Ferata 86, SE pojacalo s EL86 u izlazu

Re: Ferata 86, SE pojacalo s EL86 u izlazu

PostPostao/la tubeman » Pon tra 15, 2013 4:44 pm

@Davorin

Tablica ti i nije baš nešto :)

1 fon = 1 db vrijedi samo za frekvenciju 1 KHz

S druge strane, ne znam tko je slušao polijetanje (vjerojatno mlaznog) aviona na 5 metara udaljenosti i još ima uši :)
Nije fora producirati neki ton s više od 100 dB, već to treba napraviti s kompozitnim zvukom.

evo malog pojašnjenja sa stranica ffzg:

Prema definiciji, sve krivulje neke razine glasnoće (parametar označen nad krivuljom) na mjestu koje označava frekvenciju od 1000 Hz imaju isti broj fona i decibela. Prag sluha, koji je također krivulja iste glasnoće, označen je crtkanom linijom. Zbog toga što je razina zvučnog tlaka (SPL) na pragu sluha za 1000 Hz 3 dB, a ne 0 dB, parametar nad crtkanom krivuljom je 3 fona. Za tihe zvukove, oko 20 fona, krivulje iste glasnoće gotovo su paralelne s krivuljom koja označava prag sluha. Za tonove iznad 200 Hz krivulje su paralelne i na većim intenzitetima. Za frekvencije ispod 200 Hz, krivulje na većim intenzitetima sve su položenije, među njima je manji razmak. Ton od 50 Hz 50 dB razine zvučnog tlaka dosiže razinu glasnoće od 20 fona, dok 50 Hz 110 dB (SPL) doseže 100 fona. Razlika u broju fona i broju decibela na malim intenzitetima je 30 a na velikim samo 10. Najosjetljivije mjesto u spektru, između 2 i 5 kHz označeno je na pragu sluha snižavanjem krivulje. Na velikim intenzitetima taj je udolina još izraženija.

više o tome

Nisam siguran da se nivo buke od 10 dB može postići čak i u mrtvoj komori :)
Tako da 2W s ovako "gluhim" zvučnicima mogu doseći upravo ono za što ih je Edison namijenio.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Pon tra 15, 2013 5:01 pm

Ukoliko se drugačije ne navede, uvijek se odnosi na 1kHz.
Da, sama za sebe tablica ne govori puno, ali cijela tema je vrlo kompleksna i opširna pa sam samo ilustracije radi naveo gornju tablicu.
Ona, i ova ispod su iskopirane iz teksta "HI-FI postrojenja laboratorijskog tipa" koje je u časopisu RADIOAMATER (konkretne tablice iz 09.1964.) objavio ing.Stanislav Pavlin.
Mala dopuna se može naći u grafikonu ispod:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la zuzi » Pon tra 15, 2013 10:08 pm

Ako bude sve u redu možda u Šibeniku napravimo malu usporedbu - EL86 c/a UCL82
UCL82 radio opt.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
zuzi

PostPostao/la zuzi » Pon tra 15, 2013 10:09 pm

UCL82 radio opt I.jpg
zuzi

PostPostao/la Edison » Pon tra 15, 2013 10:16 pm

zuzi napisao:Ako bude sve u redu možda u Šibeniku napravimo malu usporedbu - EL86 c/a UCL82

Ako sve bude u redu, vrlo rado, zuzi.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Edison » Pon tra 15, 2013 10:48 pm

Nije bas direktno vezano uz ovu temu, ali paralelno s ovim pojacalom radim jos dva projekta, pa se prebacujem koliko vrijeme dopusta.

13DR7-297.jpg

Perpojacalo s 13DR7. Ovo je prototip, no vec je ispitan i radi se kuciste. Shema je davorinova, radna tocka cijevi je nesto promijenjena, a napajanje je regulirano, nema prigusnice u napajanju. Sve mora stati u relativno malenu kutiju...

HP-285.jpg

Pretpojacalo za slusalice. Nasao se jeadn manji lim i nesto profila... pa zasto ne... Kuciste js skoro gotovo. Treba jos naci par kracih vijaka, malo skratiti osovinu potenciometra i staviti drvene bocnice. Otkud mi drvo? Uskocit ce Dean.... ;)

Treba jos napraviti i elektroniku... ali to je laksi dio posla.

Valjda ce biti sve gotovo do TF. Ove godine kod mene sami noviteti...
Edison

PostPostao/la davorin » Pon tra 15, 2013 10:52 pm

Već po običaju dotjerano do savršenstva završne izrade! Sve čestitke! Idealni za reklamu i popularizaciju ideje o samogradnji!
davorin

PostPostao/la Edison » Pon tra 15, 2013 10:54 pm

Evo, postavljen i originalni mrezni trafo u prototip.

6-EL86-293.jpg

7-EL86-297.jpg

Zice s transformatora i prigusnice su jos jako duge, ali mi se nije dalo razati dok transformatori ne dodju na svoje pravo mjesto na kucistu.

Nadam se za vikend poceti kuciste i za ovo pojacalo.
Edison

PostPostao/la Edison » Pon tra 15, 2013 11:02 pm

davorin napisao:Već po običaju dotjerano do savršenstva završne izrade! Sve čestitke! Idealni za reklamu i popularizaciju ideje o samogradnji!

Sto je dotjerano, davorine? Samo pretpojacalo za slusalice, a ni ono nije do kraja...

A ovo drugo je na eksperimentalnim sasijama, na "plocama s tisuce rupa" kako ih ja zovem... U biti, sva ova probna elektronika nece se koristiti, sve ce se u finaliziranim uredjajima raditi ponovo. Samo skuplji dijelovi, kao sto su veci kondenzatori i, naravno, cijevi ce se iskoristiti u finalnim uredjajima. Ovo je posluzilo da se nadju sto bolje radne tocke, sve uskaldi, "ispolira" i sastavi ponovo u finalnom uredjaju. Lakse mi je ovako isprobavati, "krpati" i sredjivati, nego li u zavrsnom uredjaju.
Edison

PostPostao/la davorin » Pon tra 15, 2013 11:07 pm

Edison napisao:Sto je dotjerano, davorine? Samo pretpojacalo za slusalice, a ni ono nije do kraja...
A ovo drugo je na eksperimentalnim sasijama, na "plocama s tisuce rupa" kako ih ja zovem... U biti, sva ova probna elektronika nece se koristiti, sve ce se u finaliziranim uredjajima raditi ponovo. Samo skuplji dijelovi, kao sto su veci kondenzatori i, naravno, cijevi ce se iskoristiti u finalnim uredjajima. Ovo je posluzilo da se nadju sto bolje radne tocke, sve uskaldi, "ispolira" i sastavi ponovo u finalnom uredjaju. Lakse mi je ovako isprobavati, "krpati" i sredjivati, nego li u zavrsnom uredjaju.

Na taj mali pre-amp sam i mislio.
Iako mi se čini da su neki tvoji uređaji na "probnim" šasijama uredniji od većine mojih završenih! :laughing-rolling:
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika