Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la davorin » Uto lis 29, 2013 7:08 pm

s@ki napisao:ujutro će osvanuti post " napravio sam jedno testno 50W pojačalo, radi odlično" :D

Ne, trenutno radim na šasiji za jedan puno veći projekt, ali o tome će možda biti naknadno riječi! :D
davorin

PostPostao/la audio kutak » Uto lis 29, 2013 7:30 pm

davorin napisao:Sada sam ih proračunao za snagu od 50W (na 40Hz) i primarnuimpedanciju od Raa=1,5kOhma, a sekundarne su 4-8-16 Ohma sa izvodima.

dali bi bilo dobro zbog jednostavnosti da se napravi sekundar za samo 6 ohma? Ili da se stave izvodi na 4-6-8 jer ionako to koristimo
za po doma?

Samo razmišljam napamet..... :mrgreen:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Dean » Uto lis 29, 2013 9:12 pm

Ja koristim ionako samo izvod na 6 oma. Gluh sam ko top, pa mi je svejedno na što je spojeno. Kada mi radi pila niti ne čujem pojačalo, pa i ne znam jel su mi spojeni zvučnici ! :shock:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la s@ki » Sri lis 30, 2013 9:01 am

opet smo krenuli u rezanje xy radi uštede?
bez ljutnje svima, no radije stat na loptu i skupljat krznene živine nego forsat nešto što se ne može.
Da nebi ispalo s visoka: i sam sam to napravio kad mi je polovica ostala bez posla pa čekam bolje dane. hebiga
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la audio kutak » Sri lis 30, 2013 10:03 am

s@ki napisao:opet smo krenuli u rezanje xy radi uštede?
bez ljutnje svima, no radije stat na loptu i skupljat krznene živine nego forsat nešto što se ne može.
Da nebi ispalo s visoka: i sam sam to napravio kad mi je polovica ostala bez posla pa čekam bolje dane. hebiga

Zašto bi to bilo rezanje? Mislio sam na jednostavnost, da ne kompliciramo...

Koliko vidim, mnogi imaju zvučnike kao 8 ohm koji realno padaju na 6 ohm ili manje.... dosta njih u samogradnji prilagođava
zvučnike za impedancu 6 ohm, da bolje paše... čak mi je i tubeman predložio da namotamo samo 6 ohm izvod za moj projekt...

Imam pitanje za znalce jer ja ne znam: ako na to cijevno pojačalo (ili neko drugo) spojimo tvorničke zvučnike na kojima piše da im je impedanca
od 4 - 8 ohma na koni se onda oni izvod trafoa spajaju; na 4 ili na 8 ohma?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri lis 30, 2013 10:19 am

Na oba. :lol:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Sri lis 30, 2013 10:29 am

audio kutak napisao:Imam pitanje za znalce jer ja ne znam: ako na to cijevno pojačalo (ili neko drugo) spojimo tvorničke zvučnike na kojima piše da im je impedanca

Ti na kojima pise 8-4 Ohma, najcesce nisu ni blizu 8 Ohma. To i napisu da ne zbunjuju neiskusne korisnike koji ne znaju sto bi spojili na svoju mini-liniju. Spoje takve, i sve u redu. Ti se zvucnici najcesce vrte oko 4 ili 5 Ohma. Na cijevno pojacalo koje ima vise izvoda za spajanje, najbolje ih je spojiti na izvod od 4 Ohma. No, moze se probati i na 8 Ohma i poslusati kad je bolji zvuk. Dok se slusa na normalnim glasnocama, nece biti nikakvih problema, bez obzira gdje je spojeno. Pogresnim spajanjem, izlazna cijev nece imati opterecenje predvidjeno proracunom i konstrukcijom, no velike stete, osim po zvuk, ne bi trebalo biti.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la davorin » Sri lis 30, 2013 11:35 am

Kod jednostavnih izlaznih transformatora (kao što su uvi kakvi trebaju u pojačalima sa EL86) koji imaju samo 2 sekundarne sekcije, nije niti malo komplicirano staviti više izvoda za precizniju selekciju izlazne impedancije i niti malo ne poskupljuju izvedbu.
S druge strane više izvoda će osigurati da se razne zvučne kutije s različitim stvarnim impedancijama (najčešće su one navedene samo nazivne, a ponekad i potpuno pogrešne!) optimalno prilagode po kriteriju najboljeg zvuka.
Nikakva se šteta neće dogoditi ako se u ovakvim pojačalima (sa globalnom negativnom povratnom vezom) spoji 4-Ohmska kutija na 16-Ohmski izvod ili obrnuto, osim što će se u slučujaju nepodudaranja impedancija dobiti manje ili više izlazne snage i lošiji zvuk.
davorin

PostPostao/la s@ki » Sri lis 30, 2013 12:55 pm

audio kutak napisao:
s@ki napisao:opet smo krenuli u rezanje xy radi uštede?

Zašto bi to bilo rezanje? Mislio sam na jednostavnost, da ne kompliciramo...

Koliko vidim, mnogi imaju zvučnike kao 8 ohm koji realno padaju na 6 ohm ili manje.... dosta njih u samogradnji prilagođava
zvučnike za impedancu 6 ohm, da bolje paše... čak mi je i tubeman predložio da namotamo samo 6 ohm izvod za moj projekt...

Imam pitanje za znalce jer ja ne znam: ako na to cijevno pojačalo (ili neko drugo) spojimo tvorničke zvučnike na kojima piše da im je impedanca

Edison i Davorin su već odgovorili pa da ne prepisujem samo ću se nadodati.
Moraš priznati da tvoji postovi često idu prema prečacima, smanjivanju komponenti, pojednostavljivanju itd.
Poanta priče je da se pojačalo projektira za neki očekivani teret i pri tom teretu ima određena izobličenja, snagu, damping faktor itd. Kada ih pomješaš u najmanju ruku narušavaš kvalitetu zvuka, a u drastičnim odstupanjima možeš dovesti i do uništenja komponenti.
Ok, u tvom slučaju to nije tako drastično i narušiti ćeš eventualno samo zvuk.
S druge strane, zvučnik nikako nije nešto što ima samo radni otpor te je ovo što spominješ 8 a ponekad 6 i sl zapravo samo odraz stvarnosti. Impedancija će se naravno mijenjati ovisno o frekvenciji.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la tom_hifi » Sri lis 30, 2013 12:57 pm

Kak se kaže, kad mene "optužuju" da sam beskompromisan, onda netko mora biti i kompromisan :mrgreen: :whistle:
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika