Vikend aranžman

Jedno dulje vrijeme planiram riješiti par stvari koje su malo izvan elektronike

Stolica stara stotinjak godina koju je moja supruga prije tridesetak godina, "spasila" iz gomile spremne za otpad prilikom raščišćavanja stare ambulante.
Već onda je bil sva zdrapana i rasušena.
Potom ju je dobrih dvadeset godina koristio moj tast u radioni.
Tu je dodatno nakupila odurni sloj ljepila.
Nakon toga je desetak godina stajala zaboravljena u nekakvoj šupi i opet je zaprijetila opasnost od dezintegracije

Bila je u takvom jadnom stanju, da je supruga sa strahom pitala "bi li se to moglo možda srediti pa da je stavi negdje u ambulantu kao svjedoka medicinske prošlosti".
Potrgana noga, rasušeno i raspadnuto sjedalo, oguljen lak kojeg je bilo valjda dvadeset slojeva (preko 1 mm debelo).
Negdje imam sliku, ali ne mogu je naći, a prije "restauracije" sam zaboravio slikati.
Prvo sam izbrusio do "metala" metalni dio i zavario natrag nogu.
Nakon toga je išlo brušenje dijelova sjedala. Opet do čistog drveta.
To je trajalo cijelo jedno popodne.
Sjedalo se sastoji od tri dijela koji su bili spojeni nekom vrstom keksa, ustvari plosnatim komadom drveta, a utori su bili poveliki, iskopani dlijetom

To sam dobro učvrstio i zalijepio ljepilom, a nakon toga stisnuo stegama na ravnu površinu da bude posve ravno.
Slijedilo je kitanje.
To sam napravio smjesom ljepila i finog hrastovog praha (od brušenja parketa).

Nakon toga je išlo poravnavanje i brušenje.
Slijedio je sloj bijelog akrilnog špric kita koji je sve to (posebno godove) dobro zapunio i poravnao.
Na kraju sam sve obradio "na fino" vodobrusnim šmirglom.

Vijak koji služi za okretanje je bio posve korodirao pa je i njega trebalo dobo očistiti.
Prvo čeličnom rotirajućom četkom, a onda brusnim papirom što je opet potrajalo.
Na kraju sam ga tretirao sredstvom protiv korozije i lagano nauljio silikonskim uljem, tek toliko da se spriječi daljnja korozija i da ne cvili kada se okreće.
Tronožac sam (nakon temeljitog šmirglanja) prešpricao temeljnom bojom i lakirao u bijelo.
Koristio sam mat lak tako da se dobije fini pufasti izgled.
Ispod "stopala" sam zalijepio podloške od filca.

U ovo doba vintage pomame, stolica će biti interesantan detalj u ambulanti.
.
P.S.
Tom, pogledaj kako se postavljaju parketi u DIY varijanti

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......