Pozz svima-velikima i malima.
Eto,novi sam na ovom forumu ali prateći malo ovaj forum vidim da tu ima,usudio bih se reći i magistra elektronike.
Nisam neki specijalista-jedino što već jedno više od 30 godina koristim lemilicu skoro svaki dan.
Onak najviše iskustva imam sa razno raznim ispravljačima.To područje me nekak najviše privlači.
Usudio bih se reći da je kvalitetno napajanje siguran krov nad glavom za svaki uređaj.
Klasična napajanja nekak se više cijene kod večine audifilskih uređaja, međutim ima i kvalitetnih prekidačkih napajanja tzv. "svičeri".
Razmišljao sam da napravim nešto između-e sad to bi trebalo po gabaritima biti recimo veće od prekidačkih napajanja a po kvaliteti bolje od klasičnih
transformatorskih napajanja.
Moja razmišljanja idu u smjeru da se nakon punovalnog ispravljanja sa diodama dobije superponirani napon koji ima i istosmjernu komponentu i izmjeničnu sa
frekvencijom od 100 Hz(2 * 50 Hz).U klasičnom napajanju idu naravno i filterski članovi i na primarnoj i na sekundarnoj strani.
E sad zamislimo na kratko da idemo sa linijom od 230 volti direktno na punovalno ispravljanje ali da su po dvije diode zamijenjene sa tiristorima.
Onda idemo na te dvije grane grejca upravljati sa kutom vođenja.Pogađate cilj mi je dobiti nešto najsličnije sinusnom naponu od 0 pa do recimo 310-320 volti.
Ali taj napon sada bi bio frekvencije 100 Hz i taj napon bi onda vodio na primar transformatora.Na sekundaru bi onda dobio neki napon koji želim ali neznam da li bi onda klasičan transformator sa limovima predviđenim za 50 Hz dobro radio na frekvenciji od 100 Hz.Na grejcu iza sekundara bi onda valovitost bila frkvencije 200 Hz a to je već puno zahvalnije za peglanje sa zavojnicama i kondičima.
Ovo je naravno samo ideja-ali nadam se da ovdje ima potkovanih da barem komentiraju koncept.