Mini Aleph

Re: Mini Aleph

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri ruj 17, 2014 9:27 am

Kriptonit... :gay-color:
Pao Pepeo

PostPostao/la Edison » Čet ruj 18, 2014 10:06 am

Ma ako vas ja dohvatim s paladijskom palicom... :lol:

Nego, posto se pojacalo permanentno sastavlja i rastavlja :doh: ... evo i fotografija bloka za napajanje i zastite zvucnika.
Sve je prilicno kompaktno slozeno... i nema plasticnih odstojnika... ;)

MA-0244.jpg

MA-0245.jpg

A evo i svih "modula" pojacala... :D

MA-0240.jpg

Hladnjake sam morao skinuti kako bih mogao dobro izmjeriti sve napone na plocicama pojacala. Oba kanala pokazuju iste vrijednosti, razlika je eventualno na trecoj decimali.
Napon napajanja je +/- 16,5V. Struja kroz izlazne tranzistore je postavljena na 1,15A, nece biti pregrijavanja pojacala. DC-offset je ispod 3mV.
Rezultati mjeranja su odlicni, i mogu krenuti u konacnu montazu.
:whistle:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Čet ruj 18, 2014 8:44 pm

Nikad dovoljno opreza i podešavanja. Trebao bih i ja puno češće prakticirati tako nešto :) :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Sub ruj 20, 2014 7:57 pm

Evo, mini je napokon gotov... tj. radi... tj. svira... :D

MA-0254.jpg

MA-0255.jpg

MA-0256.jpg

Nije se zalilo na opremi i prikljuccima. Zvucnicki prikljucci su najfiniji kineski ;), a XLR-i su Neutrikovi, lokalno nabavljeni za 40 kn/kom.
Posto ovo ipak nije originalana Passova knstrukcija, ali je snazno bazirana na njegovom Alephu 30, nije dobio plavu LED-icu (plave me pomalo nerviraju ;) ) vec narancastu.

MA-0257.jpg

Prvo sto sam provjerio je ima li kakvog bruma, shuma, bilo cega sto ne treba... i nema. Tih je ko Kerum u Saboru... :lol:
Nadao sam se da ce biti tako, ali nisam mogao biti siguran, naime toroid je vrlo blizu plocicama pojacala, a i neke zice su zbog zastite morale biti duze od optimalne duzine, a to je diktiralo i njihov polozaj. Srecom, nema nikakvih stetnih posljedica koje bi se cule...

U biti, pojacalo jos nije gotovo. Treba mu vanjski oklop. Dakle, opet za crtacu dasku (cudno ime za kompjuter) i crtat i smisljat vanjski izgled. Trebat ce izbusiti jos nekoliko rupa kad se "sminka" bude postavljala na pojacalo, a to znaci jos jedno rastavljanje i sastavljanje... :doh:
Posto nemam lima za zatvaranje kucista, tu ce mi uskociti nas CNC-majstor... :)

MA-0258.jpg

Posto pojacalo radi, tj. svira, red je reci par rijeci o zvuku. Naravno, prerano je jer svira tek sat, sat i pol... jedva se pravo i ugrijalo. No, zadovoljan sam onim sto cujem. Osjeti se punoca zvuka, autoritet, cvrst i dobar bas, puno detalja, rekreacija prostora je dobra. Sve u svemu, jako podsjeca na moje Aleph 3 monoblokove. Naravno, zvuk je jos uvijek malo tvrd i pojacalo zna i podviknuti povremeno, nista cudno za Alephe u pocetku rada. Znam da sam s trojkom imao vise od mjesec dana naganjanja dok nije prosvirala kako treba.

Moj mini radi na 16,5V, a Aleph 3 na 25V, to je bitna razlika medju ovim pojacalima. Neka prava mjera na kojoj ovi FET-ovi najbolje rade je negdje oko 24V, i nije slucajno sto Pass cesto koristi bas taj napon napajanja. Struja kroz izlazne FET-ove je ista kod Alepha 3 i minija, negdje oko 1A, ili malo vise. Aleph 3 ima dva FETA u izlazu, a mini samo jedan, i tu je razlika u snazi. Opet, lakse je potjerati ulazni kapacitet jednog FET-a nego dva, pa bi tu mini bio u prednosti. No mini je definitivno u minusu sto se tice visine napona napajanja. Bit cu jako zadovoljan ako se ovo pojacalo zvukom priblizi Alephu 3. To cu moci procijeniti kad se definitivnao usvira, ali za sad su sve naznake da bi mini mogao biti odmah uz rame jaceg brata... :)

Izvagao sam pojacalo i ima 8kg. Kad mu postavim vanjski oklop, bit ce to vjerojatno negdje oko 9kg. To nije puno za ovakvo pojacalo. Za sad ce svirati bez vanjske sminke...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la Edison » Ned ruj 21, 2014 12:12 am

Mali dodatak: pojacalo radi 5 sati bez prekida, bez ikakvih problema, i sve bolje svira.
Ugrijalo se na pravu temperaturu: vruce - a nije prevruce, bas onako kako FET-ovi vole... ;)
Ovo mi je prvo balansirano izlazno pojacalo. Nije bas da mi je to potrebno, ali kad je vec tu...
Jesam li napisao da mi se zvuk svidja? ;) :dance:
Edison

PostPostao/la fixxxer » Ned ruj 21, 2014 12:14 am

Dobre vesti! :dance: Čeka se izveštaj o pariranju trojci! ;) :D
fixxxer

PostPostao/la ziki » Ned ruj 21, 2014 12:34 am

Jel već na pločici postoji mjesto za balansirane ulaze ili si morao dodati sklop?
ziki

PostPostao/la tom_hifi » Ned ruj 21, 2014 7:42 am

Vidiš, nisam nikad slušao nijednog Alepha u nekim poznatim uvjetima (a to znači kod mene ili kod jednog dobrog frenda). :) Vrlo rado bih poslušao, pa bi sebi možda napravio kojeg minija ili tako nešto. :whistle:
tom_hifi

PostPostao/la Edison » Ned ruj 21, 2014 8:35 am

ziki napisao:Jel već na pločici postoji mjesto za balansirane ulaze ili si morao dodati sklop?

Plocica je napravljena prema shemi Alepha 30, s tim da se moze koristiti za dosta pojacala iz Aleph porodice, npr. Aleph 3, 5, 30, mini. U biti su to sve slicna pojacala, a mijenja se samo napon napajanja i broj izlaznih FET-ova. Aleph 3, recimo nema balansirani ulaz, a petica ima. No posto je na ulazu diferencijalni sklop, lako je i trojki dodati balansirani ulaz ako treba. Na ovoj plocici je bilo sve pripremljeno za balansirane ulaze pa sam to i iskoristio, iako mi nije nuzno potreno. Iz vana se dodaju dva XLR ulaza i jedan prekidac za prebacivanje balansirano - single ended.
Edison

PostPostao/la Edison » Ned ruj 21, 2014 8:43 am

tom_hifi napisao:Vidiš, nisam nikad slušao nijednog Alepha u nekim poznatim uvjetima (a to znači kod mene ili kod jednog dobrog frenda). :) Vrlo rado bih poslušao, pa bi sebi možda napravio kojeg minija ili tako nešto. :whistle:

Alephi jako dobro sviraju, nisu previse slozene konstrukcije, nemaju nekog podesavanja, stoga su isplativi za izradu, premda ne mogu biti jeftini.
Mini se ne isplati raditi, s malo vise ulaganja napravi se Aleph 3, 30, ili Aleph J (varijanta trojke s J-fet ulazom). Model "J" je zadnji iz Aleph serije, i vjerujem da svira najbolje medju njima. Najisplativije je graditi Aleph 5, najbolji je odnos snaga / potrebno ulaganje... Svi se prilicno griju pa i o tome treba voditi racuna.

Ja sam radio mini jer sam od prijatelja dobio hladnjake. A htio sam i cuti kako se mini nosi s vecom bracom ciji mi je zvuk poznat...
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika