Leach amp v.2

Re: Leach amp v.2

PostPostao/la pinco » Sub pro 21, 2013 6:12 pm

Edison napisao:
audio kutak napisao:naime, ja razmišljam da stavim pot na ulaze svog Studio pojačala upravo za takve izvore sa velikim izlazom...
isprobao sam na forumskom preampu 2 cd plejera, tuner i kazetdek i sve je preglasno kada se odvrne sa 7 na 8 h na potu...

jel mi može tko preporučiti za STUDIO koju vrijednost moram staviti a da ne nagrdim zvuk?

Ljudi, nemojte silovati pojacala nabijajuci im na ulaz pretpojacala koja im ne trebaju. I Kutak i cappuccino imaju takav slucaj. Pretpojacalo je potrebno kad treba pojacati ulazni signal. Ako izlazno pojacalo moze postici punu snagu bez predpojacanja ulaznog signala, pretpojacalo, a i buffer, samo mu smetaju. Izvori signala imaju izlaznu impedanciju od oko 1k, ili nizu. Izlazna pojacala ulaznu impedanciju od 10k, ili visu. Znaci dovoljan je pot od 10k na ulazu pojacala, i problem rijesen. Ako se bas mora "nabiti" cijev na ulaz, u tom slucaju radje buffer, nego pretpojacalo...

Meni se osobnu više sviđa zvuk kad je isprid pojačala buffer ili predpojačalo, ovisno o potribama. Kad je pot isprid stalno se minja izlazni otpor ovisno o položaju volumena, malo se minja karakter u ovisnosti na postavljen položaj volumen pota. Šta izlaz ima veću ulaznu i šta je pot manji to je manje izraženo. Ja na 22k nebi iša na pasivu 10k, kad je bal nek je s maskama :) Pojačalo je odlićno i zaslužiće jedan dobar cijevni preamp.
Neka triodica, pojačalo je PP, pa da mu da malo parnoga harmonika, ;)
Ima san Leach pojačalo, i konkretno kod njega je optimalno bilo preamp sa 3x gain. Leach triba za punu snagu na izlazu, 5Vp_p na ulazu.
Slažen se da ne triba pritirivat, kod DIY imaš prliku poštelat baš kolko tribaš. Najbolje je stavit mrvicu veći gain radi nekih tiho snimljenih albuma.
pinco

PostPostao/la s@ki » Čet pro 26, 2013 8:13 pm

Ulovio malo vremena pa da nabrzaka provjerim vrijednosti...zanimljiv raspon pojačanja, sve isti proizvođač, nije ibej.
Testirano Ic:2.5mA, Ib=4.66mA i VBE=0.74V za MPSA42 odnosno Ib=4.68mA i VBE=0.72V za MPSA92.
Slika
Untitled by saki_zg, on Flickr
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la audio kutak » Čet pro 26, 2013 8:24 pm

tak sam i ja nedavno imao rezultate mjerenja, uglavnom... jedni su bili oko 100 a drugi su bili od 150-200

i kako sada naći par da oba budu oko 100 ili 150?

a svi kupljeni u farnelu, svi istog proizvođača, lot, serija...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tubeman » Čet pro 26, 2013 8:49 pm

Nije to ništa čudno.
I u datasheetovima obično piše raspon pojačanja koji zna biti od recimo 50-200 i sl.
To što su kupljeni u Farnellu ne mora ništa značiti.
Farnell nabavlja to od nekog drugog ????

Pretpostavimo samo da u tom slučaju možemo računati na to da nećemo dobiti žnj klasu što se može puno češće može dobiti po eBayevima :)
Zato je UVIJEK potrebno uparivati tranzistore ako rade u parovima, ili odabrati one koji imaju nominalno pojačanje jer je sklop najvjerojatnije i projektiran s tim parametrima.
Naravno da samo pojačanje nije jedini faktor u priči.
Ništa drugačije nije niti s cijevima, samo što je tu postupak nešto kompliciraniji jer je oprema za to teže dostupna
To (pedeseti puta ponavljam) posebno važi za RUSKE cijevi koje često nemaju blage veze s parametrima iz datasheetova.

Nekada se nismo opterečivali s tim jer nismo imali s čime mjeriti ( i bili sretniji :) :) )i sve je radilo super (barem nam se tako činilo :) ) .
Danas je taj vid hipohondrije jako izražen.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la s@ki » Čet pro 26, 2013 9:04 pm

nije ništa čudno.
U prijašnjem leachu sam upario samo Zenerice i nije bilo prevelikog DC offseta.
Sada sam uzeo veću količinu tranzistora pa se mogu igrati.
Instrumentić sa slike mi je puno pomogao jer ne zahtjeva pazljivo spajanje već sam detektira komponentu, raspored pinova itd itd.
Jest da radi samo sa Ic 2.5mA pa nema "radnih uvijeta" pri testiranju većih tranzistora no kod ovih malih mislim da neće biti nekog odstupanja ako ponovim mjerenje u realnijem krugu.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la micro » Čet pro 26, 2013 9:45 pm

Nisam se nesto previse bavio sa uparivanjem ali mogu reci da sam radio to sa tranzistorima u TO92 kucistu od toshibe i TO126 takodje toshibini , odstupanja su vrlo mala i mogu se vrlo dobro upariti barem ovi sto sam ja imao. Takodje sam radio ON semi i to kucista TO220 i mogu reci da su katastrofa sto se tice uparivanja vrlo velike razlike pa sam uzeo one sto su bili najblizi po vrijednostima. Radilo se o istim kolicinama tranzistora.

Mozda zato mnogi na netu jako cijene tranzistore od tog japanskog proizvodjaca.
micro

PostPostao/la joe dalton » Čet pro 26, 2013 10:46 pm

s@ki napisao:Ulovio malo vremena pa da nabrzaka provjerim vrijednosti...zanimljiv raspon pojačanja, sve isti proizvođač, nije ibej.
Testirano Ic:2.5mA, Ib=4.66mA i VBE=0.74V za MPSA42 odnosno Ib=4.68mA i VBE=0.72V za MPSA92.

Svojevremeno sam baš za Leachamp premjerio kakvih 100njak MPSA06/56 i složio dosta parova, čak i nekoliko kvarteta. Tranzistori su orginal ON semi. Mislim da imam komplet tih malih za još jednog Leacha pa mogu pogledat ako trebaš?
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Čet pro 26, 2013 11:03 pm

Nisam imao prilike čuti uživo, kako svira taj Leach amp? Jel to u rangu Studio pojačala ili bliže Passovom zvuku?

Ima neku posebnost? Prednost?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la sonny » Čet pro 26, 2013 11:04 pm

Svilenkastiji je u visokim od Passa, ali Studio ima više autoriteta u basu...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la audio kutak » Čet pro 26, 2013 11:08 pm

ajde nemoj sada ti mene prcati :lol: :lol: nećemo oftopičariti adminu u njegovim nastojanjima
da server drži pod uzdima...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika