Prvo predlažem Kutku i onima koji "vjeruju" da malo prouče PASSOVE tekstove za taj, a i za druge modele.
To bi puno pomoglo u dizanju samopouzdanja i otkačivanju od razno raznih gurua i onih koji bi to željeli postati skapanjem (uglavnom bez razumijevanja) nekog uređaja.
Pogotovo ako od prve proradi (bilo kako ).
Ako ne proradi od prve, pogotovo ako slučajno izlazni fetovi ostanu čitavi, nastaje faza bespomoćnog užasa pa se panično na PM i telefone maltretiraju svi koji im padnu na pamet.
Kada bi se s minimalnim razumijevanjem proučili Passovi materijali, onda bi sve bilo nešto jednostavnije.
Npr. (među inim) u ZEN PART 3, Nelson Pass kaže za odabir mosfeta sljedeće: "Zašto baš IRFP044 ? - zato jer sam ih imao punu kutiju pri ruci, može se koristiti bilo koji sličnih karakteristika".
Pa nadalje "Zašto sam koristio 4 kom zener dioda od 9.1V + jedna od 7.5 u stabilizacijskom lancu?"
Kaže "Može kako god želite. Treba dobiti ukupno 44 V. Ja sam stavio ove od 9.1 zato JER SAM IH IMAO PUNU KUTIJU pri ruci"
Koja je poanta? Oni koji nemaju samopouzdanja i čitaju što kažu razno-razni amerićki Tubemani, Davorini, Deani, Kutci, Khadgari itd po "velikim" forumima, prenose to kao mantru, i u trećoj iteraciji će se to vjerojatno svakakva glupost uzdići na nivo božanskog daha
Ajdmo se zapitaiti: ŠTO to u cijeloj stvari treba upariti, i to sa čim ???
Ponavljam opet da priča s poluvodičima iz iste serije NE MORA držati vodu jer, ako se iole poznaje postupak proizvodnje, jasno je da nikako ne mora značiti da će u istu "štangu" upasti jedinke-susjedi s iste ploče od više stotina ili tisuća jedinki za koje, pak, nitko ne garantira da su toliko jednake da ne trebaju uparivanje.
Oni MOGU biti sličnih karakteristika, odnosno karakteristika koje ulaze u raspon veličina koje definiraju neki tip poluvodiča, ali to nikako ne znači da ih se ne treba upariti.
A kada se već uparuju, onda je statistički svejedno iz koje su "šarže" ili "štange" jer će od, npr, 100 komada gotovo sigurno biti moguće upariti praktički sve.
Ovo s diodama je možda krivo shvaćeno jer je vjerojatno naglasak bio na tome da postoji mogućnost da diode budu izvan tolerancije.
Ne znam drugu potrebu uparivanja (osim možda da su "uparene" one u lijevom s onima u desnom kanalu

),
Radije pažnju posvetite ostalim (posebno aktivnim) komponentama jer ako se već želi navoditi mak na konac, onda treba pronaći poluvodiče koji imaju idealne (srednje) karakteristike, jer su na te vrijednosti projektirane pasivne komponente koje ih okružuju i određuju njihove radne točke i sl..
A i to je već u domeni perverznog.
Za to ionako služe oni trimeri na odgovarajućim mjestima.
Dečki, iako je sezona kiselih krastavaca na vrhuncu, polako me razočaravate.
Počinjete sve više sličiti na "HIGH-ENDERE" s AFNa.
Njima se takve stvari mogu tolerirati jer im (ogromnoj većini) tehnika i elektronika nije prvi (u stvari nikakav) izbor, koji gotovo da preziru DIY, a i "puno bolje" im rade oni uređaji koji imaju bolji izgled, a markica je neizostavna.
Ovdje takvi stavovi izgledaju pomalo žalosno, jer izgleda da je uzaludan bio trud npr. Ilimzna i Davorina oko strpljivog rasvjetljavanja nekih teoretskih i praktičnih pojmova i detalja, kojima se klanjalo i pljeskalo, i čiji se tekstovi pobožno spremaju po diskovima (da bi ostali nepročitani) i nakon toga se opet vraćamo na dogme i ipak više vjerujemo onima koji pišu na "velikim" forumima, tko god da bili, ali se preferira da se zovu Mike, John, Roger i sl.
I još jedna stvar: OD DREKA SE NE MOŽE NAPRAVITI PITA !!! (barem ne jestiva

).
Nemojmo se zavaravati da se za 1000 kuna može napraviti vrhunsko pojačalo, i to u prvoj iteraciji.
Hoće li taj PASS biti bolji od ovih cijevnih koje smo (valjda) apsolvirali ( i koje opet nisu neki vrh).
Nikakvo uparivanje dioda tu neće pomoći.
Pogledajmo samo sudbinu onog PASSA kojega je Amigo na AFNu tako pobožno "radio za sebe".
Kakvi su se hvalospjevi čuli, kakve recenzije.
Pa su se nanovo radile HIGH-END COOL pločice, pa CNC-i pa traktati o šinama, podlošcima, osiguračima i sl.
I koji je rezultat ? Pod šup ga je već uvalio Olifu koji u startu nije siguran što je kupio.
I tako će , bojim se, taj PASS lutati kao ukleti Holandez (možda je bolji izraz "vrući kesten") po "HIGH-END bespućima sa savršenim recenzijama i hvalospjevima, a nitko neće biti zadovoljan. Barem tako dugo dok ga se ne riješi

Ali i za to već postoji izraz: "evaluacija i sinergiranje sistema" umjesto zdravo seljačkog: "zahebo sam se"

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......