SE ampić

Re: SE ampić

PostPostao/la davorin » Pet tra 11, 2014 2:03 pm

Prijedlog za namotavanje SE-izlaznog transformatora na standardnoj EI-96 jezgri (odnosi se na debljinu paketa od 45mm) slijedećih karakteristika:
snaga (10W)
-topologija -Singl-End
-trajna maksimalna DC-struja kroz primar (80mA)
-primarna impedancija (5 kOhma)
-UL-izvod (50%)
-sekundarna impedancija 8 Ohma
-frekventni raspon (30Hz-20kHz; +/-0,5dB)
-način izvođenja izvoda -žice duljine 30-ak cm
Jednake podatke sam poslao firmi ODEON (na njihovu zamolbu):
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la SaWa » Sub tra 12, 2014 1:26 pm

Veliko hvala Davorinu na angažmanu. :text-thankyouyellow:
U biti sad tek vidim koliko bi to sve bilo smiješno bez njega,ne samo ovaj moj rad,već cijeli forum.
Trafoi su bili zadnja stavka koju sam morao riješiti,sad je i to blizu kraja.
Hvala Deanu na podnožjima :orcs-cheers:
Jučer je drvenarija došla od stolara,samo je treba izbrusiti i prelakirati.
Limarija je danas prošla prvu ruku temeljne boje..
I tak,uglavnom sve je pri kraju.Bilo mi je malo vuna dali ću uspjeti sve to zgotoviti do TF-a,ali sad sam vrlo optimističan.
Nadam se da ću uspjeti sve polemiti bez nekih većih problema u neka dva tjedna i onda još ostaje usviravanje...
Imam kobasici,slaninu i teflon,odnosno sve sastojke za vrhunsko usviravanje(nadam se da nisam neki važan sastojak zaboravio) :D :D :D
SaWa

PostPostao/la Zmajz » Ned tra 13, 2014 9:18 am

Savorine, imam jednu molbu vezano uz ovaj gore trafo. Malo obnavljam gradivo i vježbam se, pa me interesira jesi li za dimenzije žive uzeo promjer čistog bakra ili sa lakom. naime zbog smještaja u prozor limova žica primara debljine 0,25 mm čisti bakar, prema mojim tablicama je ukupno debela 0,301mm, pa takva jedva stane, i to ako je kalem bez stranica. Ja sam tablice za izzračunavanje radio prema Turneru, pa i krećem s malo drukčijim parametrima (DC napon na primaru, DC struja i iz toga ide dalje), da sad ne tupim.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Ned tra 13, 2014 9:39 am

Zmajz napisao:Savorine, imam jednu molbu vezano uz ovaj gore trafo. Malo obnavljam gradivo i vježbam se, pa me interesira jesi li za dimenzije žive uzeo promjer čistog bakra ili sa lakom. naime zbog smještaja u prozor limova žica primara debljine 0,25 mm čisti bakar, prema mojim tablicama je ukupno debela 0,301mm, pa takva jedva stane, i to ako je kalem bez stranica. Ja sam tablice za izzračunavanje radio prema Turneru, pa i krećem s malo drukčijim parametrima (DC napon na primaru, DC struja i iz toga ide dalje), da sad ne tupim.

Uzeo sam debljine zajedno sa lakom, a izmjerena dimenzija žice sa lakom (imam žicu u radioni, a mjereno je mikrometrom) je 0,275-0,278 (dvostruko lakiranje, PU-lak). Širina cijelog "prozora" je 48mm, a izmjereni slobodni prostor unutar kalema je 45mm (dakle debljina bočnih stranica kalema je 1,5mm). U provjeri smještaja namotaja u taj prostor sam uzeo nazivnu mjeru za 1 zavoj 0,29mm (velika tolerancije) što traži ukupno probnim namotavanjem sam dobio ukupnu širinu namotaja od 44,08mm što znači da se namotaj može smjestiti u red po proračunu. Probao sam za provjeru namotati žicu na jednaki kalem, pa je u praksi ukupna širina za 152 namotaja bila ~42,5mm. Cijelu detaljnu provjeru sam napravio zbog toga što sam proračun radio za ODEON, pa si nisam smio dozvoliti grešku takve vrste.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Ned tra 13, 2014 10:14 am

Davorine, hvala na pojašnjenju. Evotu prilažem kako to izgleda u mojem slučaju (samo prva stranica xls tablice koju sam sebi složio. Samo ilustracija:
SE 807_10W.pdf
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz

PostPostao/la davorin » Ned tra 13, 2014 10:32 am

Sam proračun izgleda dobro (ali većina gotovih tabličnih kalkulatora rade dobro!), a tablica debljina žica se odnosi na žice sa specificiranim izolacionim lakom. Većina proizvođača ima svoje vrste lakova (najčešće je točan sastav njihova tajna), a razlikuju se po debljini nanosa, probojnoj naponskoj čvrstoći, elastičnosti, maksimalnoj radnoj temperaturi, gubicima na visokim frekvencijama, mehaničkoj čvrstoći itd.. Lak žica od 0,25mm koju imam je proizvedena u Srbiji, izvezena u Njemačku, a iz njemačke izvezena u Hrvatsku. Izolacija je PU (dvokomponentni poliuretan, odnosno neka njegova varijanta, jamčeni probojni napon je 750V (između 2 zavoja) pri temperaturi od 20°C, a maksimalna trajna radna temperatura je 150°C. Ostali podaci mi nisu poznati, ali za ovakve transformatore i nisu toliko važni.
Ima li proračun mogućnost ubacivanja različitih parametara za karakteristike trafo limova?
davorin

PostPostao/la Zmajz » Ned tra 13, 2014 12:48 pm

Nema, ali nije problem to staviti uz odgovarajuće formule. Kalkulator ko kalkulator, računa dobro, ali nezna sam razmišljati niti ima iskustvo. Služi samo da olakša računanje, ali ima unaprijed definirane neke stvari, sendvičarenje i slagamje sekundara. Interaktivan je utoliko što se brzo možeš vraćati naprijed nazad dok ne budeš zadovoljan rezultatom. Ako želiš, mogu ga modificirati prema tvojim naputcima, ali to će teško ići ovako. Licem u lice u Fužinama. a ja ću ti na privatni mail poslati kompletan izračun/tablicu/ da stekneš uvid. Pa lako se ubaci što želiš. Još sam u poljoprivredi, ali od utorka sam u Zg pa mogu namiru ti pripremiti i poslati.
Zmajz

PostPostao/la SaWa » Pet tra 18, 2014 8:50 pm

Eto vikenda,evo i mene. :D
Napravio sam pločicu ispravljača i zgotovio kućište.Druga pljoča u životu.Prva je bila prije skoro 25 godina,u školi na praksi.

Slika

Kažu 15 minuta namakati u ferikloridu.Ja bućno pljoču unutra i nakon 5 min skoro nestali i vodovi :shock: .
Tako da sam morao lemom popravljati.Kako god joj bilo,bit će dobro. :hand:
Evo malo slike i kućišta(odnosno dio,komplet tek kad bude sve gotovo).

Slika

Evo i konačna verzija ispravljača...

Slika
SaWa

PostPostao/la SaWa » Ned tra 27, 2014 9:14 pm

Nastavak radova.....odnosno skoro svršetak radova :dance:
Nedostaju dva velika "detalja",a i oni buju riješeni idući vikend(nadam se).Za sada ovoliko...

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
SaWa

PostPostao/la pamook » Ned tra 27, 2014 9:59 pm

...meni ovo izvrsno izgleda, svaka cast :obscene-drinkingcheers:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PrethodniSljedeće