nekoliko malih pitanja

nekoliko malih pitanja

PostPostao/la brebaki » Sub sij 10, 2015 9:45 pm

Pozdrav dobri ljudi,

Vec duze vreme se mucim da nadjem odgovore na neka pitanja, ali i pored mora procitanih tekstova, i dalje nisam bas nacisto...
Izneo bih ta moja pitanja ovde pa ako je neko voljan da pruzi bar neke odgovore bio bih veoma zahvalan

Pitanja su sledeca:

1. Da li se menja nesto u karakteristikama zvucnih kutija ako im se promeni oblik a preporucena zapremina ostane ista?
2. Ako se konstrukcija kutije izradi od vise slojeva npr. medijapana ( kao na ovom linku: http://www.lautsprecherbau.de/Magazine/ ... 01194,9574" target="_blank) da li to poboljsava karakteristike kutije ili je samo u pitanju metoda da se postigne drugaciji oblik kutije?
3. Da li se menjaju karakteristike kutije ako se za izradu iskoristi medijapan vece debljine ( npr. umesto 19 mm stavi se 30 mm) a unutrasnje dimenzije ostanu iste ?
4. Da li postoji nacin da se 2way kutije koje su takve velicine da moraju da imaju i odgovarajuci stalak, izrade u obliku podnih zvucnika odgovarajuce visine, a da im karakteristike ostanu iste (ovo cisto iz prakticnih razloga jer smatram da je puno lakse izraditi takvu kutiju nego raditi za "manju" i stalak) stim da se iskoristi zapremina samo gornjeg dela kutije?
5. Koliko je preporucljivo, prvenstveno iz estetsko dizajnerskih razloga, neke delove spoljnog dizajna izraditi od aluminijuma ili pleksiglasa?

To je to, pa ako neko ima volje...
brebaki

Re: nekoliko malih pitanja

PostPostao/la joe dalton » Sub sij 10, 2015 11:41 pm

brebaki napisao:Pozdrav dobri ljudi,

Vec duze vreme se mucim da nadjem odgovore na neka pitanja, ali i pored mora procitanih tekstova, i dalje nisam bas nacisto...
Izneo bih ta moja pitanja ovde pa ako je neko voljan da pruzi bar neke odgovore bio bih veoma zahvalan

Pitanja su sledeca:

1. Da li se menja nesto u karakteristikama zvucnih kutija ako im se promeni oblik a preporucena zapremina ostane ista?
2. Ako se konstrukcija kutije izradi od vise slojeva npr. medijapana ( kao na ovom linku: http://www.lautsprecherbau.de/Magazine/ ... 01194,9574" target="_blank" target="_blank) da li to poboljsava karakteristike kutije ili je samo u pitanju metoda da se postigne drugaciji oblik kutije?
3. Da li se menjaju karakteristike kutije ako se za izradu iskoristi medijapan vece debljine ( npr. umesto 19 mm stavi se 30 mm) a unutrasnje dimenzije ostanu iste ?
4. Da li postoji nacin da se 2way kutije koje su takve velicine da moraju da imaju i odgovarajuci stalak, izrade u obliku podnih zvucnika odgovarajuce visine, a da im karakteristike ostanu iste (ovo cisto iz prakticnih razloga jer smatram da je puno lakse izraditi takvu kutiju nego raditi za "manju" i stalak) stim da se iskoristi zapremina samo gornjeg dela kutije?
5. Koliko je preporucljivo, prvenstveno iz estetsko dizajnerskih razloga, neke delove spoljnog dizajna izraditi od aluminijuma ili pleksiglasa?

To je to, pa ako neko ima volje...

Nisam baš neki ekspert za zvučnike, ali pitanja su relativno jednostavna pa ću pokušati.
1. Ovi si o tipu kutije. Za TL (transmission line) je bitan oblik i dužina tunela pa to uglavnom diktira oblik kutije. Za BR (bas refleks) i kompresione kutije načelno se može mijenjati oblik ali treba voditi računa o omjeru stranica i refleksijama unutar kutije. Navodno bi bilo idealno da su stranice kutije u omjeru zlatnog reza. Kako to baš nije uvijek praktično onda je dovoljno da nemaju cjelobrojne višekratnike.
2. Na linku koji si dao je to prvenstveno zbog postizanja takvog oblika kutije koji nema paralelnih stranica (odnsno ima samo gornju i donju) pa se time umanjuju refleksije unutar kutije. Ima čak primjera da su "šnite" nejednake ili grbave iznura što bi još više trebalo razbiti stojne valove unutar kutije.
3. Ako koristiš deblji materijal za kutiju zadržavajući unutarnje dimenzije kutija bi u pravilu trebala biti kruća i bolja.
4. Da, zašto ne. Samo se pobrini da stranice koje će u tom slučaju biti dulje budu dobro ukrućene da ne vibriraju.
5. Ako je se radi samo o vanjskim detaljima ne vidim problem.
Nadam se da sam pomogao.
joe dalton

PostPostao/la Dean » Ned sij 11, 2015 11:17 am

Znam puno projekta gdje su se tave kutije "na šnite" raspale/puknule/raspucale. Vjerojatno zbog naprezanja i nejednolikog stezanja/rastezanja.
Preferiram savijanje stranica....
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la tubeman » Ned sij 11, 2015 12:48 pm

Brebaki,

Postavio si nekoliko (u biti sva) dobrih pitanja.
U stvari, to i jesu pitanja na koja se pokušava odgovoriti desetljećima ( :) ) i nema željenog odgovora.
Kada bi ga bilo, tada bi se radio (po kategoriji) samo jedan tip kutije koji bi bio i najbolji, najljepši, najpraktičniji i najjeftiniji :) :) :)
A to ne postoji.
Ako se malo pogleda unatrag, postoje stotine tisuća (možda treba dodati i još po koju nulu) dizajna, za koji se pojedinačno tvrdi da su dobri, ili najbolji, ako ništa drugo, onda u svojem cjenovnom razredu.
Isto tako, jasno je da se u velikom broju, čak i vrlo "jakih" konstrukcija radi tek o pomodarstvu. Naime svake godine se po recenzijama i reklamama pojavljuju posve nove i revolucionarne kutije koje su bitno bolje od onih prošlogodišnjih, a za istu ili "tek neznatno višu" ( :) ) cijenu.
To bi značilo da smo lani ili preklani za puno novaca praktički kupili go.no. Ako ništa drugo, to je vrlo nekorektno od proizvođača unatoč razumijevanju potrebe za neprekidnim objavljivanjem novih modela (po onoj "Ako stanem, panem" ;) ).
S druge strane, nakon hrpe raznih projekata, kada se (i ako) za sitan novac dočepamo kakvog solidnijeg primjerka iz sedamdesetih ili osamdesetih godina, čudom se čudimo kako to dobro svira.

Bilo bi dobro proučiti štogod materijala kojeg ima dosta. Najmanje se treba okretati "projektima" na internetu jer iza svakog stoji neki biznis.
Otprilike kao onaj o genijalnom sredstvu za mršavljenje, povećavanju pimpeka, uklanjanju uroka, rješenjima za brzu i veliku zaradu i sl.

No par odgovora:

1,2,3,4. Sve ovisi o tipu kutuje. Pretpostavljam da si mislio na "standardnu" kompresijsku ili BR kutiju. Tu se ništa značajno ne bi trebalo mijenjati. Teoretizira se o obliku kutije i tvrdi se da su kutije koje nemaju paralelne stranice (izvana i (ili) iznutra) "bolje". Je li tako, ne znam, iako sam i sam svoje kutije napravio na takav način, zapravo one iznutra više sliče na "balon". Sam sebe sam uvjerio da je tako dobro :) :) .
Kakav će biti taj "mikrodizajn" puno ovisi o drajverima koji će se koristiti. Nije svaki drajver pogodan za svaki tip kutije.
Moje skromno mišljenje je da je puno važnija sama konstrukcija i materijal kutije.
Obični smrtnici, poput nas, će teško samostalno moći projektirati dobru kutiju tek tako.
Ne smijemo zaboraviti da "stari majstori" nisu to radili iz čistog proračuna već su rezultati došli nakon mnogo, mnogo promjena, dopuna, kretanja iznova i sl.
Matematikom su sigurno dobro baratali i jadno je kada danas, samozvani stručnjaci kritiziraju to što je kutija napravljena od ovog ili onog materijala, odstupa od nekih instant matematika i sl.
Jako su dobro znali što rade i postizali su optimum, naravno u odgovarajućem cjenovnom razredu.
To da će kutija biti PUUNO bolja ako napravimo novu rupu, ili izbušimo još jednu u visokotoncu i sl, možemo okačiti mačku o rep :) :)
Napraviti ćemo nešto što će možda drugačije zvučati, ali hoće li to biti bolje od originala koji je bio napravljen za neki standard, veliko je pitanje.
Nama će to možda u prvom trenutku bolje zvučati, ali ....
Tu nikako ne smijemo zaboraviti na neke od postulata psihodiyakustike, od kojih bih kao prvog naveo načelo : "Dobro pojačalo, loše pojačali i MOJE pojačalo"
Ovdje bi se "pojačalo" moglo zamijeniti sa "zvučnik". Pri tomu se , naravno, podrazumijeva da je MOJE pojačalo beskrajno bolje od lošeg, a i od dobrog je bolje za par klasa :) :)

Odgovor na zadnje pitanje bi bio : može, ali je potrebno voditi računa o tomu da to bude tek dizajnerski detalj. Ako će se metal ili plexi koristiti kao nadomjestak za neku stranicu ili noseću ploču, treba jako voditi računa o njihovoj karakteristici rasprostiranja zvučnih valova.
Što će taj materijal biti tanji, problemi mogu biti veći.
Danas je kod "jakih marki" za "jake modele" popularna izrada kutija od jednog komada lijevanjem raznih kompozitnih materijala (voli se napisati da ih je smislila NASA :) ).
No kada to usvoje i drugi, već će se smisliti neka "nova i bolja" tehnologija koja će opravdati još veću cijenu :) :) :)
Odmah se ograćujem od pomisli da takvi zvučnici nisu dobri. Dapače, pogotovo za one koji su navikli na "moderni" zvuk. Treba voditi računa o tome da takav zvuk sigurno ima i cijenu koja nam je u pravilu nedostupna. To opet ne znači da je taj zvuk toliko "bolji" od onog koji će proizvesti cjenovno dostupnije kutije.
Danas takve kutije bez problema može prozvesti bilo koji majstor koji proizvodi umjetni beton uz minimalnu promjenu recepta.

Pitao si je li bolje višeslojno od jednoslojnog, tanje, deblje, mediapan, iverica i sl.
Dean ti je već nešto od toga odgovorio.
Opće je poznato da deblji i čvršći materijali traže od zvučnika više: Kutija je bolje umrtvljena, i još ako se stavi na kakve šiljke, može razočarati zvukom jer ne prenosi direktno vibracije na podlogu (pod, policu).
Time se prividno gubi bas. To donosi i dobru stvar, jer će "isplivati" bolje srednjotonsko područje, a u njemu se nalazi "stejđ", "mikrodinamika" i sl.
Sve to je postojalo i prije, ali je bilo uzurpirano nekorektnom reprodukcijom basa.
E, sada, kako taj bas nadomjestiti, pitanje je za sebe.
To se može napraviti drugačijom konstrukcijom kutije, drugačijim driverima i sl., ali sve to će tražiti dodatna ulaganja.
Pri tomu, u pravilu će kutija biti dosta velika.
S druge strane, postoje i neki projekti vrlo malih kutija s "močnim" basom, ali to zahtijeva posebnu konstrukciju, materijale i posebno, drivere. Opet nije jeftino :( .
Neka sredina je onaj naš standard, kod kojeg pjevuckaju i kutije, i driveri i podloga (neki više-neki manje) , a ne košta previše.

Da sada ne filozofiram previše, i da stvari ne ispadnu crne, predložio bih da si odabereš (ne znam s kojim iskustvom i financijskim fondom raspolažeš) neki od provjerenih projekata i napraviš ga držeći se mjera, materijala, drivera i skretnica u potpunosti.

Odluka je tvoja.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la yoke » Ned sij 11, 2015 1:20 pm

ja cu ti skoro pa ponoviti sto su ti vec odgovorili

brebaki napisao:1. Da li se menja nesto u karakteristikama zvucnih kutija ako im se promeni oblik a preporucena zapremina ostane ista?

mijenja, koliko se mijenja ovisi o tome koliko si izmijenio oblik, odnosno udaljenost drajvera od ruba kutije, dali si zaoblio rubove, narpavio ih kosima.
ovo je toliko specificno da imas autora koji kazu, ''ukoliko izmijenite prednjicu, to vise nije ''moj'' projekt vec vas i mozete ga zvati kako god zelite''

sama skretnica iz projekta ovisi i o udaljensoti samih drajvera, tako da i o tome moras voditi racuna

brebaki napisao:2. Ako se konstrukcija kutije izradi od vise slojeva npr. medijapana ( kao na ovom linku: http://www.lautsprecherbau.de/Magazine/ ... 01194,9574" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank) da li to poboljsava karakteristike kutije ili je samo u pitanju metoda da se postigne drugaciji oblik kutije?

ukoliko se napravi kako treba, moze se dobiti jako kruta kutija,a to joj je i za cilj
s druge strane to moze i ne mora biti dobra stavar jer ovisi o samoj ''filozofiji'' konstrukcije...recimo imas konstrukcija gdje se namjerno dopusta ''sviranje'' kutije i s tim se vodi prilikom konstruiranja

opet, kao sto je dean rekao, treba voditi racuna o samim naprezanjima, jer kod ''lameliranja'' u vise slojeva moze doci do dodatnih naprezanja u materijalu prilikom ljepljenja u nekoliko slojeva ..sto za posljedicu moze imati mikro pukotine ili potpuni raspad kutije.

