6CB5A SE pojacalo

Re: 6CB5A SE pojacalo

PostPostao/la Schultz » Ned pro 15, 2013 9:56 pm

Vrlo lijepo.... Kao i obično.

A sad, kada se uhvati vremena, i shemica gore....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la audio kutak » Ned pro 15, 2013 10:15 pm

edisone, zaboravih ti reći.... crvene žice koje idu na kapice nisu simetrične :o
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Edison » Ned pro 15, 2013 10:22 pm

audio kutak napisao:edisone, zaboravih ti reći.... crvene žice koje idu na kapice nisu simetrične :o

Ma dosta toga nije simetricno... :D
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la sonny » Pon pro 16, 2013 12:25 am

Konacno :D
Bravo Edisone po tko zna koji put !

I nema na cemu... Kad i ako mogu pomoci, tu sam...
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la tom_hifi » Pon pro 16, 2013 9:11 am

Sviđa mi se ova ideja sa samoljepljivim "nosačima" :D Jedino ne znam kako bi se nosili kod nešto većih temperatura (čitaj: GM70) :whistle:

Bravo Edisone!!
tom_hifi

PostPostao/la midruzin » Sri pro 18, 2013 6:34 am

Edison, stvarno perfektan uradak, profesionalna izrada, pedantnost i urednost. Za primjer svima na forumima kako treba graditi pojačala, za razliku od mene koji sam čista suprotnost tome, živa improvizacija i šlamperaj. Nego kakve su to cijevi i kako zvuče. Pomalo mi sliče na 6BG6 ili ...?
midruzin

PostPostao/la Edison » Sri pro 18, 2013 9:53 am

midruzin napisao:Edison, stvarno perfektan uradak, profesionalna izrada, pedantnost i urednost. Za primjer svima na forumima kako treba graditi pojačala, za razliku od mene koji sam čista suprotnost tome, živa improvizacija i šlamperaj. Nego kakve su to cijevi i kako zvuče. Pomalo mi sliče na 6BG6 ili ...?

Hvala, midruzine.

Mogu reci da to jako lijepo svira. Svaki dan sve bolje. Mislim da ce biti odlicno pojacalo dok se do kraja razradi.

O cijevima ne mogu reci puno, znam da je pentoda, s oktal podnozjem i anodom na kapici, jedna od zadnjih konstrukcija koja se koristila u color televizorima. Vise zna davorin.
Edison

PostPostao/la davorin » Sri pro 18, 2013 11:08 am

Edison napisao:
midruzin napisao:Edison, stvarno perfektan uradak, profesionalna izrada, pedantnost i urednost. Za primjer svima na forumima kako treba graditi pojačala, za razliku od mene koji sam čista suprotnost tome, živa improvizacija i šlamperaj. Nego kakve su to cijevi i kako zvuče. Pomalo mi sliče na 6BG6 ili ...?

Hvala, midruzine.

Mogu reci da to jako lijepo svira. Svaki dan sve bolje. Mislim da ce biti odlicno pojacalo dok se do kraja razradi.

O cijevima ne mogu reci puno, znam da je pentoda, s oktal podnozjem i anodom na kapici, jedna od zadnjih konstrukcija koja se koristila u color televizorima. Vise zna davorin.

Ipak, mala korekcija! :)
Elektronka 6CB5 (i kasnije 6CB5A) je prva elektronka koja se koristila za horizontalni otklon u televizorima u boji, a naslijedila ju je 6DQ5 u istom poslu. Za razliku od 6CB5(A) čiji razvoj nije nastavljen, 6DQ5 je doživila svoju "reinkarnaciju" početkom '60-ih kroz COMPACTRON (12-pin) elektronku 6HF5 i 6HF5A.
6CB5(A) je napravljena u ranom periodu razvoja otklonskih elektronki za velike struje (zapravo za televizore u boji kojima je horizontalni otklon bio veći od 90° i veličina ekrana od 22"/~56cm), pa je i konstrukcijski drugačija od naknadno konstruiranih elektronki. Napravljena je po uzoru na jake elektronke koje su se koristile u odašiljačima i industrijskoj elektronici (medicini), pa joj interelektrodni razmak druge rešetke od ostalih dozvoljava pogon s puno većim naponom G2 od uobičajenih otklonskih elektronki (Sweep Tubes). Zato se može koristiti u triodnom spoju s relativno visokim naponom napajanja, a triodne karakteristike su joj zapanjujuće slične onima od elektronke 300B!
Nasuprot tome, 6BG6 (i kasnije varijante 6BG6G i 6BG6GA) je u stvari izvorno elektronka "807" sa oktal podnožjem koja je prva korištena za horizontalni otklon crno-bijelih televizora, prije no što su za to konstruirane posebne elektronke. Nominalno je to elektronka 6L6G, ali sa izvodom anode na vrhu staklenog balona ("kapica").
U zadnjem periodu proizvodnje je elektonke 6BG6GA (samo proizvođač SYLVANIA, koja je u stvari bila u vlasništvu firme PHILIPS ECG) doživila konstrukcijsku izmjenu, pa je unutar balona ugrađivan sistem od elektronke 7581A, koja je imala anodu veće površine (Pa=35W) i puno viši dozvoljeni napon druge rešetke (UG2=450V), ali i dalje sa izvodom anode na vrhu balona. Za razliku od izvorne 7581A koja ima maksimalni anodni napon od 500V, alektronka 6BG6GA (samo SYLVANIA, odnosno među konstruktorima nazvana i SUPER-TUBE) radi dobro i pri vrlo visokim anodnim naponima (probao sam ju i do 900V, a u pojačalu za bas gitaru trajno radi sa anodnim naponom većim od 700V; viewtopic.php?f=28&t=86" target="_blank).
davorin

PostPostao/la Edison » Pon pro 23, 2013 4:21 pm

Dok se pojacalo pomalo usvirava, sredio sam mu i bocnice. Sad puno bolje izgleda... :D
Zvuk je dobar, i pomalo ide prema jos boljem.
Pojacalo se ne grije previse, i sve u svemu, zadovoljan sam...

Evo i par fotografija...

6CB5A-2818.jpg

6CB5A-2824.jpg

6CB5A-2825.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la zuzi » Pon pro 23, 2013 4:38 pm

Vpc, mpc, provizija? ;)
zuzi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika