Jeftin trik za ravno rezanje ....

Jeftin trik za ravno rezanje ....

PostPostao/la elvis » Uto tra 23, 2013 4:35 pm

Nakon kupnje preklopne pile, vrlo brzo sam shvatio da je to samo dio priče, te da za dužinsko ravno rezanje opet moram moliti razne nazovi majstore i plaćati razne nebulozne račune po centimetru rezanja i "PDV" u obliku napojnice za marendu. Da ne govorim koliko su mi mrske situacije kada mi treba nešto izrezati van standarda, a pored toga ne daj Bože da je još i od aluminija.... dođeš u neku radionicu, sav pristojan, skrušen, na faci glupi namješteni osmjeh, zamoliš... odmah kažeš platiti ću pošteno, a na na*určenom majstoru faca kao da si mu rekao kako si upravo bio sa njegovom suprugom i da si je naravno povalio te da se ona nije bunila uopće, ta da ćete to i ponoviti vrlo skoro. Ne mogu više gledati te face. Zamislite samo situaciju da u nekom drvnom centru zamolite za rezanje pod kutem ili ne daj bože bilo čega da nije pod 90 stupnjeva... pola te odmah "odpile", a druga polovina ne može zbrojiti račun od pustih nameta za koso rezanje...

E sada, ako vam baš nije potreban cirkular montiran na stolu, problem se vrlo efikasno može riješiti alatom iz Bosh serije. Tu prvenstveno mislim na profesionalnu plavu seriju i dovoljan je kandidat ručna pila GKS 55 GCE. Ova druga slovna oznaka (bar mislim) označava kompatibilnost sa boshovim sistemskim priborom, a tu prvenstveno mislim na vodilicu FSN 1100 ili FSN 1600. Zbilja fenomenalno, i svaka pohvala Boshu. Zaheb je cijena naravno, za sve zajedno uz milosrđe trgovca od 5-10% popusta, treba ti cca 2500 kuna plus cca 400 kuna za Multi list pile (ovo "multi" se odnosi na materijale - razne) . Malo previše kako god da okrenem.. no da nije bilo druge opcije, pregrmio bi i to. Malo sam DIY-ao, pa evo i jeftinog tika kako ravno "voditi" značajno jeftiniju ručnu pilu.

1. Kupiti Bosh ručnu pilu PKS 55 ili PKS 55 A (ovo A znači da ima plastičnu posudu za piljevinu, i košta bar 250 kuna više). Znači PKS 55 plaćenja 640 kuna
2. Kupiti Multi list pile od Bosha za ovu ručnu pilu (za drvo, aluminij, plastiku - promje 160, rupa 20, širina 2,4 mm, 42 zuba) 350 kn
3. Kupiti ploču aluminija 100 cm x 40 cm, debljine 2 mm, cijena cca 90 kn
4. Kupiti aluminijski profil od 15,9 mm x 6 mm (Baumax, košta 32 kune)

Znači sve je nabavljeno, treba samo sastaviti. neću previše pisati slijede slike, a sa slika sve će biti jasno. zanimljivo je da je na stopi boshove ručne pile PKS 55 žlijeb točno 15,9 x 6 m. Kada sam to šublerom izmjerio shvatio sam da je to nemoguće pronaći. Zamislite moje iznenađenje kada sam u Baumaxa iznad boxa sa bezbroj alu profila pročitao ispod jedne etikete sa cijenom da je ista za baš 15,9 x 6mm profil. Sreći nije bilo kraja, DIY vodilice za cirkular bila je pitanje mog slobodnog vrmena. Odlično je to što kada spoemuti profil "nasjedne" u žlijeb stope ručne pile, nema lufta ni jedna mikron, to je zbilja neobično. Ukoliko u utisnutom žlijebu ima neravnina ili nečistoća, počistite iste turpijom za metal. Ako nešto sa slika ne bude jasno, pitajte, rado ću pojasniti.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
elvis

Re: Jeftin trik za ravno rezanje ....

PostPostao/la tubeman » Uto tra 23, 2013 5:51 pm

Sve valja osim naslova :) :) :)
Jerbo, to je sve a ne jeftino :(
Za tristotinjak kuna se može nabaviti "prava" vodilica (do 2 metra duljine) koja se može "pripasati" pomoću onog prihvatnog sistema za ravno rezanje, koji ima svaka kružna pila.

Najveći "problem" je cijena ovakve "multipraktik" rezne ploče jer ni u kojem slučaju nije dobro rezati metal (pa niti aluminij) s onim standardnim pločama.

Inače, svaka čast na inventivnosti, pogotovo na "tumaranju" po razno raznim ***hausima.
I ja to često radim :)
Inače, uvijek svakoga nagovaram na "pošteni" alat, unatoč tome što je skuplji od ovog što se masovno nudi.
Bolji alat bolje i ravnije reže, lakše je s njim raditi, bolje leži u ruci....
I puuno dulje traje. Imam dosta alata od prije 20-30 godina koji je vraški koštau u Dojčlandu, a evo ga... kao nov.
Čak vjerujem da je bolji od današnjih fabrikata istog proizvođača.

Na žalost, većina alate koristi samo povremeno i spremna je povjerovati da će i jeftilen biti dobar "toliko koliko ga trebaju" :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la elvis » Uto tra 23, 2013 6:37 pm

tubeman napisao:Sve valja osim naslova :) :) :)
Jerbo, to je sve a ne jeftino :(

A ne znam, lako je promjeniti naziv teme, no sam "trik" znači alu podloga i alu profil dođu zajedno 120 kuna. Jeftinije se može proći ukoliko bi se za podlogu umjesto aluminija od 2 mm stavila nekakva drvena alternativa, npr. medijapan 5 mm. Tada bi trik koštao čitavih 32 kune koliko dođe alu profil. Tko je meni sada kriv što ja nisam imao ručnu bosh pilu i prateći kvalitetan list pile koji reže sve i svašta :) . Za rezanje drveta sam se nekako i snalazio, no primarno sam ovo uzeo i napravio zbog rezanja aluminija tj. aluminijskih ploča.

Što se tiče "prihvatnog sistema za ravno rezanje, koji ima svaka kružna pila" pretpostavljam da miliš na onaj "T" ili "L" što se dobije u paketu sa pilom. Ako je samo to u pitanju, onda to mačku o rep, no siguran sam da nije samo to, pa bi bilo super u ovoj temi malo pobliže objasniti i taj princip izrade vodilice.

A ovo je zakon: http://www.youtube.com/watch?v=Wzy-yWyV-mM

Prva unapređenja predstavljene vodilice će biti dimenzioniranje debljine alu ploče na koji se montira alu profil, kako bi se omogućilo dužinsko rezanje pod željenim kutem. (Max naravno 45) ... primarno za drvo, no ovaj put 1600 ili 2000 mm.

Pozz
Elvis
elvis

PostPostao/la tubeman » Uto tra 23, 2013 6:58 pm

Ma ne, onda bi zvučalo previše jeftino :) :)

Izgleda da nisam dobro obrazložio stvar.

Opisani sistem vođenja se ne može primijeniti na "obične" kružne pile jer one nemaju onaj utor koji si iskoristio.
Dakle vrijedi samo za takav tip pile koji si opisao - koji je skuplji od onih na koje većina samograditelja "pikira".
Sigurno je i puno bolji, ali to sam već napisao, dakle niti u primisli mi nije da kritiziram.
Onaj sistem koji sam spomenuo samo koristi one utore i pričvršćenja u koja se priključuje "T" ili "L" koje doista niti ne mislim spominjati.
Meni je ta vodilica zapela za oko nedavno, i gotovo sam je kupio jer sakupljački monstrum u meni nema mira.
U stvari uopće mi ne treba jer imam neke druge alate i mogućnosti koji su mi na raspolaganju.
Takvih alata koji mi uopće ničemu ne služe u radioni (i kojegdje drugdje) ima na desetke :(

Nego, gdje si nabavio taj list za pilu ?
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la elvis » Uto tra 23, 2013 10:01 pm

tubeman napisao:
Nego, gdje si nabavio taj list za pilu ?

U biti to su Bosh listovi, pa nije nekakav problem nabaviti ih. Trgovci ih obično nemaju na policama, jer im je cijena malo nabrijana pa preferiraju da kupac dođe i naruči isti, stigne za cca 7 dana. Nisam siguran, mislim da im je glavno skladište u Rijeci. Kod nas u Zadru glavni diler je Građa Solin ili Solin Građa (nikad da naučim pravilan raspored). Hvale se da su glavni uvoznik i da imaju najbolje cijene, nemam razloga ne vjerovati u to. Multi list za PCM 7 preklopnu pilu 190 mm je malo manje od 500 kuna, a ovaj od 160 mm za PKS 55 je 350 (u biti 50% cijene pile). Sa PCM 7 smo rezali alu profile pod 45 stupnjeva i mogu reći da je rez više nego odličan. Ne znam što nosi sa sobom Bosh profi serija, no sumnjam da je rez nešto puno bolji. Vjerojatno se plaća trajnost pile, listovi su ionako jednaki za hobi i profi seriju.

Pozz
Elvis
elvis

Vrati se na: Pomagala