Hiraga 20(30)W A klasa

Re: Hiraga 20(30)W A klasa

PostPostao/la davorin » Sri sij 05, 2022 4:31 pm

Kupio sam ih svojevremeno 160 komada i čekao na njih ~3 mjeseca! :lol:
davorin

PostPostao/la grunf » Sri sij 05, 2022 4:40 pm

davorin napisao:Kupio sam ih svojevremeno 160 komada i čekao na njih ~3 mjeseca! :lol:

mene je prijatelj nagovarao da kupimo na tisuće komada, čak smo mislili kupiti čitavu zadnju seriju jer je ima mig da će se prestati proizvoditi , sad mi je ža šta nismo,a mogli smo dobro zaraditi :(
cijena na tisuće komada je onda bila smiješna, mislim da su kinezi kupili taj pogon kao i većinu NXP-a ,šta se sad na njemu štanca nemam pojma

2SK932, 2SK3557 i CPH3910 se danas smatraju dobrim zamjena ,bar dok ih još ima :?
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Bepone » Sri sij 05, 2022 7:28 pm

grunf napisao:
davorin napisao:
Bepone napisao:iman i ja tih plocica, pa ako treba za koji CCS! :P

Meni trebaju minimum 4 pločice za paralelni spoj po 4 SMD-FET-a BF862 pa koristim prigodu! :lol:

ako se odlučiš baš na četri BF862(10 do 25mA) treba ih obavezno upariti jer imaju širok raspon struja , vidi se iz fig.7 , nedavno mi se to dogodilo s 2SK3557-7 (16 do 32mA) pa sam ih morao uparivati da bi napravio četri ista CCS-a , razlike su bile i do 5mA po jfet-u , uz to su bili iz istog batch-a tj. serije ili ti ga kola

da, vele su razlike i do 12mA znaci recimo od 11-22 mA su razdiobe , od 20-35mA tako da se ne moze uparivat..skoro svi su isti tako da treba izgubit uricu!
Bepone

PostPostao/la Bepone » Sri sij 05, 2022 7:29 pm

davorin napisao:
grunf napisao:te BF862 spremi ,šteta ih je trošiti na CCS , za koliku struju treba CCS i koliki će biti pad napona na njemu?

svaki put u Mousera uzmem neki depletion mosfet za test , tako da se imam čime igrati , sad mislim uzeti nešto i od Advanced Linear Devices koji imaju već uparene mosfete (N ili P) u jednom kučištu i to za I/V stupnjeve za strujne dac-eve kao npr PCM1794 kojemu treba CCS u izlazu jer radi na jednostrukom napajanju , uglavnom igri nikad kraja :D

Koristio bih BF862 za mikrofonska i phono predpojačala i to po 4 komada paralelno zbog smanjenja šuma. Udvostručenjem broja FET-ova na ulazu se šum smanjuje za drugi korijen iz 2, tako se korištenjem 4 FET-a šum dvostruko smanju u odnosu na korištenje jednog komada.

ako stavis jedan nece biti suma, ne treba paralela.. koji kod mali fetic sam uzeo za phono od ovih niskosumnih, sum nije postojao! treba svaki stage lepo odvojit decoupling kondicem na masu, kao kod lampi, ne sve iz istog izvora vuc i nema problema
Bepone

PostPostao/la davorin » Sri sij 05, 2022 8:08 pm

Bepone napisao:
davorin napisao:
grunf napisao:te BF862 spremi ,šteta ih je trošiti na CCS , za koliku struju treba CCS i koliki će biti pad napona na njemu?

svaki put u Mousera uzmem neki depletion mosfet za test , tako da se imam čime igrati , sad mislim uzeti nešto i od Advanced Linear Devices koji imaju već uparene mosfete (N ili P) u jednom kučištu i to za I/V stupnjeve za strujne dac-eve kao npr PCM1794 kojemu treba CCS u izlazu jer radi na jednostrukom napajanju , uglavnom igri nikad kraja :D

Koristio bih BF862 za mikrofonska i phono predpojačala i to po 4 komada paralelno zbog smanjenja šuma. Udvostručenjem broja FET-ova na ulazu se šum smanjuje za drugi korijen iz 2, tako se korištenjem 4 FET-a šum dvostruko smanju u odnosu na korištenje jednog komada.

ako stavis jedan nece biti suma, ne treba paralela.. koji kod mali fetic sam uzeo za phono od ovih niskosumnih, sum nije postojao! treba svaki stage lepo odvojit decoupling kondicem na masu, kao kod lampi, ne sve iz istog izvora vuc i nema problema

Slao sam gotova predpojačala sa jednim, 2, 4, 8 i 16 FET-ova na mjerenje u institut "Ruđer Bošković" gdje su izmjerili karakteristike te su nađene razlike u šumu jer ja nisam imao opremu za izmjeriti takvo što.
Pri korištenju pred-pojačala u gramofonu se nije "na uho" mogla čuti razlika pri slušanju sa bilo kakvim tipom MM-zvučnice, ali sa MC-tipovima se sa korištenjem 4 paralelna FET-a mogla i "na uho" uočiti razlika u šumu. Upotreba 8, ili 16 paralelnih FET-ova nije imala svrhu jer se nije čulo nikakvo poboljčanje u odnosu na 4 komada.
Kod mikrofonskog predpojačala se pokazala sva prednost paralelnog spajanja većeg broja FET-ova, pa se čak čuo napredak kada bih spojio paralelno i veći broj FET-ova, ali sam se zadržao iz praktičnih i ekonomičnih razloga na 16 komada.
Inače sam u "prvoj turi" kupio 240 komada, ali kada sam ih sve potrošio, kupio sam ovih spomenutih 160 komada od kojih je ostalo 40. :lol:
davorin

PostPostao/la grunf » Pon sij 10, 2022 9:27 pm

slušam već para dana s ovim dorađenim referencama-zenericama i novim CCS-ovima i ne mogu vjerovati koliko veliku smo stvar napravili, svaka snimka zvuči drukčije , kako kaže walt više nema maskiranih tonova , doslovce se svaki detalj čuje , e sad jedva čekam da krenemo s objavama , ja sam obavio sva testiranja i zadnje izmjene sad samo čekam walta s papirologijom , mislim da će biti i već gotove pločice za naručiti ;)
ja sam nekidan pisao izvještaj za svoje nove reference-zenerice i imam ih u sustavu 16 komada, šta DAC šta pojačalo i to u svim regulatorima i u samom pojačalu ,od 2,5V do 16V šta je zbilja širok raspon, planirali smo da mogu izdržati i 2W disipacije ali to je i previše , recimo za 20V-voltnu je dovoljno 0,4W ali ako se nekome ukaže potreba može je naložiti

uskoro sve opširno u novoj temi ; 'Low Noise reference i regulatori'
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la Bepone » Pon sij 10, 2022 10:19 pm

ala bravo. a za ča će nam reference? :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la grunf » Pon sij 10, 2022 10:38 pm

Bepone napisao:ala bravo. a za ča će nam reference? :mrgreen:

a sve ti moran crtati :D
vidiš da san gori pisa referenca-zenerica, znači možeš koristiti umisto bilo koje zenerice uz puno niži šum i impedancu , a refernce koristiš u regulatorima koje tek trebaš otkriti :)
kad pređeš potpuno u SS vode onda će ti dobro doći viruj mi :lol:
grunf

PostPostao/la Bepone » Pon sij 10, 2022 10:48 pm

pa da, to i govorin ne koristin nikamo reference, kod mene ca udje to i izadje :lol:
Bepone

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto sij 11, 2022 12:32 am

Kažeš samo RC članovi i samo udri koliko ih god treba. :mrgreen:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika