"Vuk u janjećoj koži"-HIWATT-100W-clone u kutiji VOX

Re: "Vuk u janjećoj koži"-HIWATT-100W-clone u kutiji VOX

PostPostao/la davorin » Čet kol 21, 2014 11:14 am

Sa pripadajućom zvučnom kutijom (JCM800-Marshall-1960B-260W-4x12") srednje osjetljivosti 104dB/1W/1m se čuje dovoljno glasno (gitara) da se može svirati u većini prostora (i vani!) bez dodatnog ozvučavanja preko razglasa.
davorin

PostPostao/la davorin » Čet kol 21, 2014 2:16 pm

Kompletirano za sutrašnju probu!
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Čet kol 21, 2014 5:27 pm

Ja sam jednom prilikom u svojoj kući sličnu kombinaciju (Braco Radović kopija DR103 Hiwatt glave i box sa alnico dvanajsticama mislim svaka po 25 W i prilično osjetljiva) , čisto onako, da vidim što će se desiti, odvrnuo do kraja, te onda lupio akord ,'nako muški....
Bilo je strašno :lol: mislio sam da će mi glava eksplodirati, a uskoro je svratio i šokirani susjed koji živi u drugom stanu do mene i pitao što je to jer da je i kod njega u stanu bilo jako bučno, dali sam normalan, želim li sluh izgubiti i tako to. Smirio se je kada sam mu ponudio kavu, objasnio da se radilo samo o probi a posebno je energično odbio da mu odmah demonstriram kako to zvuči :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Čet kol 21, 2014 7:07 pm

Bracine (Braco Radović-Cobra) kopije pojačala od 100W (Marshall i Hiwatt) su sve koristile jednake mrežne i izlazne transformatore, pa je i izlazna snaga svih tih pojačala bila jednaka. Mrežni transformatori su imali sekundarni namotaj za 360V sa izvodima na 350V i 340V. Ispravljeni napon je u njegovom slučaju pod teretom bio ~460V (mislim da imam u radioni jednu njegovu šasiju od Hiwatt-a sa takvim mrežnim trafom) pa su 4xEL34 bez problema davale više od 100W izlazne snage.
U "Vuk"-u je sekundarni napon izlaznog trafa ~385-390V, pa je i ispravljeni napon pod opterećenjem ~490-500V. Tako visoki napon nisam stavio zbog dobijanja veće maksimalne snage (na mjerenju je bila ~130-140W), već zbog toga da se dobije što veći neizobličeni dinamički raspon (zahtjev vlasnice da pojačalo u svirci "isporuči" što glasniji neizobličeni ton). Zbog tako visokog anodnog napona nisam mogao u izlaz staviti bilo kakve EL34, jer bi većina elektronki današnje proizvodnje jako brzo ispala iz pogona, već sam morao odabrati SVT-EL34 (brandirane su kao "Marshall") koje su posebno napravljene za zamjenu-servisiranje u starim pojačalima koja su također imala tako visoke napone napajanja. Moj stari "Marshall" iz 1969-te ima anodni napon ~510-520V pod teretom, a kroz dugu praksu popravljanja sam sretao modele i sa još višim naponima.
Zadnja izmjena: davorin; Pet kol 22, 2014 6:01 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Čet kol 21, 2014 9:14 pm

Znači, pažljivo sa master volume-om. :D
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sub kol 23, 2014 5:37 am

...otputovalo...
davorin

PostPostao/la Dean » Sub kol 23, 2014 4:57 pm

Kakve su reakcije na zvuk? Znam da je dugo trajalo i da si dosta istraživao....
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la davorin » Sub kol 23, 2014 5:38 pm

Za sada je pojačalo isprobano samo sa osnovnim instrumentom (solid-body mandolinom sa 2 elektromagnetna Pick-Up -a) bez dodatnih efekta, i vlasnica je oduševljena (nastupit će večeras na "Festivalu Dalmatinske Šansone" u Šibeniku, ali mislim da će koristiti klasični drveni instrument?) sa zvukom i dinamičkim mogućnostima. Do sada je koristila uglavnom mikrofone i akustičnu drvenu mandolinu (ne sviđa joj se zvuk PIEZZO Pick-Up -ova), a s time se nije mogla dinamički "natjecati" sa drugim solo instrumentima (el.gitara, el.klavijature, itd.) na koncertima "u živo". Sada ima svoga "konja za utrku", a kroz buduće svirke u živo će postupno ubacivati i efekte pa ću nakon toga dobiti i kompletne povratne informacije.
davorin

Prethodni

Vrati se na: Pojačala