TF-2016-Zadar

Re: TF-2016-Zadar

PostPostao/la Kale021 » Uto svi 03, 2016 10:35 am

Khadgar2007 napisao:Ali zvučalo je bolje nego u onoj konferencijskoj sobi koja bi kao u teoriji trebala zvučati bolje ali u praksi se nije nešto pokazala.

A slusaj... ona konferencijska soba mozda nesto zvukovno ne stima... kada sam ja bio bili su u noj Tannoyi i Edisonov amp, iako je zanimljiv setup bio, nesto mi tu nije bilo po mom gustu, nije bilo lose, niposto... ali sam dosao sa dojmom od Tomovog setupa, pa mozda je to utjecalo....
Steta sto se nisam mogao zadrzati vise, pa poslusati jos nesto u toj sobi... ali eto nisam...
Znam da je pao-pepeo setup isto bio vrlo zvukovno zanimljiv, ali i ja i supruga smo stali sa strane, jer je bas tu bio nekakav stup koji nije dozvoljavao da se to ozbiljnije poslusa... a ako se stane ispred tog stupa onda bi bio preblizu... Dakle, moje misljenje nije bas mjerodavno, jer sam uspio poslusati samo tri setupa, od toga dva u onom holu....

Znam isto da sam zaista gustao slusati onaj amp za slusalice od NIK-a sa grado slusalicama! Taman je bio Bruce Springsteen, uf... kako je to dobro bilo!
Kale021

PostPostao/la tom_hifi » Uto svi 03, 2016 10:47 am

Kale021 napisao:A kvragu! Pa Tome to si ti bio!!?! Eee koji sam tukac :) :) Hahaha!!!
Je, keze supruga dosta je zanimljivih sistema bilo, ali vise puta mi je kazala da je zaista zvuk tog sistema odusevio... kada se karte posloze (sinergija)... a kazem, jos em velika prostorija em dosta mramora (refleksije), i opet vrlo lijepo!

Da da, to sam ja bio. Hehe, tek sam i ja kasnije skopčao s kime pričam, pa smo skoro isto prošli što se tiče 'prvog' upoznavanja. 8-)
tom_hifi

PostPostao/la elvis » Uto svi 03, 2016 3:11 pm

Ovaj put TF je bio u mom gradu, zbilja dobra situacija, nema one nervoze oko puta a i trošak je bio simboličan. Osobno nisam ništa izlagao, pa i u tom djelu nisam imao nikakve uvjetno rečeno prezentacijske obaveze, bijaše to čisti audiofilski turizam za mene, pa makar se nisam maknuo iz Zadra. Samo događanje je zapravo već nekako šablonizirano i što se tiče organizacije to je zapravo to bez nekih većih iskoraka od uobičajenog. Očekivano je prostor za izlaganje bio dugi hodnik uz jednu odvojenu prezentacijsku salu i hebiga obje prostorije obilovale su jekom, no usprkos jeci kada je reprodukcija bila nešto tiša moglo se bez problema nanjušiti dobar uradak. Neki samograditelji opet su podigli i estetsku ljestvicu, ponekada teško je bilo prepoznati da se radi o DIY projektu, kapa dole.

Evo pokušati ću izdvojiti par osobnih zapažanja…

Odmah pucam u glavu i osobno izdvajam mono blokove sa GM70 od Tomislava kao „best in show Zadar 2016“ i to kako u estetskom smislu tako i u onom zvučnom. Blokovi su se odlično nosili sa svim zadacima i tu za mene dvojbe nema. No to je ako se ne varam dugo pripreman projekt sa dugom realizacijom dakle ništa nije slučajno. Takvo pojačalo bi osobno volio imati.

U subotu kasno navečer Fixer je spojio Deanove velike zvučnike sa pojačalom u vlastitoj izvedbi (Davorin shema) ako sam dobro zapamtio... ruske verzije 6V6 lampi tjeranje sa EF80. Već umornog i pomalo pospanog od količine informacija i gemišta ovaj zvuk me je doslovno probudio i u isto vrijeme opustio. Zbilja se to lijepo čulo, rezolucija i balans od bassa do najviših frekvencija bili su iznimni bez obzira na prilično tihu reprodukciju. Poželio sam imati (samograditeljki to znači: napraviti) i taj amp i te zvučnike. J

Ono što želim je svakako spomenuti i zuzijeve open baffle zvučnike i prateći amp. Zvuk me je podsjetio na meni osobno najdražu fazu zvučničkog istraživanja tj. OB priču od prije jedno 4-5 godina gdje je saba green cone visokotonac također bio u igri. Toliko hvaljen i toliko osporavan visokotonac u isto vrijeme, kakav kontrast, no šuška taj zeleni zvučnik samo tako mamu mu njegovu. Sve je tjerano zuzijevim cijevnim ampom no ovaj put sa vrlo vrlo solidnim OT-ima, vjerujem da je i to doprinijelo ukupnom dojmu onog što se čulo. Osobno možda ne bi odabrao baš onaj Telefunkenov bass ispod, no nebitno. Kada sam došao doma stalno mi se vrtjelo po glavi da iz skladišnih kartonskih kutija izvučen te drivere i opet počnem slagati OB… no poznavajući sebe sve bi ja to zakomplicirao sa DSP-ima, multiampingom, aktivnom skretnicom i kojekakvim nepotrebnim „pomagalima“, a opet kada bolje razmislim, zašto da ne… J

Skidam kapu PaoPepelu na izvedbi novih horni, Meštrović što je je. Šteta što isto tako ne mogu pohvaliti i zvuk. Horne su doslovno nekako „izgubile“ srednje i ukupan dojam sa zvukom je bio prilično mlak, no izazov je to veliki, siguran sam da će to PaoP dovesti u red, a i rodile su se nekakve ideje J

Od prezentiranog duplog Line Arraya sam očekivao više tog zbilja karakterističnog Line Array zvuka, (karakteristična valjkasta disperzija koja rezultira prepoznatljivim karakterom zvuka rj. prezentacijom pozornice) no isti je izostao vjerojatno zbog duplog niza drivera i dosta glasnog horn visokotonca. Koliko sam shvatio Davorina plan je niz od 12 komada i to u jednom redu konkavno. Moguće je da sam u krivu. Line Array je definitivno područje koje nisam dovoljno istražio i volio bi se pozabaviti time no ne mogu biti na puno paralelnih frontova. Skup je to sport hebiga, troškovi se multipliciraju, mada po ebajima ima dosta toga zanimljivog za prihvatljive cijene.

Čuo sam još par stvari, no nažalost ne i sve setupe i sve kombinacije setupova, bar ne dovoljno dugo da bi komentirao. Nisam čuo deanov GU50 amp a stalno sam to imao u planu. Znam da sam izostavio puno toga za spomenuti kao npr. daltonove RS blokove i zvučnike, fileov 6S41S… , još puno puno toga, no doslovno prekratko sam sve to slušao ili uopće nisam imao priliku čuti. Ne treba zaboraviti spomenuti veliko srce malih željkovih westra zvučnika. Toliko godina imaju u dupetu, a rade i dalje izvrsno.

Dizajn uređaja generalno je otišao korak dalje, a neke izvedbe zvučnih kutija su me zbilja oduševile, nema to veze sa DIY, doslovno su kao tvorničke. Velike Tannoy kutije sam čuo vrlo kratko, šteta, no bar mogu komentirati izvedbu tj. furnir na tim kutijama je za mene zbilja fenomenalan, to je kraj. Imali smo i pokušaj slušanja predivnog gramofona ali bilo je dosta problema sa brujanjem, pa je doza analogne injekcije izostala. Ja se uvijek nadam kako će me nekakvo takvo analogno iskustvo vratiti na stare tračnice vinila, no i ovaj put stvar je propala.

Žao mi je što neke ljude nisam vidio na ovom TF-u, sa nekima se zbog naglo iskrsle nedjeljnje jutarnje kafice nisam stigao pozdraviti, pa ovim putem šaljem pozdrave svima i zahvalu na dobrom društvu. Čestitke i organizatoru TFa.
elvis

PostPostao/la ilimzn » Uto svi 03, 2016 3:27 pm

Konferencijska je soba posve ispravne akustike za prezentacije tipa govor, ali za ozbiljno slusanje bas i nije. Bas guta, srednji i visoki jece - namjerno od ploce prema prozorima da se moze cuti govornika. Tek sam malo toga cuo u njoj, ali izmedju ostalog i vlastite zvucnike i pojacalo i izvor i interkonekte. Nepoznati zvucnicki kablovi bi morali biti napravljeni s posebno dobrim razumijevanjen elektrotehnike da bi toliko kvarili :P - to jednostavno nije bilo to i gotovo.

Inace sad gledam slike i neke povlace uspomene na ljude kojih na zalost vise nema - ali su opet tu na TF-u, zive u izvedbama svojih konstrukcija, i u nama koji smo uzivali u slusanju.
ilimzn

PostPostao/la Schultz » Uto svi 03, 2016 9:13 pm

Zahvaljujem fixxeru na paketu Jelena koji je pao za slobodu ovdje u Nerezinama.... Čil aut totalni..... Respekta...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la fixxxer » Uto svi 03, 2016 11:39 pm

Vrhunska zayebancija, baš mi je drago, živ bio! :)
fixxxer

PostPostao/la davorin » Čet svi 05, 2016 3:42 pm

Mali osvrt na moj sistem koji me je razočarao, iako je tu samo pojačalo sa 300B vrlo malo krivo za ukupan dojam!

-Pojačalo je bilo neusvirano (~8 radnih sati prije dolaska na TF) sa svim komponentama koje su bile potpuno nove i nekorištene pa je zvučalo dosta tvrdo i ton je bio suhoparan i relativno oštar. Dobro je podnosilo velike nivoe i veću dinamiku i na najnižim frekvencijama zbog nisko-impedantne pobude i bogato dimenzioniranog izlaznog trafa (Lprim>18H).
-Zvučne kutije su imale agresivne i povremeno preglasne visoke tonove u odnosu na srednje i niske. Krivac je bila naknadna ugradnja visokotonske horne koju sam nadodao na sistem u zadnji tren! Zapravo sama horna nije krivac već se radi o tome da sam ju odvojio od ostalih zvučnika sa samo 6dB/oct., a ostale zvučnike sam ostavio bez pasivne skretnice. Kako je zvučna kutija zapravo širokopojasna (Philips zvučnici AD6063W8) pad efikasnosti na frekvencijama iznad ~8kHz je mali pa tako i nema značajnijeg porasta njihove impedancije. Kad se tome paralelno doda visokotonska horna, rezultirajuća impedancija je na ~10kHz bila oko 4 Ohma. Reflektirajuća primarna impedancija je tima padala do izizetno niske impedancije Rp~1,3kOhma i time je pomaknuta radna točka izlazne elektronke daleko od optimalne. Rezultat su bila dvostruko viša izobličenja visokih tonova i njihova puno veća izlazna snaga!
Trebao sam visokotonac i osnovnu kutiju odvojiti propisanom skretnicom od barem 6dB/oct (ili još bolje 12dB/oct!), ali nedostatak vremena mi to nije dozvolio (kao što mi nije dozvolio niti da to detaljnije poslušam, izmjerim i ispravim prije TF-a, kao i da malo "razradim" pojačalo!).
-Moj CD-player je odsvirao svoj "labuđi pijev", odnosno traži temeljit popravak ili odlazak u rashod! Pomalo potrošeni mehanizam za uvlačenje-izvlačenje ladice je povremeno otkazivao poslušnost, a tome se pridružio i laser (vjerojatno!?) koji je početno povremeno "kvrckanje" pretvorio na kraju (u nedjelju) u neslušljivo i neupotrebljivo "ts"-kanje!
-Kablovi koje sam koristio su dobri i nisu sudjelovali u mom razočaranju zvukom (interkonekti su posrebreni koaksijalci RG-362 vrlo malog kapaciteta, a sami konektori su novi i relativno kvalitetni; za zvučnike sam koristio bi-wired kablove i to za bas/srednje 2xCu~3mm2 te za visoke 2xCuAg~2mm2 vrlo malog štetnog kapaciteta i induktiviteta).
-Izbor glazbe koju sam imao imao je bio katastrofalan (iako nije glavni krivac za moje razočaranje zvukom!) jer nisam već "doslovno 3 godine" nabavio niti jedan novi CD niti napravio bilo kakvu prezentacijsku kompilaciju!

Za sada toliko, a pokušat ću se realno i kritički osvrnuti i na ostale sisteme koje sam čuo na TF-u ove godine! :lol:

Svakodnevni rad u firmi od ~12 sati dnevno (zajedno sa vožnjom do posla i natrag od ~56km potraje >13 sati!) mi nije dozvolio da svu opremu doveženu iz hotela u radionu uopće raspakujem, a kamoli da nađem vremena za pisanje i iznošenje utisaka.
davorin

PostPostao/la chuby » Čet svi 05, 2016 3:59 pm

Koji je nick od Tomislava koji je napravio one GM70 monoblokove?
Naime, frend me ubija od TF-a da bi i on takvo nesto pa mi trebaju informacije da ne lutam ko guska u magli :D
chuby

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet svi 05, 2016 4:09 pm

pa tom-hifi kako drugacije... :D imas pojacalo lijepo opisano u cijevnoj tehnici ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la gilhooley » Čet svi 05, 2016 4:37 pm

...ili tražiš pod temom "parket"...
Haba, haba, haba...
gilhooley

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Triode festival