RAAL 140-15D/satori16P-8

Re: RAAL 140-15D/satori16P-8

PostPostao/la tubeman » Sub pro 07, 2013 9:18 pm

Ako sam dobro shvatio:
Visoki su mjereni s 100 a midbas s 16 cm ???
Zvučni tlak opada s kvadratom udaljenosti pa onda ne bi bilo dobro slagati te dvije krivulje zajedno jer ne daju pravu sliku (još dodatnih dB razlike između viskokotonca i midbasa.)
Jedino ispravno je oba pojasa mjeriti na istim udaljenostima, i istim nivoom signala.
Jako je važno da mjerni signal na SVIM frekvencijama bude POSVE ISTOG nivoa i oblika.
Tu treba imati vrlo pouzdan izvor zvuka (signal generator - pojačalo).
Jedan metar udaljenosti je sasvim dobro, neovisno na prostor u kojem se mjeri :)
Utjecaj prostora kod "čistih" signala neće se baš toliko osjetiti da bi previše narušavao rezultat.
Najbolje bi bilo izmjeriti cijeli zvučnik s metra, iz jedne točke (uši su nam samo na glavi) pa će tada slika biti jasnija.
Sigurno se može pronaći neka pozicija gdje će "utjecaj prostora" biti najmanji.
Vidi se da će to sve skupa "sjesti" na mjesto, pogotovo kada se usklade nivoi.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la yoke » Sub pro 07, 2013 9:28 pm

:mrgreen:

kad se mjeri s 1m udaljenosti, vec se osjeti utjecaj prostorije
pogotovo kad ti na pola metra leze dvije bacve od skoro 50L

uglavnom, prilikom mjerenja s udaljenosti od cca1m, dobijena krivulja se uzima od nekih 500Hz pa navise
ispod 500Hz se prakticno moze zanemarit zbog utjecaja prostorije

za dobijanje karakteristike ispod 500hz se uzima blisko mjerenje...netko mjeri uz membranu, netko na 20, netko na 40cm od membrane

prethodno sam vec stavljao kako mi izgleda krivulja s oba drajvera na udalejnoti od cca1m :mrgreen:

trenutno sam sam, pa mogu razvlaciti zice po stanu
pa sam odradio ova dva mjerenja da se vidi odvojeno karakteristika visokotonca a posebno midbasa
jednog s metar a drugog s cca sesnaest centimetara (ponavljam se :lol: )

zagladjenje 1/24
yoke

PostPostao/la joe dalton » Sub pro 07, 2013 10:56 pm

yoke napisao:
joe dalton napisao:
Čini mi se da smo se nešto krivo skužili. Ako si mislio na udaljenost od stražnje strane (stranice iza BR otvora), onda ovo o minimalnoj udaljenosti ima smisla. I ja sam to negdje pročitao. A i logično je jer bi se u slučaju manje udaljenosti faktično smanjio presjek BR otvora što bi značilo povećanje brzine zraka na ulazu u BR.

ja sam cijelo vrijeme mislio/tipkao o odnosu na kutiju...neovisno o polozaju u prostoru...
s obzirom da mi nije problem, drzat cu se minimalne udaljenosti od jednog promjera od svih stranica ;)
jedino ako ne promjenim plan pa napravim ''usta'' s prednje strane ipod midbasa...
ali mislim da necu ici tim putem vec se zadrzati s bas refleksom sa straznje strane...

Da, i ja mislim na udaljenost unutar zvučne kutije.
A sad BR otvor naprijed ili natrag je sasvim drugo pitanje.....
joe dalton

PostPostao/la yoke » Ned pro 08, 2013 11:47 am

da, moguce da se ne razumijemo
joe dalton napisao:
yoke napisao:
joe dalton napisao:
Čini mi se da smo se nešto krivo skužili. Ako si mislio na udaljenost od stražnje strane (stranice iza BR otvora), onda ovo o minimalnoj udaljenosti ima smisla. I ja sam to negdje pročitao. A i logično je jer bi se u slučaju manje udaljenosti faktično smanjio presjek BR otvora što bi značilo povećanje brzine zraka na ulazu u BR.

ja sam cijelo vrijeme mislio/tipkao o odnosu na kutiju...

Da, i ja mislim na udaljenost unutar zvučne kutije.
A sad BR otvor naprijed ili natrag je sasvim drugo pitanje.....

da, mislim da se bas ne razumijemo ali vjerojatno mislimo na isto ;)
ali evo s obzirom da ne razumijem tvoj post da se razjasnimo :mrgreen:

ovako citajuci tvoj post
straznja stranica - je straznja stranica kutije (zovemo je B),ona koja gleda prema zidu.
prednja stranica je stranica na kojoj su drajveri zovemo ju A i gleda prema slusatelju.
recimo da je udaljenost od A do B 30cm.
presjek cijevi fi/5cm.
Ulaz bas refleksa je otvor u unutrasnjosti kutije
Izlaz je na vanjskoj stranici kutije (stranici B - u ovom slucaju)

po meni nije bitno koliko je ulaz bas refleksa udaljen od te straznje stranice (straniceB) za 1, 5, 10, 20cm
bitno je, da je ulaz bas reflexa udaljen najmanje jedan promjer od prednje stranice (stranice A) jer suzavanjem udaljenosti izmedju ulaza bas refleksa i stranice ispred njega se stvara usko grlo odnosno moze doci do povecanja przine zraka odmah prije ulaza u basrefleks.
ovo je po meni minimalno
s tim da bi se drzao istog pravila i od svih susjednih stranica iz istog razloga...nije kriticno ali...ali po meni nebi stetilo...
druga stvar je dali to uopce ima razlike u praksi...;)

citajuci tvoj post ispada obrnuto...da je bitno da je od straznje strane udaljeno najmanje za jedan promjer...mislim da to nije ni moguce s obzirom na proracune same bas refleks cijevi (kroz par simulacija obicno b dobija duzine vece od promjera), ali kako nisam ekpert ne znam dali se moze dobiti da je duzina cijevi manja od samog promjera...vjerojatno moze... :mrgreen:

sta je iza, gledano prema stanici B, straznjoj stani kutije, nije bitno...
yoke

PostPostao/la audio kutak » Ned pro 08, 2013 1:59 pm

yoke napisao:po meni nije bitno koliko je ulaz bas refleksa udaljen od te straznje stranice (straniceB) za 1, 5, 10, 20cm
bitno je, da je ulaz bas reflexa udaljen najmanje jedan promjer od prednje stranice (stranice A) jer suzavanjem udaljenosti izmedju ulaza bas refleksa i stranice ispred njega se stvara usko grlo odnosno moze doci do povecanja przine zraka odmah prije ulaza u basrefleks.
ovo je po meni minimalno
s tim da bi se drzao istog pravila i od svih susjednih stranica iz istog razloga...nije kriticno ali...ali po meni nebi stetilo...

yoke, ako te brine da će možda unutarnji ulaz u basrefleks cijev biti preblizu prednjoj stranici, riješi to
jako jednostavno, u simulator umjesto cijevi fi 5 stavi fi 6 pa će biti kraća...

to kaj kažeš da češ staviti i toliko rastojanje od bočnih stranica kutija mi ne drži vodu, nemoj miješati zrak i zvuk

jedini problem koji bi te trebao brinuti je dali je dobro izračunata cijev.... zato ima za kupiti onih cijevi koje se razvlače
pa možeš još naknadno nakon izračuna podešavati na uho ili mjernu opremu...

možeš i cijev lagano pošmirglati iznutra ako je dotična glatka
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la joe dalton » Ned pro 08, 2013 4:25 pm

yoke napisao:da, moguce da se ne razumijemo
da, mislim da se bas ne razumijemo ali vjerojatno mislimo na isto ;)
ali evo s obzirom da ne razumijem tvoj post da se razjasnimo :mrgreen:

ovako citajuci tvoj post
straznja stranica - je straznja stranica kutije (zovemo je B),ona koja gleda prema zidu.
prednja stranica je stranica na kojoj su drajveri zovemo ju A i gleda prema slusatelju.
recimo da je udaljenost od A do B 30cm.
presjek cijevi fi/5cm.
Ulaz bas refleksa je otvor u unutrasnjosti kutije
Izlaz je na vanjskoj stranici kutije (stranici B - u ovom slucaju)

po meni nije bitno koliko je ulaz bas refleksa udaljen od te straznje stranice (straniceB) za 1, 5, 10, 20cm
ovo je po meni minimalno

citajuci tvoj post ispada obrnuto...da je bitno da je od straznje strane udaljeno najmanje za jedan promjer...mislim da to nije ni moguce s obzirom na proracune same bas refleks cijevi (kroz par simulacija obicno b dobija duzine vece od promjera), ali kako nisam ekpert ne znam dali se moze dobiti da je duzina cijevi manja od samog promjera...vjerojatno moze... :mrgreen:

sta je iza, gledano prema stanici B, straznjoj stani kutije, nije bitno...

Da mislio sam upravo ovako kako opisuješ. Pod stražnjom sam mislio na stranicu u kutiji koja je suprotna otvoru BR cijevi. Znači ako je BR cijev odostraga onda bi to bila stranica na kojoj su drajveri, odnosno prednja. Nisam znao da toliko nerazumljivo pišem. :doh:
S time da po meni to vrijedi samo za tu stranicu. Za bočne mi nema logike jer ne utječu na promjer kojim struji zrak kroz BR cijev. Uostalom kako bi onda radili kutije s BR otvorom koji ide cijelom širinom stranice.
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Ned pro 08, 2013 4:29 pm

audio kutak napisao:yoke, ako te brine da će možda unutarnji ulaz u basrefleks cijev biti preblizu prednjoj stranici, riješi to
jako jednostavno, u simulator umjesto cijevi fi 5 stavi fi 6 pa će biti kraća...

Nije točno. Veći promjer (površina presjeka) za isti tjuning kutije znači i veću dužinu cijevi. Znači ako želi kraću cijev mora ići na manji promjer. Naravno to ima svoje granice jer to znači i veću brzinu zraka u BR cijevi.
Edit: Genetalno je preporuka ići sa što većom cijevi koja se može nesmetano smjestiti u kutiju.
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Ned pro 08, 2013 6:37 pm

eto, napokon se svi razumijemo.... nadam se.. :clap: :clap: :lol: :lol:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la yoke » Ned pro 08, 2013 6:48 pm

audio kutak napisao:
to kaj kažeš da češ staviti i toliko rastojanje od bočnih stranica kutija mi ne drži vodu, nemoj miješati zrak i zvuk

joe dalton napisao:[

Za bočne mi nema logike jer ne utječu na promjer kojim struji zrak kroz BR cijev. Uostalom kako bi onda radili kutije s BR otvorom koji ide cijelom širinom stranice.

ima raznih rjesenja
zrak je elastican
a s obzirom da tek ulazim u sve ovo ... :mrgreen: ... :doh:

polako

mislim da sam gotov oko bas refleksa, vise mi nista ne pada na pamet

u kutiji sam izbuzao bas refleks, zaljepio komad kartonske tube, unutarnjeg promjera 50mm

sad se moram igrati s dampingom
dali uopce ide
koliko ga ide
pravilni raspored
tralalalalallllllaaaaaaa
yoke

PostPostao/la yoke » Uto pro 10, 2013 1:22 pm

jedno pitanje
tuning bas reflex porta ?

sta je to ?

kako znam dali je port dobro tuniran ?

- ok, imam volumen kutije, imam drajver, odabrao sam Fb i program mi izbaci promjer te duzinu bas reflex cijevi...

ekipa po netu kaze da se s tim jos mora malo igrati jer u praksi cijev ispadne kreca nego sto ju program izbaci
e sad pitanje
kako ja znam da mi je duzina cijevi bas refleksa ugradjenog u kutiju O.K. ?
kako znam da ju trebam produziti ili skratiti ?

koliko vidim, produzenjem ili skracenjem cijevi mi se mijenja Fb
ali ne mijenja se nesto znacajno, mijenaj se u par Hz...zar je to toliko bitno ?
yoke

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici