Aleph 60 jmm by Saša...

Re: Aleph 60 jmm by Saša...

PostPostao/la tom_hifi » Ned sij 17, 2021 6:39 pm

SasaKC83 napisao:Dok se čekaju sitni dijelovi od Mousera bacio sam se na Uzemljenu Mrežicu...

Kupio knjigu Audio Reality od Rozenblita. Myth Buster of High End Audio. Loaded with projects. :geek:

Ima kaj zanimljivo unutra? :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la SasaKC83 » Ned sij 17, 2021 7:27 pm

Bruce je kao neki guru, vidjet ćemo kaj se da gradit i kolko mogu ja ovak ElektroIntelektualnoJednostavan shvatit... :lol:
SasaKC83

PostPostao/la SasaKC83 » Ned sij 17, 2021 7:31 pm

Usput sam danas pročitao i Grounded Grid temu na audiofilu od prije desetljeća i nešto...Edison et al. :whistle:
SasaKC83

PostPostao/la Bepone » Ned sij 17, 2021 7:49 pm

SasaKC83 napisao:Bruce je kao neki guru, vidjet ćemo kaj se da gradit i kolko mogu ja ovak ElektroIntelektualnoJednostavan shvatit... :lol:

Rozenblit je dosta toga pametnog objavio i napravio tako da se da od njega dosta toga shvatit ca ni ocito na prvu
Bepone

PostPostao/la Edison » Pon sij 18, 2021 10:58 pm

SasaKC83 napisao:Usput sam danas pročitao i Grounded Grid temu na audiofilu od prije desetljeća i nešto...Edison et al. :whistle:

;)

Evo i nesto svjezije... mada ne puno. Pred 10 godina je nastao ovaj GG.

GG-6100.jpg

Plocice i kit su iz Hongkonga. Dva ulaza, pojacanje 4x. Svira dobro.

A prosle godine je sastavljen ovaj kineski kit.

GG-6098.jpg

Takodjer dva ulaza, pojacanje 4x. Svira kao i onaj gore.

Evo ih ovdje u paru...

GG-6096.jpg

GG su dobra pretpojacala. Ima i boljih, ali su skuplja i kompliciranija. Ovo se relativno lako sastavi jer skoro sve je u kitu. Treba dodati cijevi, potenciometar, cincheve, trafo i sloziti nekakvu kutiju. Idu tri ECC82 cijevi. Pojacanje je 4x sto je skoro pa idealno za pogon Alepha. Odstupanja od kita su minimalna, ali i ako se napravi kako je isporuceno u kitu, nece biti problema.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Edison » Pon sij 18, 2021 11:31 pm

Evo jos jednog pretpojacala s kojim sam ovih dana pogonio zadnje slozenog Alepha. Ovo je tvornicko pretpojacalo, ali moze biti interesantno i forumasima ovdje jer ima povoljnu cijenu i karakteristike, a takodjer je dobro u pogonu Alepha. Radi se o FREYA-i cuvene americke tvrtke SCHIIT, cije se ime izgovara znate vec kako... :lol:

FREY-6103.jpg

Ukratko, radi se o pretpojacalu koje je vrlo impresivno po karakteristikama. Ima 3 moda rada, kao pasivno pretpojacalo (samo potenciometar), kao potenciometar s bufferom iza, i kao klasicno pretpojacalo sa 4x 6SN7 cijevi. Interesantno je da ima balansirane ulaze i izlaze. Evo kako to izgleda sa straznje strane...

FREY-6110.jpg

Pozitvne strane pretpojacala su: 3 moda rada, balansirani ustroj, ateunator s relijma, daljinsko upravljanje, nije previse skupo i dobro svira.

Negativne strane su: prekidac za paljenje i gasenje je sa zadnje strane sto nekad zna biti nezgodno za pristup. Indikacija je s bljestecim bijelim LED-ovima, jako svijetle i znaju biti bas neugodni. Relejni ateunator je bucan, kod promjene glasnoce releji skljocaju ko ludi...

FREY-6106.jpg

Kako Freya radi s Alephom? U pasivnom modu i pasivnom s bufferom - nije bas nesto. Glasnoca je dovoljna, ali nema "zivota". Zvuk je "mrtav". Sve se mijenja kad se koristi treci mod, cjevni. Pojacalo "prodise" i zvuk je dobar. Pojacanje je dovoljno, 4x. Zvuk je nesto prozracniji nego kod oba GG pretpojacala. GG je u biti nesto "tamnije" pretpojacalo.

Probao sam Alepha s jos nekoliko pretpojacala, mojih i tvornickih, cjevnih i tranzistorskih. Aleph je prilicno neutralno pojacalo i u biti svira kakvo mu se pretpojacalo stavi ispred. Kad se "pogodi" s pretpojacalom, zvuk je odlican, brz, autoritativan.

FREY-6113.jpg

Ovaj Schiit nije moj, posudio mi ga je prijatelj. Dobro je pretpojacalo, ali treba u obzir uzeti navedene dobre i lose strane.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la SasaKC83 » Uto sij 19, 2021 12:09 am

Kad sam nalijepio tog šita tu u temu prije par mjeseci pokakalo me... :lol:

Hvala na opisu zvuka za GG. :clap:

Ajde dobro budem to napravio, ne izgleda komplicirano, iako je ovo čudna shema za prvi cijevni projekt. Pločica ne bi ni trebala, raspored elemenata se ionako vidi na svakoj slici na netu...Ipak nagovaram doktora beponeta da nacrta pločice i da ih napravimo kod frendova kineza...bilo bi lakše i ljepše...nek još malo očvrsne od nedaće koja ga je snašla pa stigne onda...iako već i sad može miš držat... ;)

Bruce kaže da ti ne treba daljinski jer bi ti mogao pasti pod kauč, za pot je dovoljan onaj od 5 baksa, a u napajanju mu je "generic regulator" :doh:

Mislim da bi ipak to trebalo malo detaljnije prodiskutirati. Ja bi ipak daljinski i neku kvalitetniju regulaciju glasnoće i odabira ulaza.... :lol:

Vidimo se u drugoj temi kad kupim lampe...
SasaKC83

PostPostao/la SasaKC83 » Uto sij 19, 2021 12:16 am

Edison napisao: GG je u biti nesto "tamnije" pretpojacalo.

Probao sam Alepha s jos nekoliko pretpojacala, mojih i tvornickih, cjevnih i tranzistorskih.
Aleph je prilicno neutralno pojacalo i u biti svira kakvo mu se pretpojacalo stavi ispred.
Kad se "pogodi" s pretpojacalom, zvuk je odlican, brz, autoritativan.

Znam, zato i filozofiram puno oko toga. Osim igranja s kantama ja stvarno volim i slušat glazbu... :lol:
SasaKC83

PostPostao/la Bepone » Uto sij 19, 2021 12:29 am

ca edison to je kao od rozenblita, sa -200VDC negativnim naponom za katode?
ovo od rozenblita ca bi napravio sasa, procitao sam clanak iz knjige, odlicno izgeda na papiru, i zvuk ne more bit "taman" - 300KHz propusni opseg, neovisno o potenciometru (ispred buffera je)
Bepone

PostPostao/la Edison » Uto sij 19, 2021 12:52 am

Bepone napisao:ca edison to je kao od rozenblita, sa -200VDC negativnim naponom za katode?

Tocno. -200V. Nekad bude i -210V.

Bepone napisao:ovo od rozenblita ca bi napravio sasa, procitao sam clanak iz knjige, odlicno izgeda na papiru, i zvuk ne more bit "taman" - 300KHz propusni opseg, neovisno o potenciometru (ispred buffera je)

Zvuk nije "taman", nego je na "tamniju" stranu. ;) A koliki je propusni opseg nema bas puno veze sa "svjetlocom" zvuka. Pa ne mozes iz karakteristika i mjerenja znati kako ce sto u praksi svirati. Mozes znati hoce li biti dovoljno dobro, a karakter zvuka ipak ne mozes unaprijed "izmjeriti"...
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika