Lakiranje zvucnika

Re: Lakiranje zvucnika

PostPostao/la yoke » Čet stu 27, 2014 8:26 pm

Jedno pitanje, vezano za drvenarinu ;

Kako se radi zakosenje bocnih stranica ploca od mdf-a...

znaci imam plocu dimenzija npr. 20cmX40cm debljine 19mm i zelim zakositi tih 19mm pod kutem od npr. 7 stupnjeva.
to radim s cirkuralom ?

Dali je to nesto sto svaki stolar moze napraviti tocno u mm ?
yoke

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet stu 27, 2014 8:56 pm

Hm sad je sve pitanje ako imas rotocionu glodalicu..ili ako je mozes di posudit.Ona ti je odlicna za obradu mdf-a i za radit kosine utore i stosta,i ostavlja odlicnu povrsinu tj. rez i tu kosinu mozes napravit sa ravnim glodalom.Na slici vidis kako se postavi vodilica za dobit ravan rez a ti posto zelis da ti rez bude jos pod nekim blagim kutem trebas postavit samo jos jednu malu tanku letvicu ispod samog kraja ovog okruglog klizaca glodalice,mislim njega postavis do plave vodilice.Mozes si i izracunat malo trigonometije i dobis kolko ti treba ta letvica bit debela,zapravo za dobit 7 stupnjeva kosine ona ce bit jako tanka,koj mm predpostavljam.

Ako imas onaj rucni cirkular mozes i njime znam da svaki ima za nagnut kut rezanja iako ako nemas gore list pile sa gustim zubima mogo bi ti ostavit malo grubu povrsinu.

Svaki dobar stolar bi ti trebo to moc precizno napravit,ako su daske vec odrezane malo teze ali opet ce nac nacina kako to napravit.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la yoke » Čet stu 27, 2014 9:00 pm

Glodalicu imam...
ovo mi djeluje kao ok rjesenje ;)...tnx...
Jos cu to malo detaljnije sagledati...

racunao sam da mi je najzgodnije dati da mi negdje ispilaju daske na mjeru i onda da sam zakosim portebne stranice...
u sllitu ima maxmoris, koji ima uslugu krojenja i cnc ali ne rade ovo "skosenje"...
Mislim da je najjeftinija opcija da ja to sam napravim ili moliti nekog stolara da mi samo provuce potrebne kantune i zakosi ih...
ali kao sto si napisao, ne znam koliko je to zafrkano s gotovim stranicama...
yoke

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet stu 27, 2014 9:32 pm

Ako imas kojeg stolara napravit ce ti to lako kazem,jednostavno na konbinirki zakosi list pili na 7 stupnjeva i vozi.Sad neznam kolko imas ti toga za rezat predpostavljam ne puno i nebi ti trebo ni puno uzet novca.

Ja da sam na tvom mjestu i posto se radi o tankom mdf-u i jer imas glodalicu odmah bi ih doma i rezo i nakosijo u isto vrijeme.Sad za to napravit ovaj trik od prije vise ne vrijedi.Sad bis si morao ispod glodalice na njem prsten zavidat jednu kosu dasku da ti nagne glodalicu u jednu stranu za tih tvojih 7 stupnjeva.Ona netreba bit okrugla jos bolje ako je kockasta,a na dnu glodalice tj. na njenom okruglom prstenu bas imas rupe predvidene za takve stvari.
Kanije si postavis vodilicu koja ce ti vodit rez (na gornjoj slici ona plava) malo mjeris i odrezes si daske kako treba.

Ima jedna prednost kad ovo radis,u jednom rezu nakosis dvije daske istovremeno ;)

edit:
ovdje si je gospodin montirao komad pleksia,ti napravis isto sa komadom neke sperploce + dodas neki komadic necega s jedne strane glodalice da dobjes nagnut kut rezanja,nades si neku tanku letvicu i stavis izmedu... igras se malo ugl. :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Dacho » Pet stu 28, 2014 10:21 am

yoke napisao:Glodalicu imam...
ovo mi djeluje kao ok rjesenje ;)...tnx...
Jos cu to malo detaljnije sagledati...

racunao sam da mi je najzgodnije dati da mi negdje ispilaju daske na mjeru i onda da sam zakosim portebne stranice...
u sllitu ima maxmoris, koji ima uslugu krojenja i cnc ali ne rade ovo "skosenje"...
Mislim da je najjeftinija opcija da ja to sam napravim ili moliti nekog stolara da mi samo provuce potrebne kantune i zakosi ih...
ali kao sto si napisao, ne znam koliko je to zafrkano s gotovim stranicama...

Dobro ti je Pao opisao, pripazi samo da ti glodalica ne vibrira onda nećeš imati finu obradu. U biti kada sagledaš tih 7 stupnjeva neće biti bas niti vidljivo jer je to premali kut. Vise ce izgledati kao nekakva anomalija.
Ja takve stvari obično radim na velikom stolnom glodalu ako imam adekvatan nož.

Drugo riješenje ti je da dođes do mene sa buteljom i tim daskama pa to spilimo cas posla. :D :violin:

A kako ćeš poslije taj kanat obrađivati završno?!
Dacho

PostPostao/la yoke » Pet stu 28, 2014 2:37 pm

ma razmisljam, mislim se raditi jos neke kutijetine...
pa mi treba nagib prednjice od 7*

ovo sve radi boljeg naljeganja unutrasnjih stranica s prednjicom...

Slika

da si blize, dopilotao bi...ovako je bolje da ti makinju ubacis u portapak pa kad budes put splita to odradimo :mrgreen:
racunam ako si mogao one zvucne kutijetine nagurati mozes i radni stol :mrgreen:
yoke

PostPostao/la yoke » Pet stu 28, 2014 2:40 pm

Pao Pepeo napisao:edit:
ovdje si je gospodin montirao komad pleksia,ti napravis isto sa komadom neke sperploce + dodas neki komadic necega s jedne strane glodalice da dobjes nagnut kut rezanja,nades si neku tanku letvicu i stavis izmedu... igras se malo ugl. :D

mislio sam ubaciti neki elemet koji se preko dvije vide regulira...
kako odvidavas, zavidavas tako se mijenja kut izmedju glodala i plohe...
+ vidlica da ide ravno ;)
(kao sto si prethodno savjetovao)
yoke

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet stu 28, 2014 2:42 pm

To radiš extreme? Koliko imaš snage u svim onim "psima" koje si napravio da napraviš neke zvučnike koji su gladni snage a ne ovako da pojačala uzalud cuclaju struju. :lol:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la yoke » Pet stu 28, 2014 2:47 pm

nije..ali scan speak nisu bas najjosjetljiviji i traze snage da bi ljepo svirali...
ovo se mislim nesto sa SB acoustics...
ali ovo samo razmisljam...nemam love :mrgreen:
yoke

PostPostao/la Edison » Pet stu 28, 2014 2:49 pm

Yoke, 7° nije standardna vrijednost. Sto si se stisko, stavi 15° pa da si bar u nekom standardu... ;)
Unutrasnji kriz za ukrucenje ne treba biti pod tim "cudnim" kutom...
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici