CORONA

Re: CORONA

PostPostao/la Bepone » Pon ožu 16, 2020 9:07 am

joe dalton napisao:Nemoj mi molim te tu mantru o nekad i sad. I tobožnjoj neovisnosti. Da, baš je bilo super. Mogao si kupit dvije vrste cipela. Muške i ženske. Po kavu i traperice smo išli u Trst, a po maslac i čokoladu u Graz. I imali smo redukcije struje i vožnju par-nepar. Svi su bili jednako siromašni. Hvala lijepa. Ne hvala. Takvu neovisnost možeš imati i sada ako zatvoriš granice.
Bez brige, snaći će se ljudi za ispeći sami kruh ako zatreba. Nisu ni naše babe odmah znale. Pekle pa naučile.
A za ovisnost o tehnologiji - špiljski čovjek bi gledao onog prije 50 godina i čudio se da ne zna zapaliti vatru bez šibica. Današnjem vatra ne treba. I tako neke vještine se gube, a trebaju neke nove. Svijet nikada u povijesti nije bio tako dobro mjesto za život čovjeka. Jedino što smo sj... sve drugo ali to je druga tema. Odnosno možda i nije ako gledamo na virus kao na odgovor planete na najezdu ljudi :)

kad citam kako je bilo kod vas u Zgu pod tom teskom jugoslavijom, koliko ti ljudi placu, pa mi u istri kao da nismo zivjeli u istoj drzavi?! :lol: :lol:
i gust je bilo ic u italiju kupovalo se sve zivo, a u italiju u taj isti soping idem i danas (grana padano sir po 12 eur, pasata o.3 eur, kod nas sirela bezvezni ribanac po 250 kn i pomidori mali pa po 8 kn, salame se nadju u italiji cesto odlicne, kod nas su sve nitratni drek i tako dalje i tako dalje)
normalno, radno vrijeme do petka, subotom i nedeljom ljudi na svojim barkama sa svojim familijama,.
neusporedivo
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon ožu 16, 2020 9:11 am

pinco napisao:Nemaš stari pojma o ćemu pričaš, ja ni moji roditelji snimo išli ni u Trst ni u Graz, a nisan bija ni gol ni bos. A ni gladan, ni siromašan, šta je zapravo siromaštvo.... To zapravo nezna niko od nas, ni danas.

pa to se i meni cini neka represija svega i siromascina je bila samo u zgu? makar sam puno puta bio sa starim u zgu kao mali i beslatno sam jeo u vjesniku u menzi za delovce, a bas me zanima sto danas mogu dobit besplatno? a besplatno+kvalitetno? a stan besplatno? a radno vrijeme do 2 ili 3 tako da mogu imat svoj zivot? a penzija od 50 i neke da moren zadnjih 20 god prozivjet kako ja ocu? a ne sa 70 da padam od skele jer jos nemam uvjete za penziju)? :lol: :lol: nikad vise nece bit tako dobro kao nekad
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pon ožu 16, 2020 9:19 am

yoke napisao:Hebate...isao sam u osnovnu, 3,4 razred, ako se ne varam, i isao na tecaj informatike i rad na orlu...

Tolko da nebi bilo interneta :lol:

I u ono vrijeme, 80% ljudi koje znam su imali kuce/stanove i vikendice...

Danas ni stan ne mozes priustiti... :lol:

i to je to ukratko, danas si smrkalj na vjetru nemas nikakvu vrijednost i sve su samo ostaci onog nekadasnjeg sistema koji je bio ZA covjeka. kad je netko vidio da se obnavlja vodovod? osim kad pukne cijev od starosti? i da pijemo vodu koja je u xxx god starim cijevima? da li je netko vidio da se bilo ca obnavlja? pa ne! normalno :lol: :lol:
znate da su zeljeznice i dalje na lampe? pa njemacka tehnologija 55'tih lampe i releji! jos malo pa ce i od toga bit 100g obljetnica :lol:
Bepone

PostPostao/la Edison » Pon ožu 16, 2020 10:32 am

Neproduktivne su ove rasprave kad je bilo bolje, prije ili sad. Vecina nas zna kako je bilo jer su zivjeli i u bivsoj drzavi. Onda je bilo onako, bilo je dosta dobrih stvari, ali i dosta losih. Danas je kako je, ima puno boljih stvari, ali ima i nedostataka u odnosu na ono sto smo imali prije. Tu je problem jer su neke stvari namjerno zapostavljene. Ali ne treba gledati ni samo ono sto ne valja danas. Svijet se promijenio, i nasa okolina se promijenila. Nije ni okolo da samo cvjeta cvijece...
Edison

PostPostao/la Bepone » Pon ožu 16, 2020 11:15 am

pa imamo pravo komentirat, cackat nos i jest jogurte kojih nekad nije bilo! :lol: :lol:
Bepone

PostPostao/la davorin » Pon ožu 16, 2020 12:33 pm

Bepone napisao:pa imamo pravo komentirat, cackat nos i jest jogurte kojih nekad nije bilo! :lol: :lol:

Srećom živiš u uređenju koje ti nudi bezbroj vrsta jogurta, a jadna Kolinda je u svom odrastanju imala samo jednu vrstu u ponudi pa je sirota morala otići u SAD zbog toga!
Nadam se da te u tvojoj :lol: najranijoj mladosti nedostatak bogatog izbora različitih vrsta jogurta nije prisilio da odeš zarađivati novce u inozemstvo!
davorin

PostPostao/la davorin » Pon ožu 16, 2020 12:36 pm

Meni u mladosti nije ništa nedostajalo, ali nakon rata mi je nedostajalo posla pa sam morao otići u Njemačku, iako je Hrvatska u to doba već obilovala sa bezbroj vrata vrsta jogurta! Možda sam bio samo razmažen, a možda nisam znao što bi me trebalo učiniti sretnim! :lol:
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Pon ožu 16, 2020 1:57 pm

Ja sam rano razvio opsesiju sa ženskim grudima, pa sam mogao do mile volje gledati šta sve neću mjesiti i za to nisam morao ići van. :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la joe dalton » Pon ožu 16, 2020 9:11 pm

pinco napisao:
joe dalton napisao:Zapravo bi trebalo biti relativno jednostavno. Trafo sa dva sekundarna namota. Jedan cca. 80V za regulaciju sa TL783. Drugi sa izvodima 70-140-210 koji se preklapaju po poterbi i onda na ispravljanje i to onda u seriju sa ovim reguliranim dijelom. Nacrtat cu shemu kad stignem.

Nemam pojma više odakle si to izvukao i gdje sam tu napisao da očekujem da će nešto biti regulirano? Vadiš stvari iz konteksta.
pinco napisao:Pa očekivan u najmanju ruku strategiju države, da se vidi šta od hrane uvozimo i šta bi od toga mogli sami proizvodit. Da te pare ostanu u državi. Plus da se ne dogodi ono šta se može dogodit, da u ovin situacijama ovisimo o drugima, mislin da to nema cijenu.
Kad smo proizvodili onda, nije bilo nikakvih subvencija i stvar je funkcionirala, jel se kontroliralo tržište. A opet, proizvođać je ima zaradu, a kupci su oćito kupovali, nije bilo priskupo. A roba je bila kvalitetna.
Ljudi nisu odustali od proizvodnje jel in se više nije radilo, nego su se počele uvozit velike količine i jednostavno više nisi ima kome prodat.
Vjerovatno su dobivali jeftinije, al uvik može neko proizvest jeftinije, pitanje je i kvalitete, ali novaca koji idu iz države.
Meni nebi smetalo da je litra mlika skuplja kunu ako to znači da će opstat domaće farme, i da će širit proizvodnju. Te pare će nan se vratit, širit će se proizvodnja, itd. Ako uvoziš pare idu vani, zatvoren krug.
Ako se sve mora prilagodit tržišnome kapitalizmu, od hrane, ljekova i sl., onda mi nećemo moć ništa proizvodit, uvik može neko prodat jefitnije. Onda država nema smisla.

Da svi tako čekaju neku strategiju države nitko ne bi ništa proizvodio. Ne samo u Hrvatskoj nego uopće.
I zar stvarno očekuješ od političara da ti kažu da li trebaš saditi kupus ili repu? I misliš da bi ti to oni kao trebali biti kompetentni reći?
Čak i kada bi bili, jesi li siguran da netko nije na njih iz nekog razloga utjecao? Ili je onda lakše kada možeš nekoga okriviti ako ne uspiješ? "Neko me sabotira".
Zamisli da je Gates čekao strategiju. Imali bi Windowse 2078. Možda.
Gle, nije svaki uvoz loš. Bez uvoza nema niti izvoza. Firme uvoze sirovine, polupriozvode, komponente i onda prerađuju, sklapaju i dodaju vrijednost (od tuda i dolazi porez na dodanu vrijednost) i onda to opet prodaju i izvoze. Ali ne možeš očekivati da država selektivno štiti neke, a neke ostavlja na tržištu. To se kod nas dešava. I onda ovi jadni koji nešto proizvode nezaštićeni plaćaju još veće namete da bi pokrili ove koji su zaštićeni i ne trude se uspješno poslovati jer im se tako može. I onda ovi koji proizvode krepaju pod takvim nametima koje konkurencija u svijetu nema.
Imaš gomilu takvih neslavnih primjera i jako rijetko koji uspješan gdje je država na neki način potaknula nešto ali vrlo brzo izašla iz toga. Uspješan nije kod nas naravno i totalno je atipičan i vrlo vjerojatno teško ponovljiv.
Zamisli da na primjer proizvodiš najbolji sos od pomidora na svijetu i prodaja ide ko luda. Ali nemaš dovoljno sirovine u državi u kojoj ti je tvornica, a država je ograničila uvoz. I onda takva firma seli proizvodnju negdje gdje takvih ograničenja nema. I ko je na gubitku?
To sa državnim upravljanjem ekonomijom se zove planska privreda i postoji u socijalizmu i komunizmu. Maloprije si se naljutio da sam ti rekao da si socijalist?
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Pon ožu 16, 2020 9:41 pm

Edison napisao:
joe dalton napisao: Ni Internet niti računala a niti štošta drugo ne bi nastalo u socijalizmu niti komunizmu.

Nastalo bi, Joe, nije toliko bitan drustveni poredak, bitan je covjek i njegove vizije, a toga ima na obje strane.
Osim toga, ako pogledamo svemirski program, danas se i americki i svi ostali astroanauti "voze" u ruskoj svemirskoj stanici Mir. Kapitalisticke trenutno nema gore. I sto je americki gazda stisnuo Kineze radi 5G tehnologije? Izgleda da su malo ispred drugih... Nije sve samo crno i bijelo...

Slažem se da stvari nisu skroz crno-bijele. Ne tvrdim da je kapitalizam dobar ali je bolji od svega drugog što znam.
Ovdje su stvari prilično jasne. Svemirski program i vojna industrija su loš primjer jer su u to upumpani ogromni resursi. A i to je propalo kad im je ekonomija kolabirala. Ulaganje u vojsku i svemirski program je samo ubrzalo proces.
Osim toga rijetko što proizvedeno u istočnom bloku je moglo ikako parirati proizvodima sa zapada. Manje više sve od robe široke potrošnje, bijele tehnike, automobila je bila blijeda i loša kopija zapadnih proizvoda. Na kraju krajeva ljudi na ovom forumu sline za Saba greencone. Da ne spominjem sve ostalo nad čime smo ko klinci slinili. Od električnih gitara i Hife do kompjutera. Ništa nije izmišljeno niti proizvedeno na istoku. I to zato jer državu odnosno partiju nije bilo briga. I nemojmo biti licemjerni. Šezdesetih je ekipa slušala radio Luxemburg, a ne Moskvu. Da se komunizam pitalo većina glazbe koju sluša ekipa tu ne forumu ne bi postojala. Rolling Stonesi bi valjda završili u gulagu. A i da razjasnimo ni vlastodršci u USA 60tih nisu baš voljeli R&R samo je sustav bio slobodan i nisu baš mogli puno protiv toga. Znači sustav liberalne demokracije je ono što je donijelo društveni prosperitet. Nikad diktatura.
Bivša Jugoslavija nije baš tipičan primjer jer smo bili nekako između istoka i zapada. Na sreću ili žalost. Na sreću jer nam je ipak bilo bolje nego recimo Česima ili Poljacima. Na žalost jer se neki još zanose time da je moglo biti bolje. Nije. Sustav jednostavno nije takav. Ne potiče inovativnost niti poduzetništvo. Zamisli da su Jobs i Wozniak recimo došli nekom lokalnom partijskom sekretaru, bivšem poštaru, na vrata da bi oni radili tvornicu računala. Znaš kad bi složili PC? Osobna računala se vjerojatno ne bi razvila nikada jer to nije nešto što partiji treba. Još samo imaju problema sa držanjem mase pod kontrolom.
Ko što rekoh samo nostalgija. Bili smo mladi (ili mlađi) i život je bio pred nama. Realno gledajući život bi nam vjerojatno bio ispunjeniji da smo imali više slobode i više mogućnosti. Ni bivša država ni sustav nisu nešto za čime treba žaliti. Na stranu jogurte i zafrkancije ali to je tako.
Žalosno je samo da se nismo opametili i preuzeli odgovornost. Demokracija je odgovornost. Birali ste imate. Pali ste na populizam. Evo izvolte i Bandića i Keruma i sve ostale. I pretvorbe i predstečajne nagodbe i sve ostalo. Hvala vam ne trebate mi ništa više davat samo me pustite i nemojte mi više uzimati. Ne želim da išta više spašavate i subvencionirate mojim novcima. Mogu ih i sam prokockati. Nastavak možemo negdje uz pivu ili rakiju jer pivu više ne smijem. :)
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica