kako odabrati driver - kako odabrati tip kutije

Re: kako odabrati driver - kako odabrati tip kutije

PostPostao/la stressman » Pon vel 24, 2014 7:57 pm

da predočim slikovno:

Slika
as vintage as it gets

Slika
stressman

PostPostao/la yoke » Pon vel 24, 2014 8:17 pm

jos jednu stvar bi napomenuo kod izrade ovakvog tipa kutije...
hajde ja bi i stranice napravio malo debljima s valovima...
ali ono sto je bitnije
cini mi se da je on stavljao male drvene trnove...
ja bi stavljao duze vodilice...jer moze doci do klizanje...dobro mozda nece ako je ljepio sloj po sloj...sto opet uzima vremena, jer moras cekati da se jedan osusi...pa ti to traje i traje...
a cini mi se (na drugim fotkama) da mi je malo pobjeglo, kad se gleda vertikala rubova..nista strasno..ali ti zadaje dodatni posao...

uglavnom, kod ovakvog tipa slaganja/ljepljenja je relativan problem klizanje lamela...odmicanje...ljevo/desno...
kad se natracka ljepilo i stavi lama na lamu, te se jos pritegne stegama, lamele proplesu jer je ljepilo klizavo...
zato imaju vodilice...
medjutim lamele nisu dovolno debele i one se mogu malo izvitoperiti...iskriviti...

ja sam osim, vodilica, koristio i male brokvice, koje su glumili trnove...zabio bi nekoliko brokvica, kljestima otkinuo glavi, tako bi dobio ostar vrh, te pritisnuo lamu...
na taj sam nacin sprijecio bjezanje...doduse ja sam imao i vece duzine...

ako ti pocne bjezati, ili se uz to jos malo izvitoperi, pocinjes dobijati i unutarnje napone u materijijalu...
hajde to vjerojatno nije toliko problem s sperplocom, ali kod medijapana bi mogao biti jer se javljaju unutarnja opterecenja i prvo sto ce popustiti je njaslabija karika...a to nije na spoju dvije ploce vec unutar samog MDF...

plus ako ti sve to proplese onda treba dovesti i u red...brusenjem...veselje...

ja sam imao brusenja, ne jer su mi proplesale lame, vec zato sto mi je prilikom obrade na CNC, noz CNC nosio, rezao pod kutem...rezovi nisu bili pod 90*, vec nesto manji...
na prvu se nije vidjelo,ali kad ih zaljepis 10tak komada onda se vidi ''zubasta'' konstrukcija ;)

svasta sam ja ovdje nadrobio...nije ni cudo s obzirom da imam fibru... :mrgreen:
yoke

PostPostao/la audio kutak » Pon vel 24, 2014 10:51 pm

uh, ja sam mislio da se to napravi od jednog komada, otpili višak izvana i iznutra i oblikuje turpijom..
nije mi uopče palo na pamet da se radi od lameliranih komada... velik posao, što je, je...

yoke napisao:prvo se ti odluci za kakvu konfiguraciju zelis
- kompresiju
- basrefleks
- transmisiju
dvosistemac, FR....
a kutija je zadnja na redu...
:mrgreen:

sve su opcije otvorene.... moram si dobro razmisliti jer je to putovanje u jednom pravcu....

imam neke drivere u vidu, cijene idu od 150 kn pa do 150E po kutiji bez drveta.... možda za početak složim male
obične 2-stazne BR kutije, može se dobiti za 100-150 kn bas i visoki od Westre..... nešto je išmael govorio o
tim Westrama na audiofil sajtu (dobra ekipa tamo, nisu mi admini odgovorii na 2 maila, zaboravio passw. :oops: )

budem uspoređivao ugradjene zvučnike u nekim projektima pa da nađem slične njima...

hvala svima na savjetima
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon vel 24, 2014 11:45 pm

Imam ti ja neke westrine drivere koji samo sakupljaju prašinu. Moja prva samogradnja ne znam točno koji su driveri u pitanju. Mogu pogledati tek u petak najranije jer sam sljedeća tri dana u Zagrebu na nekom poslu.Bas/srednji je cirka 20cm i možda više u promjeru,ima gumeni ovjes te je papir,a visoki je oko 5cm također papirnati. Baš nisu nešto snažni te ih je maltusov Quad poprilično izmučio,pa tako za glasnije slušanje sa Studiom ne znam kako bi to izgledalo.
Evo i slike sa roštiljade kod Maltusa di sam ih nosio. One crveno zaokružene su moje kutije. Driveri su stari već 13 godina i stoje mi zadnjih 4-5 godina u podrumu.
Westra.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » Uto vel 25, 2014 12:21 am

...a grem na podu....... :naughty:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto vel 25, 2014 12:43 am

Gramofon je Lenco 78, ali nismo ga uspjeli osposobiti. Kada smo htjeli preći na LPjke pao je mrak pa smo onako na slijepo stavili ploču i vidjeli da nešto ne štima i odustali, sljedeći dan smo skužili da je igla pukla.Gramofon je stajao u drvarni pa Maltus kaže da zbog temperaturnih promijena,vlage i ostalih pizdarija zna igla otići vrit.
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » Uto vel 25, 2014 12:56 am

khad, hvala na ponudi, nije to "to" kaj me zanima ... jel bas ova Westra: XW 165-1394/4 ??

a zakaj ti skupljaju prašinu? nisi zadovoljan ili ti je gužva u podrumu? nešto si ti meni sumljiv... trebali
bi mi sa foruma navratiti do tebe na piće i u malu inspekciju... ;)

našao gotovih kutija: https://www.intertechnik.com/Shop/Accessories/Cabinets/_TWC-038CH_1768,en,7062,129532
manje oko 200-250 E par.... a veće od 150 - 240 E komad
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto vel 25, 2014 6:14 am

To su mi prve kutije koje sam napravio i bile su u mojoj sobi a Alto Line u dnevnoj, već četiri godine nemam mjesta za te kutije u svojoj sobi pa mi stoje u podrumu. To nije taj driver ali možda je neki stariji brat.
Rijetko kada dajem preporuku za neku komponentu ali ako hoćeš gotove evo ove male Boston pokraj mojih su stvarno bombona.Quad 405 ih stvarno lijepo tjera i dobro kontrolira.
Khadgar2007

PostPostao/la Nino.s » Uto vel 25, 2014 10:22 am

Kutak ako ides na male zvucnike zamoli Ilmzina da poslusas
njegove
Slusali smo ih na prvom Triode festivalu i meni je to zvucalo
odlicno

Pozdrav
Nino.s

PostPostao/la Dean » Uto vel 25, 2014 5:46 pm