Na webu se moze naci projekt Thomasa Mayera sa 6CB5A u nekoliko verzija, a jedna je i ova:
http://vinylsavor.blogspot.com/2013/02/low-cost-single-ended-6cb5a-amplifier.htmlDavorinova shema je vrlo slicna, prilagodjena je izlaznom trafou od 3k koji sam imao. Ja sam minimalno odstupio i od davorinove sheme, a napajanje je po mome... Ako netko ima zelju graditi ovakvo pojacalo, mogu nacrtati shemu pojacala i napajanja kako sam ga ja izradio, ali tek iza Nove godine...
6CB5-2782.jpg
Dakle, radi se o izlaznom pojacalu. S napajanjem kakvo sam ja koristio, izmjerio sam snagu od 6,5W bez vidljivog izoblicenja. Pretpojacalo s pojacanjem vec od 3x moze dobro potjerati ovo pojacalo pa tu svrhu moze jako dobro obaviti davorinovo pretpojacalo s 13DR7. U napajanju su se koristili kondenzatori od 470uF/450V. Imao sam kondenzatore tog kapaciteta, ali od 400V, a i anodni napon je oko 400V pa nisu bili prikladni. No tu je uletio sonny i darovao mi kondenzatore, hvala mu. I tako ugradih i "Kendeile" od 470uF/450V. Imao sam nesto Solen polipropilena od 630V te Wima FKP-1 i MKP10 pa su i oni isli u pojacalo.
6CB5-2792.jpg
Prototip sam premjerio i svi staticki naponi su kakvi su i proracunati... Frekvencijska karakteristika je dobra i lagano pada prema visokim frekvencijama. Pad od -3dB je na 36kHz, nije lose za jednostavni izlazni transformator kakav je u DAH-1. No imam i par transformatora koje je svojedobno racunao zmajz prema Turneru. Trafoi su racunati za EL156, a ja sam ih vec koristio za 300B, i pokazali su se odlicnima. Takodjer su 3k/6R, motani kod Kolareka, a poklopce im je postavio i lakirao ih Branko iz "Odeona". Namontirao sam i te transformatore na prototipnu sasiju samo da probam, i zvuk je bio bolji. Snimanjem frekvencijske karakteristike ustanovio sam da je kod tog transformatora pad od -3dB na 59kHz. Bravo zmajz! Bravo Turner! Ovi transformatori su veci i konstrukcijski slozeniji, nije ni cudo da su bolji. Ti ce ici u finalni projekt. Za finalni projekt proracunat je i narucen je izlazni transformator u "Odeonu", a prigusnicu od 5H/250mA imam od ranije.
6CB5-2793.jpg
Izvlacim jednu od zadnjih aluminijskih ploca za gornju plocu pojacala. Sve ostalo na kucistu ici ce od L-profila. Posto je pojacalo jednostavno, ici ce se na point-to-point (P2P) spajanje bez plocica, lemnih letvica, tureta... jedino sam za napajanje koristio busene plocice, ali i tu su te plocice vise u funkciji drzanja velikih kondenzatora. Polegnute kondenzatore osiguravaju dvostruka ljepljiva traka i plasticne vezice. Za P2P spajanje treba dosta razmisljanja i manevriranja, ali na kraju se isplati. Da bih kondenzatore, koji su osjetljivi na toplinu, odvojio od gornje ploce, koristeni su samoljepivi nosaci vezica. Plasticnim vezicama su pricvrsceni na njih kondenzatori.
6CB5-2788.jpg
Koristen je i tzv. "ultrapath" spoj. To su oni veliki crni Solen kondenzatori. Spajaju se izmedju anode i prikljucka izlaznog transformatora s jedne strane, i katode izlazne cijevi s druge strane. Ja sam koristio kondenzatore od 10uF. Takav spoj podigne jos malo kvalitetu zvuka pojacala. Nije ga bilo u shemi, ali smo se davorin i ja dogovorili da bi ga bilo dobro staviti. Takav spoj imam i u svom 300B pojacalu. I inace, ovo je pojacalo vrlo slicno 300B SE pojacalu. Anodni napon je malo nizi (da se sloziti napajanje s kondenzatorima od 450V), struje su vrlo slicne. U biti ovo bi moglo biti 300B pojacalo "za siromasne"...

6CB5-2795.jpg
6CB5-2798.jpg

Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.