mogu se koristiti i razliciti materijali jer imaju razliciti rezonantne frekvencije

za ovakav tip kutije mislim da je sperploca najidealnija...
mdf sam po sebi nije homogen, lako se cijepa, pa ga dodatna naprezanja mogu lako rascjepiti
ili se mogu koristiti trnovi, koji ce sve to drzati na okupu...donekle :mrgreen:
ali, ljudi su to radili i od medijapana i drzi...ali bilo je svakakvih slucajeva

p.s evo i lik na tvom linku je napisao da mu se jedna kutija rascjepila...

brebaki napisao:3. Da li se menjaju karakteristike kutije ako se za izradu iskoristi medijapan vece debljine ( npr. umesto 19 mm stavi se 30 mm) a unutrasnje dimenzije ostanu iste ?

u pravilu ne i da...opet se vracamo na prvu pricu oko izmjene oblika, dimenzije prednjice

brebaki napisao:4. Da li postoji nacin da se 2way kutije koje su takve velicine da moraju da imaju i odgovarajuci stalak, izrade u obliku podnih zvucnika odgovarajuce visine, a da im karakteristike ostanu iste (ovo cisto iz prakticnih razloga jer smatram da je puno lakse izraditi takvu kutiju nego raditi za "manju" i stalak) stim da se iskoristi zapremina samo gornjeg dela kutije?

i ovo moze, ljudi su i to radili
ali ide ti prica da mali dvosistemci znaju imati bolju prostornost
dali je to i do stalaka...?

brebaki napisao:5. Koliko je preporucljivo, prvenstveno iz estetsko dizajnerskih razloga, neke delove spoljnog dizajna izraditi od aluminijuma ili pleksiglasa?

opet ostaje pitanje gdje ce i sto rezonirati
tu bi ili morao sam malo eksperementirati i ici nekom logikom
pleksiglas nebi stavljao...
mislim da nije dovoljno krut
ostatak, probaj se igrati ;)
ja bi probao radije prednjicu od nekog materijala poput keroka...mislim da ima dovoljno mase i da nebi rezonirao poput aluminija...ali ni ja nemam iskustva s takvim stavarima

izrada zvucnika je zafrkan posao, najgore od cijele lepeze diy uredjaja
najbolje rjesenje je da se drzis originalnih projekata, bez odstupanja
sve ostalo podrazumjeva hrpu vremenena dok se to dovede u red, mjerenja...tralalalaal...zafrkan posao

i nisu svi projekti po netu dobri..moras biti oprezan sto ces odabrati

ps...
nedavo sam bas pricao s prijatlejm o zvucnicima ;
nekakav je zakljucak bio da se vecina uredjaja radi da ljepo izgleda a onda da se pristupa peglanju :mrgreen:
jer mislim da nigdje na trzistu nema zvucnika koji su napravljeni ''po knjizi''
tako da...
slobodno kreni u izradu onog sto ti ljepo izgleda
a zvuk ce doci..valjda :mrgreen:
yoke

PostPostao/la brebaki » Ned sij 11, 2015 8:02 pm

Ljudi puno vam hvala na ovako iscpnim odgovorima. Definitivno su rasciscenje neke dileme narocito sto se tice menjanja oblika. Do sada sam uz pomoc prijatelja izradio nekoliko kutija i jedina koja je radjena bas po projektu je i dala najbolje rezultate, rekao bih i vrhunske, ali kad se koristi na pojacalu koje na zalost nije moje :) . rec je o ovom projektu: er18dxt-backer.blogspot.co.at/2013/12/all-images.html
E tu je i doslo do zelje da se nesto promeni najvise da bi se izbegli stalci, pa posto planiram izgradnju jos jednog para sa istim drajverima mislio sam da je malo "unapredim" i ako je moguce da napravim podnu verziju, jer su me stalci totalno dovodili do ludila koliko su menjali zvuk sa i najmanjom promenom. Zavrsili su na otpadu, a nove cu pokusati ponovo da napravim kad malo zaboravim ovo isustvo :) .
Trenutno sam u potrazi za odgovarajucim lampaskim pojacalom za ove moje zvucnike ali cu to da ostavim za odgovarajucu temu.

Jos jednom svima zahvaljujem na trudu i korektnim odgovorima
brebaki

Vrati se na: Zvučnici