Ispravljačka tehnika

Ispravljačka tehnika

PostPostao/la davidbraco » Čet sij 29, 2015 5:26 pm

Pozz svima-velikima i malima.
Eto,novi sam na ovom forumu ali prateći malo ovaj forum vidim da tu ima,usudio bih se reći i magistra elektronike.
Nisam neki specijalista-jedino što već jedno više od 30 godina koristim lemilicu skoro svaki dan.
Onak najviše iskustva imam sa razno raznim ispravljačima.To područje me nekak najviše privlači.
Usudio bih se reći da je kvalitetno napajanje siguran krov nad glavom za svaki uređaj.
Klasična napajanja nekak se više cijene kod večine audifilskih uređaja, međutim ima i kvalitetnih prekidačkih napajanja tzv. "svičeri".
Razmišljao sam da napravim nešto između-e sad to bi trebalo po gabaritima biti recimo veće od prekidačkih napajanja a po kvaliteti bolje od klasičnih
transformatorskih napajanja.
Moja razmišljanja idu u smjeru da se nakon punovalnog ispravljanja sa diodama dobije superponirani napon koji ima i istosmjernu komponentu i izmjeničnu sa
frekvencijom od 100 Hz(2 * 50 Hz).U klasičnom napajanju idu naravno i filterski članovi i na primarnoj i na sekundarnoj strani.
E sad zamislimo na kratko da idemo sa linijom od 230 volti direktno na punovalno ispravljanje ali da su po dvije diode zamijenjene sa tiristorima.
Onda idemo na te dvije grane grejca upravljati sa kutom vođenja.Pogađate cilj mi je dobiti nešto najsličnije sinusnom naponu od 0 pa do recimo 310-320 volti.
Ali taj napon sada bi bio frekvencije 100 Hz i taj napon bi onda vodio na primar transformatora.Na sekundaru bi onda dobio neki napon koji želim ali neznam da li bi onda klasičan transformator sa limovima predviđenim za 50 Hz dobro radio na frekvenciji od 100 Hz.Na grejcu iza sekundara bi onda valovitost bila frkvencije 200 Hz a to je već puno zahvalnije za peglanje sa zavojnicama i kondičima.
Ovo je naravno samo ideja-ali nadam se da ovdje ima potkovanih da barem komentiraju koncept.
davidbraco

Re: Ispravljačka tehnika

PostPostao/la davidbraco » Čet sij 29, 2015 5:48 pm

Hm zaboravio sam reći da bi onda transformator mogao biti manji jer sinusoida onda na primaru transformatora ne ide od -310-320 volti pa do plus 310-320 volti nego
upola manje odnosno oko - 160 pa do+ 160 volti(bilo bi ispravnije reći faza je 100 puta u sekundi pozitvnija odnosno negativnija od mase zaoko 160 volti).
T bi naravno i snizilo cijenu komponenti u ispravljaču, a na sekundarnoj strani sa 200 Hz dobilo bi se lakše peglnje napona.
davidbraco

Re: Ispravljačka tehnika

PostPostao/la ilimzn » Pet sij 30, 2015 1:49 am

Ukratko ne.
Trafo je napravljen za sinusoidalni valni oblik, za nesto drugo je namatanje drugacije, ali kako god bilo, oblik napona NE SMIJE imati DC komponentu. Za nju je trafo = otpor primara, skoro kratki spoj. Ispravljeni napon, sa ili bez tiristora, po definiciji ima DC komponentu, trebalo bi to odvajati kondenzatorom (bipolarnim!).
Alternativa je rabiti triak i trafou dati neispravljen ali reguliran napon. To se radi i radilo se, trafo se malo drugacije racuna.
Sto se tice komponeti u ispravljacu, ne bi se nistga snizila cijena, vec povisila. Triak, regulacija, serijski kond, filter protiv curenja visokih harmonika tako nastalih u mrezu, i onda trafo nece bit manji bitno jer mora se uzeti u obzir povecanje gubitaka radi istih tih harmonika... to takodjer NECE biti bolje kvalitete vec zapravo iste, svaki ispravljac je zapravo vrsni, tako da je kut vodjenja dioda samo mali dio poluperiode. Ovakav pristup samo pomice mjesto gdje se to dogadja po sinusoidi kako bi se eventualno postigla regulacija, i to je jedino sto moze biti bolje, premda ni ta regulacija nije trivijalna.
ilimzn

Vrati se na: Tranzistorska tehnika