Razlike u fizičkim obilježjima elektronki i komponenti unutar njih od istog proizvođača su često u funkciji razvoja i unapređenja (ili pojeftinjenja!

) elektronke. Povremeno su unutar iste godine rađene elektronke različite fizičke konstrukcije, a bilo je slučajeva da se nakon prelaska na neki noviji tip, proizvodnja vraćala na izvorni (stariji) model. Također su mogući slučajevi da su mijenjani opskrbljivači sa komponentama (limovi anoda i katoda, žice rešetki, držači elektroda, unutrašnji odstojnici i izolatori, stakleni baloni, provodni stakleni "tanjurići", itd.), ili su pristizale komponente od različitih dobavljača u isto vrijeme, pa se sukladno s time mijenjao i sam izgled elektronki. Mijenjani su također (zbog dotrajalosti) i alati/strojevi za savijanje i motanje metalnih elemenata (wraping and bendering machine), pa bi se tako i izgled gotovih komponenti razlikovao.
Moja iskustva s time nisu vezana s ruskim proizvođačima elektronki, već više sa PHILIPSom, TELEFUNKEN-om, VALVO-om, MULLARD-om, BRIMAR-om, SIEMENS-om, TESLA-om, RFTom, TUNGSRAMom, EI-om i ostalim manje poznatim i zastupljenim evropskim proizvođačima (ne i lošijim!). Manje sam se ranije u praksi sretao i sa američkim elektronkama (prije rata su američke elektronke bile teško dostupne i vrlo skupe!), a pogotovo elektronkama sa ostalih kontinenata. Tako su i ruske elektronke (slično kao i kineske) postale poznate i dostupne tek sa trgovinskim otvaranjem tih država, razvojem interneta i pogotovo eBay-a, pa je moje poznavanje istih sukladno s time.
Do prije nekoliko godina sam bio u kontaktu s jednim umirovljenim ruskim vojno-tehničkim stručnjakom koji je cijeli radni vijek proveo u testiranju i unapređivanju elektronki i uređaja s njima (igrom nesretnog slučaja je izgubio obe noge i otišao relativno mlad u invalidsku mirovinu, preselio u SAD, ali nije se prestao baviti sa elektronkama!), pa su neke moje informacije potekle upravo od njega. Na žalost, kontakt s njime je izgubljen, pa su mi nove informacije dostupne kao i svima drugima, sa interneta.