Nakon kupnje preklopne pile, vrlo brzo sam shvatio da je to samo dio priče, te da za dužinsko ravno rezanje opet moram moliti razne nazovi majstore i plaćati razne nebulozne račune po centimetru rezanja i "PDV" u obliku napojnice za marendu. Da ne govorim koliko su mi mrske situacije kada mi treba nešto izrezati van standarda, a pored toga ne daj Bože da je još i od aluminija.... dođeš u neku radionicu, sav pristojan, skrušen, na faci glupi namješteni osmjeh, zamoliš... odmah kažeš platiti ću pošteno, a na na*určenom majstoru faca kao da si mu rekao kako si upravo bio sa njegovom suprugom i da si je naravno povalio te da se ona nije bunila uopće, ta da ćete to i ponoviti vrlo skoro. Ne mogu više gledati te face. Zamislite samo situaciju da u nekom drvnom centru zamolite za rezanje pod kutem ili ne daj bože bilo čega da nije pod 90 stupnjeva... pola te odmah "odpile", a druga polovina ne može zbrojiti račun od pustih nameta za koso rezanje...
E sada, ako vam baš nije potreban cirkular montiran na stolu, problem se vrlo efikasno može riješiti alatom iz Bosh serije. Tu prvenstveno mislim na profesionalnu plavu seriju i dovoljan je kandidat ručna pila GKS 55 GCE. Ova druga slovna oznaka (bar mislim) označava kompatibilnost sa boshovim sistemskim priborom, a tu prvenstveno mislim na vodilicu FSN 1100 ili FSN 1600. Zbilja fenomenalno, i svaka pohvala Boshu. Zaheb je cijena naravno, za sve zajedno uz milosrđe trgovca od 5-10% popusta, treba ti cca 2500 kuna plus cca 400 kuna za Multi list pile (ovo "multi" se odnosi na materijale - razne) . Malo previše kako god da okrenem.. no da nije bilo druge opcije, pregrmio bi i to. Malo sam DIY-ao, pa evo i jeftinog tika kako ravno "voditi" značajno jeftiniju ručnu pilu.
1. Kupiti Bosh ručnu pilu PKS 55 ili PKS 55 A (ovo A znači da ima plastičnu posudu za piljevinu, i košta bar 250 kuna više). Znači PKS 55 plaćenja 640 kuna
2. Kupiti Multi list pile od Bosha za ovu ručnu pilu (za drvo, aluminij, plastiku - promje 160, rupa 20, širina 2,4 mm, 42 zuba) 350 kn
3. Kupiti ploču aluminija 100 cm x 40 cm, debljine 2 mm, cijena cca 90 kn
4. Kupiti aluminijski profil od 15,9 mm x 6 mm (Baumax, košta 32 kune)
Znači sve je nabavljeno, treba samo sastaviti. neću previše pisati slijede slike, a sa slika sve će biti jasno. zanimljivo je da je na stopi boshove ručne pile PKS 55 žlijeb točno 15,9 x 6 m. Kada sam to šublerom izmjerio shvatio sam da je to nemoguće pronaći. Zamislite moje iznenađenje kada sam u Baumaxa iznad boxa sa bezbroj alu profila pročitao ispod jedne etikete sa cijenom da je ista za baš 15,9 x 6mm profil. Sreći nije bilo kraja, DIY vodilice za cirkular bila je pitanje mog slobodnog vrmena. Odlično je to što kada spoemuti profil "nasjedne" u žlijeb stope ručne pile, nema lufta ni jedna mikron, to je zbilja neobično. Ukoliko u utisnutom žlijebu ima neravnina ili nečistoća, počistite iste turpijom za metal. Ako nešto sa slika ne bude jasno, pitajte, rado ću pojasniti.