NEDOVRŠENI ZABORAVLJENI PROJEKT 1

Re: NEDOVRŠENI ZABORAVLJENI PROJEKT 1

PostPostao/la Zmajz » Pet stu 22, 2013 2:31 pm

Ako se ikad odlučim, javit ću se. Ponovno to raditi bi bio "hobi unutar hobija".
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la tubeman » Pet stu 22, 2013 8:59 pm

@Zmajz

Možda bi to bilo veće veselje od ovih pomodarskih điđa koje na kraju daju praktički posve isti rezultat.
Zar to nije isto kao i s cijevnim pojačalima.
Krajem sedamdesetih je krenula komercijalna lavina poluvodičkih pojačala koja su bila "bolja", proizvodila "vjerniji" zvuk, ljepša .....
Danas se, nakon katarze ponovo vraćamo istim onim šemama i cijevima koje su bile napuštene jer su bile "loše".
Pojednostavljeno, sve je to na kraju isto. Volimo reči da su razlike u "karakteru".
Najveća prevara su današnji "digitalni" uređaji, pogotovo izvori zvuka koji su postali prirodniji od prirode :mrgreen: , zahvaljujući naravno DSP-ima koji oblikuju zvuk u nešto što on nije, stvarajući nepostojeću "mikrodinamiku" i ostale bedastoće koje su danas IN.
To ne vide samo oni nenačitani, te oni koji na nenačitanima žele nešto ušićariti.

Daklem, vratimo se temi:
Ne pomišljam tvrditi da je ovo neko savršenstvo. Nije, ali je upravo je ono što sam očekivao, a to veseli iz više razloga.
Prvi je, Kao što je Zmajz rekao, sentimentalni.
I sam čuvam RADIO-RIMove od pedesetih nadalje i prelistam ih povremeno.
Drugi je potvrda samom sebi da se svo to vrćenje u krugovima od skupljeg prema skupljem na kraju vraća na početak.
Uopće me ne bi začudilo da se pojavi HIGH end (uz High-end cijenu) uređaj upravo s 2N3055 tranzistorima.
To će zasigurno biti "strateške zalihe NASE" ili tako nešto čime će se opravdavati preogromna cijena :) :) :)
Mediji, "neovisni" testeri i recenzenti, a posebno razni forumski gurui će već napraviti svoj dio posla :mrgreen: :mrgreen:
Još jedan od razloga zašto sam ovo započeo je i hrpa mrežnih transformatora idealnih za ovakve namjene koje je trebalo u nešto potrošiti.
Ponudio sam ih ovoj zajednici pa nije bilo odgovora.
Dio je prije koji dan otišao na udomljavanje, a ostatak će poslužiti u oživljavanju još nekoliko nedovršenih projekata koji godinama čekaju :)
A biti će i novih :)
Na kraju, razlog je i to što se ne opterećujem s HIGH-endom. Praktički mi je svejedno što ću lotati jer sve ovo doživljavam kao dobru zabavu i opuštanje.
Ništa neće pobjeći , kao što nije niti ovo :)

ON TOPIC

Uređaj svira od jučer bez gašenja sa zadržanim svim podešenim vrijednostima.
Ponaša se vrlo stabilno, i uz ovaj nivo slušanja ( i više razdoblja dosta glasnog) ne razvija praktički nikakvu toplinu. Transformator je leden.
Zato razmišljam da uopće ne nagrđujem poklopac s rupama za hlađenje jer se nema što hladiti.
Možda dogradim neku zaštitu za zvučnike, mada mislim da bi više koristi bilo od dodatnog kapaciteta u ispravljaču.
Ali, kada bi se sada išlo u detalje koji bi vodili poboljšanjima, morao bih sve to prekrcati u veću kutiju.
Neka ostane ovako.

Danas se dovršava poklopac.
Rupe su izbušene i nadam se da ću još stići uvaliti sloj primera tako da sutra sve to dovršim.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Pet stu 22, 2013 10:21 pm

tubeman napisao:Još jedan od razloga zašto sam ovo započeo je i hrpa mrežnih transformatora idealnih za ovakve namjene koje je trebalo u nešto potrošiti.
Ponudio sam ih ovoj zajednici pa nije bilo odgovora.
Dio je prije koji dan otišao na udomljavanje, a ostatak će poslužiti u oživljavanju još nekoliko nedovršenih projekata koji godinama čekaju :)
A biti će i novih :)

Hey tubemane,
ako jos uvijek imas koji mrezni trafo viska pogodan za ovakvo ili slicno pojacalo, meni bi jedan dobro dosao. Tj. i ja bih si sklopio nesto po starim shemama. Zanima me i Zmajzova stara dokumentacija... nekoliko starih 3055 imam, a ako budu problematicni, cut cu se s davorinom za TIP35c/36c... ;)

Jedan kanal takvog pojacala vec imam na busenoj plocic, tj. razvio sam "tehnologiju". Sastavio bih to cisto nostalgije radi. nije da mi treba, ali nisam mogao kad mi je bilo 20 godina, a sad mogu... pa da probam... ;)

Nista mi od toga nije hitno, moram pozavrsavati nekoliko otvorenih projekata prije toga...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tubeman » Sub stu 23, 2013 3:47 pm

@edison

Primljeno na znanje :)
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sub stu 23, 2013 7:17 pm

Ide polako kraju :)

jučer našprican primer
Malo mi je pobjegla treća rupica za hlađenje jer sam glede i unatoč svoj sili alata i mjerila, rupe bušio "iz ruke" preko koljena :( ali se previše ne uzbuđujem.
Ovaj lim je jaaako zanimljiv jer je poprilično žilav i ne šljive ga puno oštri boreri pa se kod bušenja razvlači.
No, turpija je sve to riješila.

Slika

Spremno za montažu.
Sve jako sliči stabiliziranom ispravljaču ali raspored i rapoloživi volumen nisu baš dali izbora.
Moram pronaći još neki zgodniji gumb.
Iskoristio sam onakav PREH koju stranicu prije tako da u položaju 1 imam regulaciju pojačanja, a u položaju 2 (kada se izvuče prema van), signal ide direktno.
Slika

Nadam se da ništa nisam krivo izmjerio jer drugu takvu kutiju nemam :mrgreen: :mrgreen:
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sub stu 23, 2013 9:30 pm

Evo ga konačno u gaćama i sa narogušenim svim bodljama :) :)

Treba sve to još očistiti izvana, ali mislim da bi tu negdje bio završetak priče (barem ovog dijela :) )
Možda bude još kakav dodatak tipa zaštite za zvučnike, ali o tom po tom.

Slika
Slika
tubeman

PostPostao/la ziki » Pon stu 25, 2013 1:43 am

Baš zgodno izgleda :). Ovakvi projekti nikad ne dojade :)
ziki

PostPostao/la tubeman » Pon stu 25, 2013 5:59 pm

Tek toliko da ne zamre (jer ima još malo).

Danas pronašao nove tranzistore po razumnoj cijeni.

Slika

Mislim da nisu "FAKE" :).
Slijedi testiranje pod opterećenjem, pa ako je to to, a nema razloga da ne bude, uzmem još ponešto.

Gledao sam nešto po netu i našao neke varijante od 50 komada po 40-50Eura, ali mi ovo izgleda sasvim OK, a i cijena je tu negdje.
Jedini problem je što nisu usvirani :mrgreen:
tubeman

PostPostao/la nik » Pon stu 25, 2013 6:48 pm

pozdrav svima
Ako će netko trebati na zalihi ima cca 500kom
BD130 proizvedeni prije 30 god
po vrlo popularnoj cijeni od 10 kn po komadu
Nik
nik

PostPostao/la Edison » Pon stu 25, 2013 7:32 pm

tubeman napisao:Tek toliko da ne zamre (jer ima još malo).

Danas pronašao nove tranzistore po razumnoj cijeni.

Slika

Mislim da nisu "FAKE" :).
Slijedi testiranje pod opterećenjem, pa ako je to to, a nema razloga da ne bude, uzmem još ponešto.

Gledao sam nešto po netu i našao neke varijante od 50 komada po 40-50Eura, ali mi ovo izgleda sasvim OK, a i cijena je tu negdje.
Jedini problem je što nisu usvirani :mrgreen:

Mislim da ovakve mogu nabaviti lokalno po 7kn po komadu. Malo me odbija sto je gornja povrsina premazana srebrnom bojom i na njoj su otisnute oznake. Prije se to tiskalo na lim kucista pa nisam bas siguran koliko su ovi "premazani" to sto gore pise?
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika