Visaton Topas Light ili sl.

Visaton Topas Light ili sl.

PostPostao/la zdandrija » Pon pro 22, 2014 2:46 am

Pocetnik sam pa razmisljam da probam napraviti neke ne preskupe zvucnike po nacrtu, npr. od visatona jer imaju dosta zanimljivih nacrta na web str.

Inace za pojacalo imam yamahu rx v357 (to planiram nadograditi jednog dana) s nekim Sony zvucnicima (od malo skuplje linije - rx99) i yamaha sub (koji bi najradije bacio, ali za filmove posluzi tu i tamo) i neki centar i straznji zvucnici koje bi zasad ostavio.
Izvor zvuka mi je FM/audigy 2zs/xonar dg/usb dac fiio E7/dvd sony(preko optike->dac u yamahi)/TV(optika)/...
Prostorija je oko 30m2, u 2 dijela(18m2-tu su zvucnici+12m2).
Ove sony zvucnike bi prve zamijenio s nekim stupovima jer je veca prostorija tako da ima dovoljno basa iz samih zvucnika, da se ne mora koristiti subwofer, mozda jedino za filmove i sl.
Ne trebaju mi glasni zvucnici jer se 90% vremena slusa FM samo za pozadinu da nesto svira, a ponekad za neki cd ili za tv. Mozda bi kasnije napravio neke "glasnije" zvucnike s vecom osjetljivoscu i vecom snagom pa bi ove prebacio u sobu, ali bi se bar privremeno htio rijesiti tankog zvuka od sony-a i muljavog subwoofera od yamahe.
Slusa se svasta vecinom pop,rocka,domace(FM), ali i laganije stvari(CD), jedino cajke i metal se ne slusaju.

Razmisljam se izmedu ovih Topas Light ili mozda ici na Alto II ili nesto skuplji Clou?
http://visaton.com/en/bauvorschlaege/2_ ... index.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank
ovi topas zvucnici imaju zanimljiv odzviv za bas, idu do 35hz(-6db) sa jeftinim driverima, jedino sto nisu bas osjetljivi i nemaju puno watta.
W 100 S - 8 Ohm - 198kn x2
SC 10 N - 8 Ohm -168knx2
skretnicu bi napravio kako pise, ali moze li se ici na 6db/oct (mozda s boljim visokotoncem?)

zanima me je li tko cuo ove zvucnike (i moguce alternative za malo bolje drivere, mozda skuplji visokotonac ili mozda neki drugi mid/bas) ?
znam da se promjenom udaljavam od projekta ali ako se moze nesto popraviti za ne previse novaca mozda nebi bilo lose.
ovaj 10cm mid/bas mi je zanimljiv jer ima dosta nacrta za njega na visaton stranici, pa uvijek mogu nesto izkombinirati ako mi se ne svidi zvuk.
ako mislite da je ovo promasaj i da trebam nesto drugo napraviti slobodno mozete predloziti.
zdandrija

Re: Visaton Topas Light ili sl.

PostPostao/la Edison » Pon pro 22, 2014 9:25 am

Taj W 100 S je u biti srednjetonac. Uz pomoc kutije se protegne i na donju stranu, ali da ce odsvirati 35 Hz :roll:
Dovoljno basa iz samih tih zvucnika nece biti, ali ako slusas tise mozda moze proci...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Pon pro 22, 2014 9:46 am

I računaj da su prilično neefikasni. 81dB ... Obzirom da W100S ima rezonantnu frekv. 63Hz, sumnjam da ćeš uživati u nekom vrlo dubokom bassu. Nije da te obeshrabrujem, ali da znaš otprilike.
tom_hifi

PostPostao/la s@ki » Pon pro 22, 2014 9:48 am

Nekako sam sklon mišljenju da imaš previše zvučnika :)
18m2 možeš i kvalitetnim malim zvučnicima napuniti ali u vidu micanja suba itd itd floor standeri su bolja varijanta.
Ono što nikako nebih preporučio je da sad nabavljaš neke, pa onda opet neke druge jer se takve investicije nikako ne isplate.
Radije skupi novce i napravi pošteno odmah.

Koji cjenovni razred tih kutija uopće? Vidim da je kit sa Topas cca 7500kn(okl tvoj je light) dok je "skuplji clou" 1500kn ?!

Nemoj se zamarati s time koliko zvučnik "ima snage".
DA pojednostavljeno kaže, on nema ništa snage a može trpiti toliko i toliko snage.
Drugim riječima, pretpostavimo da imaš dva identična zvučnika koji se jedino po deklariranoj snazi razlikuju. Jedan recimo 50W drugi 100W.
Oboje će svirati apsolutno identično ako ih spojiš na isti izvor, samo što ćeš da ovaj drugi moć spojit duplo jače pojačalo bez da ga spališ.

ono što te brine(između ostalog) je osjetljivost, impedancija, frekventna karakteristika itd.
Obzirom da neideš dizajnirati zvučnik ovo prvo dvoje ti je dovoljno.

Kao što Edison rečedok ja baljezgam ovdje, sa tim zvučnikom ( a i večinom drugih 10ki) ćeš teško svirati 30ak Hz pa je u smislu micanja sub-a bolje tražiti neki drugi projekt sa večim driverima.
E sad, ako se odlučiš za neki projekt onda u pravilu ne možeš uzeti "duplo skuplji/bolji" driver jer onda to više nije taj projekt, ta kutija itd.

U ovom slučaju ti je visokotonac recimo najmanje osjetljiv na takve promjene dok ćeš izborom drugog basa/midbasa zapravo vrlo lako smrdat kutiju ;)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon pro 22, 2014 10:32 am

Ja sam imao Alto Line II(imaju dva w130 za midbas te isti visokotonac), odmah mogu reći da bez neke prepravke skretnice ili igranja sa punjenjem kutije i dosta proba nećeš se puno usrećiti. Meni je to zvučalo dosta muljavo po cijelom spektru i nikako mi te kutije nisu sjele.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Zmajz » Pon pro 22, 2014 11:31 am

Kao prvo, gospoda prije mene nisu (koliko znam) čuli Topas ni u jednoj varijanti, pa teoretiziraju pred praznike. Ja sam napravio i preslušao dva para Topas-a, skuplju varijantu, i nemam ni najmanje razloga da mislim da bi Light verzija bila puno lošija. Znajući dizajnera (B. Timermann) kroz njegove uradke gotovo bez razmišljanja bih radio njegov projekt koji mi se dopadne. Drugo, Visaton drajveri su vrlo visoke kvalitete i tu nemaš brige. Hoće li ovaj zvučnik svirati 30ak Hz nije ni bitno, uzmi u obzir da je najniža frekvencija koju proizvede bas gitara 42Hz, a FM i tako neide niže. Popularna muzika netreba te dubine, a kako si rekao ne slušaš glasno pa će ti TL svirati i doljnje oktave sasvim pristojno.
Topas je vrlo dobar koncept i nemožeš pogriješiti.
Slijedeće, veliš i sam da u budućnosti imaš namjeru ići na bolje, pa ti preporučam da jednog dana u tu kutiju naseliš drajvere za skuplju varijantu (TI100 i neki od visokotonaca: ribon, keramika ili onaj treći) i imat ćeš zvučnike koje nećeš htjeti više mijenjati. Naravno, onda ide i kompleksnija i skuplja skretnica.
Ove drajvere ćeš lako iskoristiti za neke male bukšelf ili mini monitore.
Moja je preporuka da napraviš te lajt Topase tako kako je predloženo, uz malu sugestiju: probaj to izvesti tako da se stražnja stranica može skidati (slijepi okvir i vijci) radi kasnije nadogradnje (možda).
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Pon pro 22, 2014 12:28 pm

Isprika, Topas original su bili prezentirani u Sheratonu ove godine pa su ih neki mogli tamo čuti.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Edison » Pon pro 22, 2014 12:39 pm

Topase nisam cuo, ali W100 S sam imao i cuo. Tako da nije samo teorija, ima i malo prakse... :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la ilimzn » Pon pro 22, 2014 1:25 pm

Edison napisao:Taj W 100 S je u biti srednjetonac. Uz pomoc kutije se protegne i na donju stranu, ali da ce odsvirati 35 Hz :roll:
Dovoljno basa iz samih tih zvucnika nece biti, ali ako slusas tise mozda moze proci...

Specifikacija je na 35Hz -6dB sto je sasvim moguce u sobi velicine 15-30 kvadrata. Problem ce prije biti ogranicena maksimalna glasnoca, no to vise ovisi o 'zivotnom stilu' slusatelja. Po specifikaciji je sasvim dosta za kucne uvjete. Za party nije.
ilimzn

PostPostao/la zdandrija » Pon pro 22, 2014 2:54 pm

Edison napisao:Taj W 100 S je u biti srednjetonac. Uz pomoc kutije se protegne i na donju stranu, ali da ce odsvirati 35 Hz :roll:

tom_hifi napisao:I računaj da su prilično neefikasni. 81dB ... Obzirom da W100S ima rezonantnu frekv. 63Hz, sumnjam da ćeš uživati u nekom vrlo dubokom bassu. Nije da te obeshrabrujem, ali da znaš otprilike.

Ma ne ocekujem neki bas da rusi zidove ni ista slicno, nego ono cisto da ga ima i u nizim frekv i tisoj i srednjoj glasnoci, da onda ne moram koristiti sub. Pretpostavljam da kad se pojaca malo glasnije da ce biti izoblicenja koja bi se mozda smanjila ako srezem frekv na 100hz? i donji dio ostavim za sub preko opcija na reciveru.

s@ki napisao:Nekako sam sklon mišljenju da imaš previše zvučnika :)
18m2 možeš i kvalitetnim malim zvučnicima napuniti ali u vidu micanja suba itd itd floor standeri su bolja varijanta.
...
Koji cjenovni razred tih kutija uopće? Vidim da je kit sa Topas cca 7500kn(okl tvoj je light) dok je "skuplji clou" 1500kn ?!
...
U ovom slučaju ti je visokotonac recimo najmanje osjetljiv na takve promjene dok ćeš izborom drugog basa/midbasa zapravo vrlo lako smrdat kutiju ;)

Je 18m2, ali je spojena s jos 12m2 s prolazom duplo vecim od vrata tako da je to nesto izmedu tako da neznam da li to mogu bookshelf odraditi bez suba, mozda neki skuplji i mogu?
Cijenovni rang obuhvaca ove jeftinije samogradnje od visatona ili mozda nesto sa westrom provjereno ili sl.
Sto se tice ovo za visokotonca, da je njega najlakse zamijeniti, to sam i ja pretpostavio pa mozda netko ima ideju mozda ici i na nekog monacor(dt254 svi hvale, na njusci bio par polovnih 350kn)?
Istina je ovo da imam previse zvucnika, ali ja bi rekao i premalo zvuka, a previse buke.
Ove zadnje i centar mogu i ugasiti s opcijom A/A+B a i osjetljovost se moze namjestiti bar malo na reciveru i koristiti ih samo za filmove i sl.

Khadgar2007 napisao:Ja sam imao Alto Line II(imaju dva w130 za midbas te isti visokotonac), odmah mogu reći da bez neke prepravke skretnice ili igranja sa punjenjem kutije i dosta proba nećeš se puno usrećiti. Meni je to zvučalo dosta muljavo po cijelom spektru i nikako mi te kutije nisu sjele.

hvala za informaciju, cuo sam vec slicnu informaciju cini mi se na susjednom forumu za te kutije
Ako ti nije problem reci nesto o tom visokotoncu bio bih ti zahvalan.

Zmajz napisao:Kao prvo, gospoda prije mene nisu (koliko znam) čuli Topas ni u jednoj varijanti, pa teoretiziraju pred praznike. Ja sam napravio i preslušao dva para Topas-a, skuplju varijantu, i nemam ni najmanje razloga da mislim da bi Light verzija bila puno lošija. Znajući dizajnera (B. Timermann) kroz njegove uradke gotovo bez razmišljanja bih radio njegov projekt koji mi se dopadne. Drugo, Visaton drajveri su vrlo visoke kvalitete i tu nemaš brige. Hoće li ovaj zvučnik svirati 30ak Hz nije ni bitno, uzmi u obzir da je najniža frekvencija koju proizvede bas gitara 42Hz, a FM i tako neide niže. Popularna muzika netreba te dubine, a kako si rekao ne slušaš glasno pa će ti TL svirati i doljnje oktave sasvim pristojno.
Topas je vrlo dobar koncept i nemožeš pogriješiti.
...

Evo drago mi je da se netko tko je i napravio makar i skuplje topase javio.
Znam da su ovi dosta slabija verzija, ali mogu se nadograditi, a da je i dalje sve provjereno, a ako ne uvijek se mogu preseliti negdje ili iskoristiti drivere neki bookshelf npr. za Ariu light ili sl.
Sto se tice zvuka ne bih htio da je previse tanak, svijetao jer mi se ova yamaha cini da ima dosta otvoreniji zvuk, a takvi su i ovi zvucnici od sony-a isto malo otvoreniji.
Neke specijalne detalje, ogroman bas i glasno slusanje ne ocekujem.

ilimzn napisao:Specifikacija je na 35Hz -6dB sto je sasvim moguce u sobi velicine 15-30 kvadrata. Problem ce prije biti ogranicena maksimalna glasnoca, no to vise ovisi o 'zivotnom stilu' slusatelja. Po specifikaciji je sasvim dosta za kucne uvjete. Za party nije.

Znam da za party nije, to ce mozda biti neki drugi projekt :mrgreen:

Hvala na savjetima i podrsci :D i ispricavam se na duzem postu, ali imam ja jos nekih pitanja za rijesiti. :?
1. Zasto visaton zna koristiti drivere razlicite omaze u projektima? :? :? :?
npr alto I/II 4ohm bas, 8ohm visokotonac.(zanima me jer cesto netko od pocetnika pita jel moze kombinirati 4 i 8ohma i odgovor je odmah ne, a u projektima ima i toga)
http://www.visaton.com/en/bauvorschlaeg ... ction.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank
2. Ako mijenjam visokotonac iz projekta to onda ne utjece na kutiju, nego samo na skretnicu? Mozda da samo promijenim visokotonce i mozda skretnicu?
3.Koja je razlika osim 1kn izmedu W 100 S 8 ohm i W 100 SC 8 ohm, cisto ako netko zna ima li kakve razlike u koristi ovog skupljeg, mozda je noviji, poboljsan?
4.Koliko je uopce kvalitetna ova yamaha v357, tj. jel se isplati uzeti neki dac, npr hrt streamer da se izbjegne njen dac?
5.Skretnica - mislim se drzati onog sto pise, ali mogu li ove elko zamijeniti s nekim kvalitetnijim(MKT?),ima li razlike, 0.6mm i 1mm zavojnice su ok?
6. Koliko sony dvd utjece na kvalitetu zvuka (ili da napravim jos veci kontrast zasto je potreban skuplji cd player ako je cd zapis digitalan a jedina konverzija se dogada u dac-u, npr vivax dvd s dac-om ili preko optike vs kvalitetan cd player)
Nasao sam negdje da optika zna biti lose izvedena i da ima nesto kao distorziju, mozda je bolje onda spojiti preko S/PDIF cincha na neki DAC ili na ovu yamahu.
-ovo zadnje pitanje je vec malo OT i mozda bih ga trebao na drugom mjestu pitati, ali dio mi je izvora zvuka za ove zvucnike pa ako netko zna nesto o tome bio bih zahvalan, inace ova gornja pitanja su mi bitnija.
zdandrija

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici