K: 2SJ74BL

Re: K: 2SJ74BL

PostPostao/la Zmajz » Sub stu 08, 2014 3:23 pm

Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Edison » Sub stu 08, 2014 4:01 pm

Zmajz napisao:http://www.analogmetric.com/goods.php?id=1244" target="_blank

Zmajzu, cijena je previse dobra da bi to bilo to...
Kad bi bilo tako, narucio bih ja cijeli kontejner... ma sto kontejner, brod... preprodao ih i izvukao sebe i tebe, i cijelu drzavu iz krize... :lol:

I jos su u specifikaciji stavili: (VDS = 10 V, VGS = 0, IDSS = 3 mA),
a na fotografiji su BL verzije.

Medjutim, prema klasifikaciji:
IDSS classification GR: 2.6~6.5 mA, BL: 6.0~12 mA, V: 10~20 mA
to bi mogla biti samo GR verzija, i to neka siromasna. Nije u toj plastici zaliven JFET koji trazimo...

A one iz Elmatisa cu rado premjeriti ako mi ih tko posalje... :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Sub stu 08, 2014 4:03 pm

Ništa mjerenje ne znači, treba na tracer spojiti. Uvjerio sam se prošli tjedan kad su bili u pitanju BF245B FET-ovi. Sve super kod mjerenja Vgs-a i Idss-a, no, u spojen u okolinu u kojoj bi trebao raditi, ne radi nikako. Tek se na curve traceru vidjelo da to nema veze s FET-ovima ili ih je netko preforsirao ili što ja znam.

A sad možete tražiti najjeftinije moguće cijene, pa tko voli nek izvoli. Ja ću samo od pouzdanog izvora kupiti.
tom_hifi

PostPostao/la Zmajz » Sub stu 08, 2014 4:17 pm

OK, samo sam htio pomoći, ipak se ne kužim u taj dio pa se više neću petljati tamo gdje mi nije mjesto
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Edison » Sub stu 08, 2014 5:54 pm

tom_hifi napisao:Ništa mjerenje ne znači, treba na tracer spojiti.

E, ybg sad Tome... :doh:

A sto ce 99,99% onih koji nemaju tracer? I koliko ima tih tracera medju hrvatskim samograditeljima? Ja znam samo za jedan.
JFET je slican po karakteristikama triodi pa mu je lako stvoriti pribliznu radnu okolinu i izmjeriti ga i tako... ako bas treba...

Zmajzu, tebi hvala na pomoci. Mozda negdje i ima jeftinih takvih JFET-a, ali sigurno ne kod analogmetrica... oni su sve samo ne naivni... ;)
Edison

PostPostao/la davorin » Sub stu 08, 2014 6:01 pm

Edison napisao:...JFET je slican po karakteristikama triodi ...

Mala korekcija: po topologiji spajanja je sličan triodi koja radi u pozitivnom dijelu pobude rešetke bez struje rešetke, ali po karakteristikama je sličan pentodi.
davorin

PostPostao/la Edison » Sub stu 08, 2014 6:33 pm

Tako je, davorine. Krivo sam se izrazio... :oops:
Spaja se slicno kao trioda, a krivulje lice na pentodne...
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Sub stu 08, 2014 6:42 pm

Znam Edisone da 99.9999% samograditelja nema tracer. Ja samo jedino na taj način i primijetio da FET-ovi koje sam dobio nisu ispravni. 10 naručio, 6 neispravnih. I to BF245 ... mislim, stvarno.

Edit:
ne da sam primijetio da nisu ispravni, nego sam potvrdio da nešto s njima ne štima. Krivo sam se izrazio gore.
tom_hifi

PostPostao/la ilimzn » Ned stu 09, 2014 2:18 pm

FET-ovi (opcenito) se ponasaju po krivuljama kao pentode, osim sto nemaju G2 pa ni dodatne struje i napona za nju :P Izuzetak je SIT/VFET ali o tom sad ne bi.
Svi se mogu sloziti u 'autobias' mod, jednako kao njihovi vakumski ekvivalenti.
S obzirom da su JFET-i o kojima pricamo pentodnih karakteristika, uz dati Bgs od odredjenog Bds na dalje struja je prakticno konstanta, sto se moze iskorisititi za izvedbu strujnog izvora s 1 ili dva elementa.
U prvoj verziji s jednim elementom, G i S su spojeni skupa pa je time Vgs=0 a struja raste s porastom Vds do tzv. maksimalne struje zasicenja, Idss. To je jedan parametar po kojem se JFET moze testirati, ali treba obavezno pogledati u datasheet na krivulje da se vidi po prilici kako to izgleda - pratimo najgornju liniju, Vgs=0. Testiranje s premalim Vds postavlja JFET u rezim prije postizanje struje zasicenja gdje radi slicno kao promijenjivi otpor, i takvo ce mjerenje naravno biti pogresno.
Drugo mjerenje koje se moze odraditi je mjerenje konstantnosti struje s porastom Vds. Pri tome treba ograniciti struju na vrijednost nesto vecu od postignute Idss, jer ce na odredjenom naponu doci do proboja, tj. struja ce do njega biti prakticno konstanta a onda ce naglo porasti. Za tipicni JFET taj je napon 30-40V. Naravno, ako unaprijed znamo u kojim uvjetima JFET radi, a to su manji naponi od maksimalnih, nema potrebe testirati do proboja, vec do najveceg napona koji ocekujemo u sklopu.

OPREZ s raznim tranzistor testerima, jednostavnim ili manje jednostavnim. Pogotovo paznja s onima s mikroprocesorom, jer staro pravilo kaze, grijesiti je ljudski ali za nesto stvarno do kraja zaj... potrebno je racunalo. Naime, treba znati koje napone i struje tester koristi u radu kako bi se znalo je li uopce rezultat relevantan. Ako tester radi na 5V a JFET treba 6 preko sebe da radi ko strujni izvor, necete ocitati Idss nego kucne brojeve u ulici u kini gdje je tester napravljen. Kao za svaki alat, taji u za ovaj treba znati njegove granice.
ilimzn

PostPostao/la audio kutak » Ned stu 09, 2014 3:04 pm

vidiš, to nisam znao.. to glede tih testera sa mikroprocesorom... vjerujem ni drugi....
kao i uvijek prije, kapa dolje željko!

ilimzn napisao:necete ocitati Idss nego kucne brojeve u ulici u kini gdje je tester napravljen

nisam mogao a da se ne nasmijem, dobar početak podneva.... :laughing-rofl: :laughing-rolling:
We Are DIY-erz...
audio kutak

Prethodni

Vrati se na: Kupujem