica) nisu natjeravale "trafić" u saturaciju.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika