da, moguce da se ne razumijemo
joe dalton napisao:yoke napisao:joe dalton napisao:
Čini mi se da smo se nešto krivo skužili. Ako si mislio na udaljenost od stražnje strane (stranice iza BR otvora), onda ovo o minimalnoj udaljenosti ima smisla. I ja sam to negdje pročitao. A i logično je jer bi se u slučaju manje udaljenosti faktično smanjio presjek BR otvora što bi značilo povećanje brzine zraka na ulazu u BR.
ja sam cijelo vrijeme mislio/tipkao o odnosu na kutiju...
Da, i ja mislim na udaljenost unutar zvučne kutije.
A sad BR otvor naprijed ili natrag je sasvim drugo pitanje.....
da, mislim da se bas ne razumijemo ali vjerojatno mislimo na isto

ali evo s obzirom da ne razumijem tvoj post da se razjasnimo
ovako citajuci tvoj post
straznja stranica - je straznja stranica kutije (zovemo je B),ona koja gleda prema zidu.
prednja stranica je stranica na kojoj su drajveri zovemo ju A i gleda prema slusatelju.
recimo da je udaljenost od A do B 30cm.
presjek cijevi fi/5cm.
Ulaz bas refleksa je otvor u unutrasnjosti kutije
Izlaz je na vanjskoj stranici kutije (stranici B - u ovom slucaju)
po meni nije bitno koliko je ulaz bas refleksa udaljen od te straznje stranice (straniceB) za 1, 5, 10, 20cm
bitno je, da je ulaz bas reflexa udaljen najmanje jedan promjer od prednje stranice (stranice A) jer suzavanjem udaljenosti izmedju ulaza bas refleksa i stranice ispred njega se stvara usko grlo odnosno moze doci do povecanja przine zraka odmah prije ulaza u basrefleks.
ovo je po meni minimalno
s tim da bi se drzao istog pravila i od svih susjednih stranica iz istog razloga...nije kriticno ali...ali po meni nebi stetilo...
druga stvar je dali to uopce ima razlike u praksi...

citajuci tvoj post ispada obrnuto...da je bitno da je od straznje strane udaljeno najmanje za jedan promjer...mislim da to nije ni moguce s obzirom na proracune same bas refleks cijevi (kroz par simulacija obicno b dobija duzine vece od promjera), ali kako nisam ekpert ne znam dali se moze dobiti da je duzina cijevi manja od samog promjera...vjerojatno moze...
sta je iza, gledano prema stanici B, straznjoj stani kutije, nije bitno...