6N1P CIJEVI RAZNE

6N1P CIJEVI RAZNE

PostPostao/la družba4elektron » Sub sij 17, 2015 1:28 pm

Uvijek sam zainteresiran za 6n1p cijevi - sve verzije , svi proizvođači, Prednost ponuđaču koji nudi nešto od njih što ja nemam ( proizvođač, godina ,mjesec, tip , verzija itd)
Eto ukoliko nešto od ovoga postoji kod nekoga a može se odvojiti od toga -spreman sam za trgovinu.

Plačam : u novcu ili robi ( kako tko hoće)
boj ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka
družba4elektron

Re: 6N1P CIJEVI RAZNE

PostPostao/la davorin » Sub sij 17, 2015 2:05 pm

Mislim da je većina elektronki 6N1P proizveden u firmi "VOSKHOD"-Kaluga (logo raketa) bez obzira na različito brandiranje. Relativno rijetke za naći su 6N1P koje su proizvedene u "ANOD PLANT"-Diatkovo (logo radio teleskop), a i njih se može naći pod različitim brandovima.
U zadnje vrijeme se na tržištu mogu naći 6N1P-EV sa pozlaćenim pinovima pod brandom SVETLANA, ali i one su proizvedene u Kalugi.
davorin

PostPostao/la družba4elektron » Sub sij 17, 2015 7:28 pm

:think: Slažem se da ih je većina proizvedena u VOSKHOD pogonu. Meni je zanimljivo probati razne " izvedenice " te cijevi.

E sad je neznem ništa o cijevima a jedino malo što znam znam o 6N!P. Evo i osobno moje iskustvo sa njima: Krajem 90 /00 tih sam kupio MF x 10 D buffer koji je došao sa JAN 6922 da moj sony cd bolje radi. Tada je to bio apsolutni hit .Oni su tu negdje izbacili i onaj kockasti sa onim malim mu cijevima ( ali taj se pokazao nezanimljiv mnogima, između ostalog i zbog tih cjevi unutra tj bačvica je nudila opciju zamjene cijevi )Tada je čak bilo i slučajeva da se okrugli traže ko zlato a kockasti se teško prodaje. Uglavnom ja sam ostao paf kad sam to spojio na sony cdp i rotel preamp.Pa preamp i izlaz itdiitd. Ja tada nisam znao da je to kao što je neko rekao "impendacijski prilagodnik" ja si to objašnjavam i dan danas kao uređaj koji "povećava/olakšava" protok između uređaja. Nakon nekog vremena crkla je jedna od cijevi unutra i šta sad tuga i bol. Nabaviti novu ,meni, tada je bila nemoguća misija i tu uleće moj ruski dio obitelji. Moj ujak koji je već tada bio cca 20 godina u Rusiji i Ukrajini ( potpuno zaluđen ruskim proizvodima npr .( motorna pila sa getribom- družba4elektron) i ženama. On je naime meni uvijek tupio o tome da sve kaj je radio zapad su radili i rusi svoju verziju. Uglavnom ujna kad je dolazila donese mi 4 cjevi 2x 6n23p i 2 x 6n1p. Ja uglavnom stavim 6n23p i to radi ko zmaj. Ujna nije znala točno objasniti kaj je lik reko za lampe nego da stavim 6n23p prvo pa da vidim. Sada znam da je on zapravo njoj pokušao objasniti onaj famozni "near/ekvivalent" 6dj8 ECC88 ruskih ebayera. Ona se vratila nazad , ujak više nije ni pitao i tako prošlo vremena i vremena buffer bio na posudbi od cca2 godine kod brat i vidim ja ne ebayu onu foru 6n1p=6922 itditd. Odem pogledat kod svojih one druge dve kaj su ostale kad ono 6n1p i to kak bi rekli ameri famous rocket logo. Piknem je njih u buffer i stvarno je promjenilo zvuk prvenstveno bas oduševljenju nema kraja. Poslije puno posli9je sam ja sazno za razliku u struji grijanja npr vjerovatno postoje i druge neznam.
I tako dođe 2010 ili 2011 i idem ja radit u Rusiju i to baš u Kalugu. Da ne duljim Voskhod je ogroman pogon što je svojevremeno radio sve i svašta od tehnike. Majka od jedne prevoditeljice je tamo u nekom od pogona radila neke dijelove za kotače od lokomotiva. Dok sam bio gore davio sam ljude koje sam god mogo o cijevima i to 6n23p prvenstveno a i o 6n1p . Neki od tih sugovornika su govorili da ih je radilo više tvornica od kojih ona u Kalugi najviše a da su bolje od VOSKHOD one iz Novosibirska i iz Moskve. Tu ne sumnjam u "quality control" pogotovo u Novosibirsku. Problem kod rusa je kad ti pitaš prevoditelja ( u mom slučaju prevoditeljice) kako se neka tvornica zove najčešći odgovor je tipa "neščoševoišnjui tromovišnajii šljšljšoji " ZAVOD sugovornik koji poznaje temu cijevi uvijek govori samo ruski. :think:

I sad po mojoj teorij i shvaćanju ruskog sitema poslovanja is CCCP doba ( moji su gore od prije 90 tih) nije mi nevjerovatno da se ista cijev proizvodila u više pogona u raznim djelovima države. Osobno mislim da za vrijeme SSSR a nije bilo potrebe za re-brandingom VOSKHOD 6n1p cijevi u OREL ,ANOD ili NEVZ ili ko zna kako još. Ove sa gold pinovima pogotovo Voskhod -Svetlana , Sovtek mi nisu u točki interesa to je po meni bezveze možda jedino ako ih je neko nabavio baš sa hrpe koja je išla kod Gorbačova pa znaš da su napravljene po PS u ziher i to dvaput.
Također moram reći da iz moje skromne kolekcije 6n1p cijevi imam nekoliko vrsti imena , znakovlja,OTK žigova ,pakiranja i logotipa .Dosta njih je fizički drugačija jedna od druge . Budući da sam laik ja to gledam kao: npr drugačije dimenzije,boje pojedinih elemenata unutar balona, samog oblika i iveličine balona.VOSKHOD u usporedbi sa nekim varijantama fizički izgledaju kvalitetnije,preciznije napravljene. Ima primjeraka da to unutra izgleda kao da je neko ugurao klupko žice i lima unutra. Primjerice imam VOSKHOD 6n1p-ev verzije sa par godina razlike u serijama i imaju balone različite veličine vidljivo sa metar udaljenosti . Možda je greška u proizvodnji , loša smjena , drugi ZAVOD proizvodnje neznam. Dali zvuče bolje ili lošije jedne od drugih to je pitanje za posebnu temu. Ali to su te razlike koje me zanimaju. Pa ako neko ima par nekih koje su drugačije označene od mojih ili još bolje sa očiglednim fizičkim razlikama neka se javi. Odmah idu u DAH-1 na probu i usporedbu. Posebno mi je zanimljivo recimo VOSKHOD bilo koja verzija sa što kasnijim datumom 90 tih ili 71, 88, 86,pa onda iz 60 tih itd itd puno je tu godina.
PS: nadam se da vas nisam sve udavio . ovo je moje mišljenje i zanimacija . Također želio bi naglasiti da ovaj post nije napravljen kao predavanje bilo kome a pogotovo g. davorinu ( koji je jedini odgovorio) kojeg osobno smatram kao doktora znanosti po pitanju BILO kojih el. cijevi pogotovo za mene. Mene su osobno oduševile 6n1p-iv u DAH-u bez obzira što još mnogi govore da to nije zamjenjivo sa drugim verzijama 6n1p. Posebno od kada kad mi je prevoditeljica ponosno rekla " pa to spejs program " 8-)
družba4elektron

PostPostao/la Dean » Sub sij 17, 2015 11:29 pm

Sad znam da možeš i puno pisati, osim što i non-stop brbljaš! :lol:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la družba4elektron » Ned sij 18, 2015 1:49 am

Ma mogu al mi je problem to brzo pričanje pretvoriti u suvisli tekst. A i sad kad sam vidio koliki je post hm.... toliko nisam napisao jako dugo.
PS vidim vredjamo se a meni izlazne lampe pate jer nemam pločicu za delay :o
družba4elektron

PostPostao/la družba4elektron » Ned sij 18, 2015 2:00 am

I s@ki je kriv ,normalno
družba4elektron

PostPostao/la Dean » Ned sij 18, 2015 9:29 am

družba4elektron napisao:I s@ki je kriv ,normalno

:mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la davorin » Ned sij 18, 2015 10:27 am

Razlike u fizičkim obilježjima elektronki i komponenti unutar njih od istog proizvođača su često u funkciji razvoja i unapređenja (ili pojeftinjenja! :mrgreen: ) elektronke. Povremeno su unutar iste godine rađene elektronke različite fizičke konstrukcije, a bilo je slučajeva da se nakon prelaska na neki noviji tip, proizvodnja vraćala na izvorni (stariji) model. Također su mogući slučajevi da su mijenjani opskrbljivači sa komponentama (limovi anoda i katoda, žice rešetki, držači elektroda, unutrašnji odstojnici i izolatori, stakleni baloni, provodni stakleni "tanjurići", itd.), ili su pristizale komponente od različitih dobavljača u isto vrijeme, pa se sukladno s time mijenjao i sam izgled elektronki. Mijenjani su također (zbog dotrajalosti) i alati/strojevi za savijanje i motanje metalnih elemenata (wraping and bendering machine), pa bi se tako i izgled gotovih komponenti razlikovao.
Moja iskustva s time nisu vezana s ruskim proizvođačima elektronki, već više sa PHILIPSom, TELEFUNKEN-om, VALVO-om, MULLARD-om, BRIMAR-om, SIEMENS-om, TESLA-om, RFTom, TUNGSRAMom, EI-om i ostalim manje poznatim i zastupljenim evropskim proizvođačima (ne i lošijim!). Manje sam se ranije u praksi sretao i sa američkim elektronkama (prije rata su američke elektronke bile teško dostupne i vrlo skupe!), a pogotovo elektronkama sa ostalih kontinenata. Tako su i ruske elektronke (slično kao i kineske) postale poznate i dostupne tek sa trgovinskim otvaranjem tih država, razvojem interneta i pogotovo eBay-a, pa je moje poznavanje istih sukladno s time.
Do prije nekoliko godina sam bio u kontaktu s jednim umirovljenim ruskim vojno-tehničkim stručnjakom koji je cijeli radni vijek proveo u testiranju i unapređivanju elektronki i uređaja s njima (igrom nesretnog slučaja je izgubio obe noge i otišao relativno mlad u invalidsku mirovinu, preselio u SAD, ali nije se prestao baviti sa elektronkama!), pa su neke moje informacije potekle upravo od njega. Na žalost, kontakt s njime je izgubljen, pa su mi nove informacije dostupne kao i svima drugima, sa interneta.
davorin

PostPostao/la midruzin » Sri vel 11, 2015 8:36 am

Malo sam prelistavao stare postove i vidim da družba4elektron sakuplja sve tipove 6N1P. Imam dvije kineske 6N1-J (logo zvijezda petokraka, 7 mj. 80 g. - korišćene svega par sati), jednu rusku 6N1P (logo teleskop, 3 mj. 71 g., nekorištena) i dvije 6N1P-EV (logo raketa, 4. mj. 88. g., nekorištene). Zainteresiran sam prvenstveno za razne zamjene, konkretno, sada mi treba mrežni trafo sa sekundarom oko 200-220V. Dogovor na PM!
midruzin

Vrati se na: Kupujem