Open question

Re: Open question

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet kol 22, 2014 9:19 am

Ako prepravke na aktualnoj šemi ne budu kazale suprotno mislim da se trafoi i prigušnice mogu dati napraviti i također mislim da bi oni oklopljeni koje branko radi bolje pristajali.Primijetio sam da kad radi trafoe pusti dovoljno duže žice,možda mu jedino napomenuti da ih napravi mrvicu dulje nego inače.
harkonen napisao:Kako se radi o relativno "niskim" izlaznim cijevima, mislim da razmak tih katova neće biti prepreka. Trebat će samo dobro pripaziti na odvođenje topline ponad lampi,možda neki kosi usmjerivač koji će se pričvrstiti na stup iznad lampi, pogotovo ako lampe neće biti odmah na obodu nego bliže sredini....

Istina pošto izlazne cijevi su nešto niže od primijerice 807 i sličnih koje sam crtao na prvom nacrtu sad se može srednji kat još malo približit onome gornjem di su izlazni trafoi.Mislim da duljina povratnih vodova i ostalih žica koje idu s izlaznih trafoa do cijevi kod ovog pojačala biti će mrvicu dulja nego je to uobičajeno ali valda neće tu biti problema.
Između drugog i trečeg kata napraviti će se neka termo izolacia slična a možda i ista kao na prvoj skici da se toplina bolje odvodi,eventualno konusnog oblika ako smislim način kako je napravit. :D
Vidim da ću imati dva prekidača za napajanje jedan za HV a drugi za grijanje (što mi ne smeta jer ovo pojačalo ću uglavnom ja koristit) koji će trebat bit oni za na osovinicu jednako kao prekidač 2x3 za opcije rada i potenciometra.To kažem jer ih kasnije sve planiram osovinicama spojiti na vrh a prekidač za odabir kanala mi netreba pošto ću koristit samo jedan ulaz na ovome ampu.

Sad uz šemu polako vidim koje bi mi vodovi trebali ići s kojeg kata na koji za koji dan ću vas pitat dali je odprilike to to,kasnije ćemo trebat malo popričat oko vodova mase,točke mase,krutosti šasije itd itd itd :D ali polako...
Pao Pepeo

PostPostao/la harkonen » Pet kol 22, 2014 11:55 am

Izgleda da sam nešto prenebreg'o. Pobjegao mi je podatak da izlazni trafoi nisu na istom
katu sa izlaznim cijevima. Zašto nije tako ? Iskreno mislim da će to trebati tako napraviti.
Izlazni trafoi su prevelika magnetska smetnja ulaznom dijelu gdje su signali manji.
Razmisli o tome. Osim toga neće biti amo-tamo kablova.
Moje mišljenje - donji kat staviš dijagonalno dva mrežna trafoa i između njih ispravljačice
i prigušnice, na hladnije zone između trafoa i prigušnica staviš elektrolite.
Priključnicu za kabel, prekidače za trafoe grijanja i posebno za trafo za visoki napon,
osigurače.
Srednji kat - izlazni trafoi dijagonalno, ali i dijagonalno od donjih mrežnih. Između njih
izlazne lampe. Konektore za zvučnike, prekidače moda rada, buksne za mjerenje biasa ili
panelmetar.
Gornji kat - ulazni dio s konektorima , selektor, pot.
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la deleted user » Pet kol 22, 2014 12:28 pm

Mislim da ste sad obojica i sefa i stanicu... Zar nisu od pocetka i ulazi i pot (od kojeg osovina vodi na najgornji kat) i ulazne i izlazne cijevi na istom tj. "srednjem katu"?

PostPostao/la harkonen » Pet kol 22, 2014 12:57 pm

Kompromisi, kompromisi.....
A i žena je rekla da je tako bolje.
E, a tu nema pogovora!

No, bez šale, treba pomiriti malo nastran dizajn s onim što je korektnije
po pitanju elektronike uređaja.
Ja bi tako napravio (uskoro se nadam i predstavljanju jednog sličnog ali
ipak konzervativnijeg modela) jer na kraju krajeva, ovaj amp treba moći bez
straha slušati i bez straha ostaviti upaljenog kad se ode na posao..... :-)
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet kol 22, 2014 1:26 pm

LesFaul napisao: Zar nisu od pocetka i ulazi i pot (od kojeg osovina vodi na najgornji kat) i ulazne i izlazne cijevi na istom tj. "srednjem katu"?

Za onaj prvi prijedlog pojačala tako sam zamislio istina,činčeve za ulaz(samo 2 kom L,R) signala sam planirao da idu na srednji kat što bliže potu,selektora ulaza kako več rekao nema.Kasnije se bi se samo trebalo paziti da kabel koji ide na izvor slignala (dac,komp itd) ne pada baš po mrežnim trafoima,blizu ispravljačica i sl.,i za to postoji način ali do toga smo još daleko.
harkonen napisao:Moje mišljenje - donji kat staviš dijagonalno dva mrežna trafoa i između njih ispravljačicei prigušnice, na hladnije zone između trafoa i prigušnica staviš elektrolite.Priključnicu za kabel, prekidače za trafoe grijanja i posebno za trafo za visoki napon, osigurače

Za najdonji kat tu nemamo puno šta..to će biti to.
Sad je samo pitanje kako izvest ovaj drugi dio,znam da je to sad malo teško pratit (gornji kat,doni,najgornji,podrum špajza...itd :D ) za sad imamo dvije opcije,harkonen nudi treću gdije su izlazni spušteni na srednji kat.Ovo su još uvijek preliminarna razmišljanja koja se će još potrajat,a ja ću uz vašu pomoć naravno najlakše odlučit raspored elemenata kad ih budem imao fizički doma na stolu.Tad je naj lakše rasporedit elemente kad vidiš kako je šta veliko i kako što izgleda.Zapravo to je i jedini način na koj se može ovo napravit kako treba,kod ovog projekta bit će vrlo važno odredit di šta ide,dimenzije svakog elementa,kud ide koji vod i sl. jer na crtačem stolu se može greška ispravit u sekundi a kad krene gradnja ta se ista greška može popravljati satima....

harkonen napisao:No, bez šale, treba pomiriti malo nastran dizajn s onim što je korektnije.Ja bi tako napravio (uskoro se nadam i predstavljanju jednog sličnog ali konzervativnijeg modela) jer na kraju krajeva, ovaj amp treba moći bez straha slušati i bez straha ostaviti upaljenog kad se ode na posao..... :_)

Ovo je istina ja često kad upalim amp on se ne gasi po koji sat i volio di ako odem negdije da mi kuća ne izgori dok me nema :D za sad mi je drago da smo našli odličnu šemu koja je taman po mom guštu i siguran sam da ćemo nač način kako ga napravit kako treba,ja ću probat ipak pogurat onu moju prvobitnu zamisao meni najdražu :mrgreen: ali ako je to sa tehničke strane neizvedivo,neisplativo osmislit ću nešto jednako lijepo(barem se nadam)
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto kol 26, 2014 4:42 pm

Evo mene opet :mrgreen: molio bi iskusnije jedno malo obijašnjenje di se na šemi nalazi jedna komponenta i čemu služi,harkonen dok smo malo pričali o komponentama koje mi idu spomenuo je jednu prigušnicu za anode choke koja će najvjerovatnije biti na jezgri EI48.Sad nažalost zbog mojeg skromnog iskustva neznam koji je njen znak na šemi,ne vidim je :? Znam da je netreba tražit u izvoru napajanja več tamo di su driverice i izlazne lampe a i zanimame dali ide jedna po kanalu ili jedna za oba??

Več se vidim... :doh:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la harkonen » Uto kol 26, 2014 7:13 pm

Ne, u ovoj verziji nećemo ići sa anodnom prigušnicom, dovoljno će željeza biti i ovako.
Anodnu smo spominjali za uporabu u onoj varijanti drivera za 6AS7 QUAD PSE u izlazu ,
ali onda otpadaju ispravljačice jer "normalne" ne prolaze za potrebnu mirnu struju tih lampi
po kanalu...
D
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto kol 26, 2014 9:15 pm

Ajd super več sam mislio da sam očoravio,ovaki odgovor sam malo i očekivao ali bolje pitat..i sitina željeza ima dosta a ovaj način bez prigušnice svakako mi olakšava konstrukciju i smještaj komponenti.
Mislim isto da ću trebat podebljat konstrukciju za nekih 10-15% jednako kao i proširiti postolje,izlazni i mrežni trafoi trebali bi bit omotani na EI96 jezgri tako da biti će tu što za nositi ali o tome ću kad ih budem imao u ruci.
Tada ću imati i po koja pitanja oko vibracija trafoa i njihovog prigušenja,utjecaja na lampe,krutosti konstrukcije itd. ali sad je još rano za to.
Pao Pepeo

PostPostao/la Edison » Uto kol 26, 2014 10:40 pm

Pao Pepeo napisao:Tada ću imati i po koja pitanja oko vibracija trafoa i njihovog prigušenja,utjecaja na lampe,krutosti konstrukcije itd. ali sad je još rano za to.

Mrezni trafoi koje rade Kolarek i Branko iz Odeona ne vibriraju, bar ja do sad nisam nikad primjetio. Izlazni trafoi znaju (tiho) "pjevati", ali to su vec visoke frekvancije od 1kHz na vise pa to ne spada u klasicne vibracije. Ja sve trafoe montiram preko gumenih podloski debljine 4-5mm (gumice za spine)... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto kol 26, 2014 11:12 pm

Uvijek sam mislio da mrežni i prigušnice stvaraju najviše problema,najvjerovatnije vibracije neče mi stvarat nikakvih problema ali trabati ću voditi računa i o tome jer ova moja konstrukcija nije baš uobičajena i ako se je ne napravi kako treba tad bi moglo biti problema.Mislim na to da pošto je napravljena poput stupa ili kraka,poluge vibracije se povečavaju što se više udaljavamo od njenog hvatišta u mojemu slučaju podnožija.Srečom driveri i izlazne mi se cijevi nalaze na polovici tog kraka ali opet treba se o tome voditi računa kada dođe trenutak crtanja konačnog nacrta.
Vjerujem da neke gumice ili nešto će se koristit,pada mi na korištenje nekih amortizera poput onih dolje na slici ili nekih federa bo...ugl vidjet ćemo što kad dođemo do toga.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika