Ebay - kupovina

Ebay - kupovina

PostPostao/la daluka » Ned ruj 21, 2025 8:10 am

Gledam malo eBay ponudu rabljenih instrumenata (prvenstveno ponuda unutar EU) pa me zanimaju iskustva.
Što je sa PDV-om i carinom kad se kupuje od firme ili privatno, nigdje ne vidim taj podatak?
Na izlicitirani iznos dali ima dodatnih troškova, tu ne mislim na dostavu?
daluka

Re: Ebay - kupovina

PostPostao/la tom_hifi » Ned ruj 21, 2025 8:57 am

Ako je unutar EU, ne plaćaš ništa dodatno.
tom_hifi

PostPostao/la phobon » Pon ruj 22, 2025 10:54 am

Imaš dodatne troškove carine na uvoz u EU.
Ja sam kupovao nedavno, eBay ti odmah uračuna troškove carine prilikom plaćanja.
Doduše, na dnu uvijek piše da su troškovi podložni izmjenama u slučaju krivog izračuna.
Kako je sa amerikom neznam, čini mi se da svi izbjegavaju jer je kompliciran
i izračun carine i izračun poštarine.
phobon

PostPostao/la daluka » Pon ruj 22, 2025 1:48 pm

daluka napisao:... (prvenstveno ponuda unutar EU) ...

Sa pošiljkama izvan EU mi je sve jasno, kako sam napisao zanima me samo EU.
Carine nema, što je sa PDV-om i dali ima razlike kupnje od pravne osobe i privatne?
Samo sam kod jednog prodavatelja primjetio da je napisao " Keine Ausweisung der Umsatzsteuer aufgrund der Anwendung der Kleinunternehmerregelung (§ 19 USt)" to bi trebala biti pravna osoba kad ima VAT broj.
Očekivao sam da će Khadgar2007 napisati ponešto jer on svako malo objavi neku kupovinu na eBay-u.
daluka

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon ruj 22, 2025 2:06 pm

Što se tiče uvoza u EU, ponekada ti se može desiti i da ti ne naplate carinu. Ja sam uzeo iz Izraela(di ćeš bolje u ovo doba :lol: )prije nekih pola godine Tektronixovu sondu i nije bila jeftina. Dobio sam od carine da ispunim formular,priložim sve račune i te stvari. Za par dana me zove dostavljač da ima paket za mene,pogledam piše Izrael.Ja zbunjen samo tako jer od ovih iz carine nisam dobio nikakav nalog da išta platim tako da sam prošao taj put prošao bez carine.
Inače dobro Phobon kaže u dosta slučajeva ebay ti izračuna carinu i ostala davanja pa vjerojatno možeš proći bez da te naši opelješe. Već dosta dugo JLCPCB tako unaprijed izračuna carinu i ne trebaš se brinuti o našima.

Da se vratim na EU, definitivno unutar EU nema carine, da naručiš nešto za 10k € ne bi trebao postojati razlog da ti naši naplate carinu.Sjećam se da sam od onog danca Dantimaxa naručio motor pot kit i tražio sam ga da ako je moguće mi ne zaračuna PDV jer je to bilo dok još nismo bili u EU. E sada ebay i PDV. Ako neka privatna osoba prodaje nešto ja nikada nisam vidio stavku da se na plaćeni iznos zaračuna i PDV, zapravo ne sjećam se da sam uopće vidio stavku PDV ma od koga da sam kupio nešto. Znam da Thakker.de ima prodaju preko web stranice i ebaya i u njegovoj ebay trgovini nema posebne stavke PDV. E sada da li ima neka caka da se izbjegne PDV ako je kupac firma o tome nemam pojma.

Ma ja ti palim za zakašnjenjem, tako da prođe vrijeme dok ne odgovorim na neki post, osim toga Tom-hifi je već odgovorio kratko i jasno na pitanje. ;)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Vrati se na: Kupujem