Što se tiče uvoza u EU, ponekada ti se može desiti i da ti ne naplate carinu. Ja sam uzeo iz Izraela(di ćeš bolje u ovo doba

)prije nekih pola godine Tektronixovu sondu i nije bila jeftina. Dobio sam od carine da ispunim formular,priložim sve račune i te stvari. Za par dana me zove dostavljač da ima paket za mene,pogledam piše Izrael.Ja zbunjen samo tako jer od ovih iz carine nisam dobio nikakav nalog da išta platim tako da sam prošao taj put prošao bez carine.
Inače dobro Phobon kaže u dosta slučajeva ebay ti izračuna carinu i ostala davanja pa vjerojatno možeš proći bez da te naši opelješe. Već dosta dugo JLCPCB tako unaprijed izračuna carinu i ne trebaš se brinuti o našima.
Da se vratim na EU, definitivno unutar EU nema carine, da naručiš nešto za 10k € ne bi trebao postojati razlog da ti naši naplate carinu.Sjećam se da sam od onog danca Dantimaxa naručio motor pot kit i tražio sam ga da ako je moguće mi ne zaračuna PDV jer je to bilo dok još nismo bili u EU. E sada ebay i PDV. Ako neka privatna osoba prodaje nešto ja nikada nisam vidio stavku da se na plaćeni iznos zaračuna i PDV, zapravo ne sjećam se da sam uopće vidio stavku PDV ma od koga da sam kupio nešto. Znam da Thakker.de ima prodaju preko web stranice i ebaya i u njegovoj ebay trgovini nema posebne stavke PDV. E sada da li ima neka caka da se izbjegne PDV ako je kupac firma o tome nemam pojma.
Ma ja ti palim za zakašnjenjem, tako da prođe vrijeme dok ne odgovorim na neki post, osim toga Tom-hifi je već odgovorio kratko i jasno na pitanje.