Gramofon RIZ GM 5010

Re: Gramofon RIZ GM 5010

PostPostao/la Zmajz » Sub svi 25, 2024 1:20 pm

Komplicirate s ne toliko bitnim detaljima, bitno je postići paralelnost headshella s tanjurom gramofona (tj. gornja strana svake zvučnice treba biti paralelna s tanjurom/pločom radi idealnog kuta igle prema ploči/brazdama. Taj kut NIJE 90 stupnjeva, on otstupa za cca 5 stupnjeva (+- 2 stupnja) ovisno o proizvođaču a ozbiljni proizvođači će dati taj podatak. Sama gazna sila nije kritična ali se u pravilu postavlja na gornju granicu (ili bliže gornjoj vrijednosti) preporučene vrijednosti, dalje se može korigirati prema ukusu - uhu slušaoca. Nevžno je hoćete li mjeriti 3 mm iznad ili ispod površine ploče - ona je ista,fizika je neumoljia.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la norrinraddhr » Ned svi 26, 2024 5:55 pm

Ako mogu zamoliti, imam protraktore što ih je Khad stavio ovdje na forum, skinuo ih i arhivirao, pa sam mislio jedan isprintati. Koji da uzmem jer ima više njih, Fluance ili neki drugi?
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la phobon » Uto svi 28, 2024 3:02 pm

Ako je riječ o gramofonu iz ove teme ja sam koristio Sevensonov i Baerwald protractor.
Bilo mi je malo poblem isprintati točno da kontrolna mjera ima 180 mm
radi printera, jer ima neke zadane postavke pa silom skalira sve što printa.
phobon

PostPostao/la norrinraddhr » Uto svi 28, 2024 3:15 pm

Da, na ovaj mislim RIZ GM 5010, drugog nemam. :)

Hvala Phobon, imam Stevansov skinut, ova drugi kojeg si spomenuo nemam.
norrinraddhr

PostPostao/la norrinraddhr » Uto svi 28, 2024 3:25 pm

zlatko napisao:@zokonja 'Kakvi su vam dojmovi nakon promjene zvučnice (AT3600L vs MF-101)?'
R10 ručka nema nikakvih mogućnosti podešavanja tako da ako se želi staviti AT3600L treba modificirati nosač zvučnice jer je 'duža' oko 2 mmm nego MF101, osim toga treba staviti odgovarajuću podlošku jer je 'niža' kako bi kut igle bio ispravan. MF101 se može zamijeniti sa AT95E bez preinaka, istina cijena je dupla nego AT3600L... zvučno u odnosu na MF101 obje su uglađenije

Jučer sam ga izvadio iz ormarića jer sam mu htio zamijeniti RCA konektore i staviti ove na vijak, baš sam njih tražio da ne moram lemiti, nabavio Nakamichi ali na kraju šipak, ne pašu jer su predebeli i ne stanu jedan pored drugog u Phono Pro-Ject, tako da je otpao prvi posao, baš šteta, jer sam se veselio tome da ih iskoristim. Na kraju onda išao na izmjenu ulja i odradio mali servis da ne bude uzaludno vađenje, o tome nešto kasnije.

Zlatko,
da li imaš možda koju fotku u arhivi kako je bilo sve to složeno na R10 ručki sa AT-3600L zvučnicom ili neko pojašnjenje oko ugradnje, spominjane podloške i preinake? Htio bih staviti ovu AT3600L kad ju već imam, ipak je bolja od MF-101 ali pošto već imaš iskustva zamolio bih te za podjelu istog.

01_Nakamichi RCA Plug.jpg

03_Nakamichi RCA Plug.jpg

06_Nakamichi RCA Plug.jpg

IMAG4607_1.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
norrinraddhr

PostPostao/la phobon » Sri svi 29, 2024 9:16 am

norrinraddhr napisao:
Zlatko,
da li imaš možda koju fotku u arhivi kako je bilo sve to složeno na R10 ručki sa AT-3600L zvučnicom ili neko pojašnjenje oko ugradnje, spominjane podloške i preinake? Htio bih staviti ovu AT3600L kad ju već imam, ipak je bolja od MF-101 ali pošto već imaš iskustva zamolio bih te za podjelu istog.

Evo dok ti zlatko ne odgovori, mislim da možeš sa ovim bočnim vijkom na ručki podesiti nezin prepust.
Ovo je novija varijanta pa ima ovaj prihvat da možeš bez alata otpustiti, na starijim modelima ovog gramofona
tu se nalazi šarafić ali bi trebalo biti potpuno isto.
Probaj otpustiti i vidi da li se ručka može pomicati uzduž po ležištu, normalno obilježi gdje je bila da znaš vratiti.
Što se tiče visine zvučnice, mislim da ti je to netko i napisao, ako je nova niža, trebaju ti oni podložni limići da naštimaš visinu
da ručka bude vodoravna. Ako je zvučnica viša nego originalna, onda imaš problem jer ova ručka nema mogućnost da ju u ležaju
možeš podešavati po visini.
Što se tiče podloški, AT je gotovo jedan gram lakša od MF, tako da i tu imaš prostora kad staviš podložne limiće
da oni mogu imati oko 1gram, i originalni uteg će ti onda biti lakše podesiti jer će sve bolje sjedati u vagu,
i neće izgledati čudno (skroz na kraju ili skroz stegnut dokle ide na ručku).
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
phobon

PostPostao/la zlatko » Sri svi 29, 2024 11:46 am

norrinraddhr napisao:
zlatko napisao:@zokonja 'Kakvi su vam dojmovi nakon promjene zvučnice (AT3600L vs MF-101)?'
R10 ručka nema nikakvih mogućnosti podešavanja tako da ako se želi staviti AT3600L treba modificirati nosač zvučnice jer je 'duža' oko 2 mmm nego MF101, osim toga treba staviti odgovarajuću podlošku jer je 'niža' kako bi kut igle bio ispravan. MF101 se može zamijeniti sa AT95E bez preinaka, istina cijena je dupla nego AT3600L... zvučno u odnosu na MF101 obje su uglađenije

Zlatko,

... nisam se odlučio na prilagodbu R10 jer za to treba ipak profi alat, 'tračnice' treba precizno izdrejati inače biti će ''više štete nego koristi'' :cry: ... položaj zvučnice/igle mora biti točan inače izobličenja rastu nekontrolirano, znači trebalo bi u neku specijaliziranu radionicu dati to napraviti da ne bude suza... ne kažem da mirna ruka i oštro oko to ne mogu ... AT zvučnice sam uspređivao na Thorensu koji je isto ovo (UNITRA/RIZ) samo u njihovom pakiranju, naravno ručica je Thorensova ... a MF101 i AT95 na RIZ-u. Naravno, vidio sam prikaze i hvalu za AT3600 ali ne dijelim tu euforiju no to je na kraju ipak stvar ukusa/doživljaja... inače 'vječno audiofilsko pitanje' je: 'vrijedi li platiti puno više za nijansu bolje' ...a budući da je to osobni doživljaj takva bi trebala biti i odluka. Što se tiče protaktora - predstavljaju različita videnja rješavanja istog problema - smanjenja izobličenja jer igla ne slijedi putanju noža kod urezivanja zapisa ...inače R10 zadovaljava se i protaktorom s jednom referentnom točkom, kažete da ste isprintali Stevensona - super ... i još paralelnost ručice/nosača zvučnice s pločom - ako kut nije odgovarajući povećavaju se izobličenja a maifestira se zvučno : što je kut veći zvuk će biti oštriji a ako je manji tamniji ... debljinu podloške morate eksperimentalno utvrditi, za to vam mogu poslužiti plastični listići ... a kad utvrdite debljinu onda možete staviti metalne neće škoditi :)
zlatko

PostPostao/la zlatko » Sri svi 29, 2024 12:28 pm

phobon napisao:
Evo dok ti zlatko ne odgovori, mislim da možeš sa ovim bočnim vijkom na ručki podesiti nezin prepust.
Ovo je novija varijanta pa ima ovaj prihvat da možeš bez alata otpustiti, na starijim modelima ovog gramofona
tu se nalazi šarafić ali bi trebalo biti potpuno isto.
Probaj otpustiti i vidi da li se ručka može pomicati uzduž po ležištu...

...ako dokumentacija ne laže - ručka je iz dva dijela ... znači odvrtanjem ovog šarafa može se samo micati cijev/nosač utega ... što ima i smisla jer kad bi bila jedna cijev signalni vodovi bi vjerojatno bili ugroženi ... ;)
zlatko

PostPostao/la phobon » Sri svi 29, 2024 3:44 pm

Zlatko biće da si u pravu, nisam htio raskopavati da budem siguran
jer nisam htio poremetiti geometriju. Izgledalo je kao da se može pomicati,
možda bi uz preinake i moglo malo. Nemam volje to raskopavat da vidim točno što se može.
phobon

PostPostao/la norrinraddhr » Sri svi 29, 2024 5:15 pm

Koliko sam skužio podloške bi onda išle na zvučnicu/nosač, ne ispod matica, jedino bih morao naći odgovarajuću debljinu, širinu i isprobavat da dobijem vodoravan položaj nosača/zvučnice na ploču, što i nije baš lako naći takve uske, ujedno dodatna težina podloški bi kompenzirala manjak jer AT3600L je nešto lakša od MF-101 koja teži 7 g. sa gaznom silom od 1.5 g. pa bi uteg bio tu gdje je i bio sa starom zvučnicom.

E sad, ono što nisam razumio je kako riješit dužinu od cca. 2mm jer AT3600L ide više prema naprijed, a nema mogućnost podešavanja unazad, da ima zareze umjesto rupa, ovdje mislim na samu zvučnicu to bi bila odlična mogućnost da se nju može namjestiti po duljini bez obzira na nosač. Čak sam razmišljao da nju žrtvujem pa da se napravi nekakav klizni adapter ili nešto slično i tako riješim taj problem dodatnih cca. 2mm, odnosno da ju povučem nazad i da ju vratim na mjesto na kojoj je sada MF-101 tvornički.

Hvala Phobon na pojašnjenju oko vijka ručice, baš sam se pitao čemu ona služi, jer upute koje sam dobio od RIZ-a su više nego šture i jedva čitljive, a ova fotka ručice mi je baš dobro došla da se vide svi dijelovi, hvala Zlatko i na tvom pojašnjenju.

Vidjet ću onda što i kako, za sada mala pauza pa kad budem imao vremena onda odlučit, ili AT3600L i vidjet kako to sve ukomponirat ili AT-VM95E stavi i vozi bez ovih porođajnih muka, do tada neka radi sa ovom koja je gore. Isprintat ću ovaj Stevansov protractor i vidjet kako leži podešenost ove tvorničke, a kada vaga stigne ide vaganje jer sam sad sve ručno podesio kako je u uputama pojašnjeno, gazna sila od 1.5 g. jednaka je kontra sili, ručku sam stavio u balansirani položaj, a onda podesio težinu po oznakama na utegu, više i nisam mogao.

Vidio sam jedan zanimljiv video da se kontra sila može testirati na LP ploči bez brazdi, alternativa za one koju ju nemaju je običan CD/DVD ali treba paziti jer je manja površina da ne sklizne igla sa CD/DVD-a, dobro bi bilo imati jednu takvu za testiranje i kalibraciju.

AT-3600L
• Frequency range: 20-20.000Hz
• Channel separation @ 1kHz/10kHz: 24/15dB
• Tracking force range: 3,0-4,0 g.
• Tracking force, recommended: 3,0 g.
• Recommended load resistance: 47 kOhm
• Recommended load capacitance: 100-200pF
• Dimensions: 17,0 (H) x 16,3 (W) x 31,0 (L) mm
• Weight: 5,7g

01_IMAG4684_1.jpg

02_IMAG4681_1.jpg

03_IMAG4680_1.jpg

04_IMAG4689_1.jpg

05_IMAG4703_1.jpg

IMAG4694_1.jpg

IMAG4716_1.jpg

IMAG4719_1.jpg

IMAG4726_1.jpg

IMAG4733_1.jpg

Anti-Skating: How to calibrate and test your turntable anti-skate settings
Watch on youtube.com
norrinraddhr

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka