Lošem ***** i dlake smetaju

A kakvi se to "nedorađeni" driveri koriste da bi se Windowsi zamrzavali ?????
Osim toga zašto koristiti MS drivere ako postoje "originali" ?
Možda zato jer "originali" obsoletnih periferija više nisu podržani u novijim verzijama OS?
Zato je MS "razvio" neke svoje univerzalne drivere koji možda nisu savršeni ali ipak omogućuju da velika većina tih uređaja i dalje radi.
Postoji fama da "parne" verzije "ne valjaju".
Moram priznati da sam i sam tu i tamo (možda sasvim neopravdano) to spominjao.
Međutim doista upitna je samo VISTA i to ne baš tako koliko ju krivimo.
Mora se znati da bi računalo ( + OS) trebalo imati neku svoju svrhu.
Ako se na njega namrdava koješta, "skida" sve i sva i bez veze instalirava baš sve, onda ne bi niti trebalo biti čudno da se događaju neželjene stvari.
Lakše je s Linuxom gdje za instalirati i podesiti nešto često treba cijela nauka, a i nema se baš neki silni izbor kvalitetnih stvari (sada će neki skočiti

), dok je kod Windwsa sve to bolno jednostavno i čovjeka jednostavno "nategne" na zagađivanje OS-a.
Pogotovo onog koji ne zna što će time dobiti i kako stvari funkcioniraju.
Tom je naprijed dobro napisao i posve se slažem s njim. U životu je uvijek tako : Koliko daš toliko i dobiješ.
Kroz trideset godina intenzivnog bavljenja računalima (od toga zadnjih 25 i s PC-ima) NIKADA nisam imao problema s njima.
Trebaš si samo odrediti filozofiju backupa, ritam i tehniku zamjene hardvera te obnavljanja i promjena OS-a.
Ako želiš biti up-to-date (koliko se to može) treba računati da to ponešto i košta.
Teško je od auta starog 15 godina tražiti performanse novog.
Svako malo će krepati kakav lager, sijalica, akumulator, zahrđati pragovi ili štogod drugo. Na kraju će ponestati i novi dijelovi.
Posve je isto i s računalima.
Ako se držimo toga i ako računala ozbiljno doživljavamo, i ona će dati sve od sebe (tu mislim i na OS).
Osobno, svake tri-četiri godine mijenjam računalo na kojem radim, a diskove svake dvije.
Takav intenzitet nije potreban, ali tako sam se "nameračio"

Koliko god se bavim vrlo ozbiljnim i intenzivnim programiranjem (valjda se i to ubraja u pojam Power User, a ne samo gameri

), NIKADA nisam imao problema s njima.
Istovremeno koristim više računala odjednom (2-3 su mi uvijek na stolu + notebook + tablet) 10-12 sati dnevno, što mi valjda daje neko pravo da nešto o tomu kažem.
U kući + uredu ih je još petnaestak s instaliranim raznim OS-ima ( od Win XP do 8.1 i nekoliko servera: R2003, r2008 I r2011) I opet, baš nikakvih problema kroz sve to vrijeme, a koriste se za procesorski i kapacitetno vrlo zahtjevne stvari.
Dodajem i to da u zadnjih 7-8 godina viruse, trojance i sl. nismo imali u gostima.
Ako nešto malo znaš o tomu, ako dobro organiziraš obranu i razumno se ponašaš to i nije neki veliki zadatak.
Poanta je u tome da se na računala ne trpa sve i sva i da se treba koristiti originalni softver.
U suprotnom, samo dragi Bog zna što se sve ugnijezdi u OS (kao i ovo iz naslova teme), i što će se sve i kada aktivirati, što komu šalje kakve informacije s računala i sl.
Nije da branim Microsoft.
I sam se znam ljutiti zbog nekih stvari, ali treba biti realan kao i razuman u korištenju računala.
Davno su prošla vremena kada su Unix bazirani serveri bili "bolji" od Win baziranih, kada je MAC bio bolji u obradi grafike i sl.
S jedne strane UNIX (Linux) je "bolji zato jer je besplatan (?????) a MAC zato jer je skup, na ove se "Lijepe" virusi, na one ne, ovi su brži, ovi sporiji što isto nije istina jer se notorno u tim usporedbama miješaju kruške i jabuke.
Ali, zar je to nešto drugačije nego u HI-FI ju , automobilima, ženama itd.
Zašto onda praktički SVI koriste WIN bazirana računala makar javno promoviraju LINUX?
Linux je kod nekih možda trenutno IN jer je "guba" i ne koristi se masovno (pa se može lakše "prodati") i jer se s njim može postići npr. bolji zvuk (ha ha) i jer je još k tome besplatan (baš me zanima koliko ih je do tada imalo nekrekirane Windowse

).
Sve su to nadmudrivanja koja nikuda ne vode.
Osobno, koristim Windowse iz jednostavnog razloga što 99,99% mojih korisnika (a i onih potencijalnih) koristi WIN bazirane OS-ove.
Nema ih malo, problema s njima i njihovim računalima još je manje i što bi tu trebalo više reči.
To nam je i bio cilj, jer nam ne odgovara dodatna zafrkancija s računalima, OS-ovima i sl.
To da je Liinux besplatan je obična floskula.
Jedno je kada ga sami instaliramo i brinemo o njemu (i, naravno, besplatno ga "skinemo"

), a drugo je kada za to treba nekoga angažirati.
Pa ti sada upogoni sve te printere, skenere, potrebne softvere itd......
Sve se to može ali nije uvijek jednostavno a još je manje jeftino.
Često "majstor" s vremenom postane nedostupan, nekorektan i skup.
Na kraju treba reči da je i veliki "krivac" disturbacija u radu OS-a krivotvoreni, hakirani ili namjerno zagađeni softver.
Netko će reči da se "fake" (?) softver koristi zato jer je originalni skup.
Onda neka ga ne koriste. Neka se bave nečim drugim (mlađima toplo preporučam lov na dabrove

.
Usuđujem se reći da je to i prokletstvo načina razmišljanja nove generacije koja je željna svega, ali besplatno i to odmah.
Svega sam ja tu "nadrobio" ali mislim da ima vrlo duboke veze s temom.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......