Samogradnja subvufera

Samogradnja subvufera

PostPostao/la vifaton » Pon kol 04, 2025 10:06 am

Evo mene opet!

Čudno!

S obzirom kakvo je sada stanje, po pitanju dostupnosti dijelova i tehnološke podrške za audiofilske samogradnje, ne mogu se načudit zbog čega je ovaj forum mrtav... a i inače kada proradi teme su opskurne, jadne... nema pravih (velikih) radova.

Razmišljam o samogradnji subvufera, za ove moje sonido zvučnike.
Za početak to bi bio samo jedan, a ako bude potrebe i ako ispadne dobro, izgradio bih još jedan isti takav.
Dakle, da ne kvarimo fokus teme, više od dva ne dolazi u obzir.

Još uvjek dvojim između PA jedinica i ovih za kućnu upotrebu. To jest između Krutoga i mekanog ovjesa.

Najlakše bi bilo kupiti gotovi sub, ali ja sam opsesivni samograditelj i to ide do mazohizma, a i fiksacije baš određenim zamišljenim estetskim izgledom, kao posebna prepreka.
Pa stoga ako ima još aktivnih samograditelja koji znaju ovaj posao, neka nešto napišu.

Subvufer bi bio ultimativne kvalitete, sa što većim drajverom i što manjom veličinom, dakle koliko je moguće ili bolje reći optimalno.

Za sada razmišljam o zatvorenom dizajnu. Zbog što kvalitetnijeg zvuka, a takvi su inače manji veličinom nego bas refleksni.

Bio bi aktivan sa Hypex odgovarajućom pločom.

Jedinice;
PA ( 18sound, Eminence, Faital pro, beyma), JBl i TAD su nedostupni i preskupi, a ima još raznih proizvođača lako dostupnih ovdje kod nas.
Dostupnost je najvažnija stavka za mene što jednostavnije to bolje, najbolje preko oglasnika iz ruke u ruku, a ne preko računa.

Znam da na ovom mjestu su ljudi uglavnom zarobljeni u svijetu drajvera za kućnu upotrebu, koji su uglavnom manji od 12" i preskupi ako su kvalitetni.

Skan spik prije svih njihovi 12"
Ima i Sb akustik 12" drajvere, dosta hvaljene.
Purifi je izmislio 10" (velike li nauke) bas, koji i nije sub... a cijena mu je 900e. što otpada za ovu svrhu.
To je sve što mi pada na pamet od vrhunskih "kućnih" jedinica.

Da napomenem još, da nemam pojma o subvuferima i korištenju istih u kući, tako da su dobronamjerni savjeti poželjni.

Odlučio sam se za ovaj posao zbog, dobrog zvuka sonido 12" moje samogradnje, treba mu jednostavno rečeno podebljat zvuk, učinit ga čujnijim i težim, udarnijim kada su u pitanji bubnjevi, bas gitare... itd, učinit ga razornijim u sobi.
vifaton

Re: Samogradnja subvufera

PostPostao/la pinco » Uto kol 05, 2025 8:26 am

vifaton napisao:Evo mene opet!

Čudno!

S obzirom kakvo je sada stanje, po pitanju dostupnosti dijelova i tehnološke podrške za audiofilske samogradnje, ne mogu se načudit zbog čega je ovaj forum mrtav... a i inače kada proradi teme su opskurne, jadne... nema pravih (velikih) radova.

I ti si član već ma 7 god., već godinama pridonosiš tome jadu, šta se čudiš.
Mi smo tu priko tri foruma ima više od 20 god. Bilo je velikih i malih projekata, brdo ideja, znanja i rasprava je napisano.
Vrime je na mlađin entuzijastima da malo zagriju forum.
pinco

PostPostao/la tom_hifi » Uto kol 05, 2025 8:46 am

Pa jest, slažem se s ovim što pinco piše. Svi imamo svoje obaveze, obitelji. Napravili smo već podosta toga, neki još uvijek rade.

DIY je, uz sve to, postao jako skup! Pa eto, čuđenje oko termina "mrtav" u smislu novih radova i ne drži baš vodu. Ljudi imaju drukčije prioritete i da ne nabrajam. :)

Što se tiče subwoofera, pogledaj si ovo malo:
http://www.troelsgravesen.dk/26W-4558T00.htm
tom_hifi

PostPostao/la vifaton » Uto kol 05, 2025 11:06 am

Sve je skupo!

Život je skup! Ali kratko traje, pogotovo zdravlje i sluh koji drastično opada s godinama.

A da ne govorim koliko su skupi gotovi "pravi" zvučnici od poznatih proizvođača!

Zato nebih ulazio u jalove diskusije.

Više sam za akciju, i sada mi trebaju neke konkretne informacije, ako ih neko želi dati ovdje.

Taj link od TG. je koristan, i detaljan projekt, ali svakako samo u varijanti barem 12".

Samo nekako me odbijaju te velike gumetine ovjesa, nekako sam više za kruti harmonika ovjes, kao i na ovim mojim Sonido.
Od skan spika ako bih radio to bi bilo isljučivo 13" revelator drajveri, njihovi najbolji.
Za sada najbolje što većina predlaže je BMS 18N862. može se koristiti za kompresioni subvufer.
Ali ima toga još... samo treba znati.
vifaton

PostPostao/la grunf » Uto kol 05, 2025 11:49 am

vifaton napisao:

da nisi možda falia forum ? ja se ne bi ni trudia pisati tamo di su teme jadne , opskurne , bez akcije :o
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Cindra » Uto kol 05, 2025 12:02 pm

Cindra

PostPostao/la vifaton » Uto kol 05, 2025 12:36 pm

Hvala na prijedlozima, ali već sam rekao da ne želim raditi s kineskim drajverima. Da se ne uvrijede drugovi Kinezi, u suštini ja prelazim sa zapadnih na kineske uređaje. Ali samo je za sad problem u zvučnicima tu su Kinezi tanki.

Ideja je napraviti subv. ultimativne kvalitete za sobu 30 kvadrata,a osamdeset kubika zapremine. Koji će raditi sa samostojećim zvučnicima 170l. Sonido 12", koji u suštini mogu reproducirat i duboke frekvencije, kad se stvarno glasno pojačaju onda dođe sve na svoje, ali ipak taj zvuk bi trebalo podebljat.

E sad, dvojba je u tome što neki ljudi tvrde da postoji stereo bas frekvecija i da bi u suštini trebalo imati dva suba, zbog ispravne zvučne slike. Dok drugi tvrde da to nije bitno toliko.

Pitanje je šta da se radi?

Koliko subova?

Koje veličine, za ovakvu sobu i samostojeće zvučnike s kojima bi bili upareni?

Kakve drajvere?

I pitanje svih pitanja, kako to povezati sa sistemom da svira, ja sada imam pre90 topping, sa Bryston 4b3 pojačalom?

Za sad sam mislio pravit samo jedan, a poslje ako bude potrebno isti takav još jedan. Jedino ako me netko uvjeri u to da postoje neki vrhunski a jeftiniji drajveri, pa da zbog konačne sume odmah idem oba radit. Jer neće ovo biti baš jeftino.

Istražujem već godinama taj DIY audio forum, ima tu svašta ali za mene ništa konkretno.
Pošto je moj interes za ovaj hobi povelik i godinama se bavim time. Došao sam do zaključka da u suštini postoji enorman broj proizvođača raznih vrsta zvučničkih drajvera.
Ali se po forumima vrte u krug samo neka imena i modeli koji su davno rekli svoje.
Znači mnogo toga je Neistraženo. I zato sam ovdje, znam da postoje ljudi koji razumiju materiju, i dovoljno je malo njihova vremena i pažnje ovoj temi, pa da se ovdje izrodi prava stvar.
Zašto mi nebi znali napraviti bolje od nekih, na drugim forumima.
Ako netko ovaj posao profesionalno radi neka mi se javi u inboks, al ja samo kupujem, proračun! Izrada je moja.
vifaton

PostPostao/la Bepone » Uto kol 05, 2025 6:09 pm

Bass je plin, posvuda je. Ne more se odredit direktivnost.
Bepone

PostPostao/la vifaton » Uto kol 05, 2025 9:38 pm

More, more,

Mnogi se žale , kada kupe sub, na te stvari.

Zna se desiti da dolaze neki zvukovi od same jedinice, pa je ružno ako nije u sredini ili simetriji...

Tek kad upališ sub onda vidiš na čemu si.

Ja nemam pojma o tome, samo sam ih slušao po sajmovima, ali čitam po forumima razna iskustva.

Velika većina se slaže da u slučaju upotrebe jednoga suba, isti mora biti u sredini između zvučnika ili ode zvučna slika...

U mome slučaju zbog pojačanja donjih srednjih frekvencija, nebili se bolje čule gitare i bubnjevi, ili gornjega basa, trebalo bi mozda reznu frekvenciju postaviti na više od 60 hz ( navodno sve ispod toga se ne može lokalizirat).

Čak neki ljudi tvrde da koriste 700 hz rez. i nema problema. mada mi je sve ovo sumnjivo, ali u svakome slučaju treba uzeti što bolju bas jedinicu za ovaj projekt.
PA bas jedinice ne idu toliko duboko većina 18" je 30-1500 hz, ali su dosta glasne frekvencije koje reproduciraju tako da i bas od 40 hz udara u prsa, a kamoli 30 hz. zbog krutoga ovjesa daju čvršći bas i pomažu čak i donjem srednjotonskom spektru.

Ali praksa može biti posve drugačija, vjerojatno je moguće da skan spikovi revelatori 13" nadmaše kvalitetom ostale, a i moguće da bi te kutije bile puno manje pa bi to bilo pravo rejšenje... ali ko će ga znat, za sad samo nagađam.
Siguran da ću napraviti dobar sub.
vifaton

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici