IRFP240

Re: IRFP240

PostPostao/la Edison » Sub kol 02, 2014 10:04 pm

audio kutak napisao:vidiš edisone, dosta ljudi na velikom diyaudiu selektira te zenerice.... tako da više vjerujem njima...
...
... skromno mogu reći da pratim sve vezano baš za taj model otkako je predstavljen diy zajednici...

Vidim. Vjeruj ti kome hoces, ali zar ne bi bilo dobro da malo vjerujes i sebi? Ja sam napisao gdje su te zenerice i koja im je funkcija. Onda pogledas shemu, nadjes te zenerice i razmislis cemu sluze i sto rade. Onda jos malo razmislis treba li ih uparivati... i eto, mozes vjerovati sebi.

Citanje foruma, pogotovo Velikog, svakako pomaze, ali pomaze i kad sam probas shvatiti kako radi nesto sto mislis napraviti. Kazu da nove generacije maturanata imaju najvise problema s "citanjem s razumijevanjem". Khm, khm... ti mi izgledas nekako mator za maturanta... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la joe dalton » Sub kol 02, 2014 10:29 pm

Edison napisao:...Kazu da nove generacije maturanata imaju najvise problema s "citanjem s razumijevanjem". Khm, khm... ti mi izgledas nekako mator za maturanta... ;)

Kutak je oduvijek bio avangarda. Ispred svog vremena. :D
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Sub kol 02, 2014 11:13 pm

samo kažem što mi je svoje znanje prenjelo par ljudi koji su napravili alepha i koji se elektroničari, elektrotehničari.....
što im sada više ne smijem vjerovati? Oni su u krivu? Svatko ima pravo vjerovati kome želi, zar ne?

ostalo neću komentirati... jer sam, kako kaže joe, avangarda... 8-)
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la joe dalton » Ned kol 03, 2014 12:02 am

Vjerovanje je za vjernike. U tehnici nema vjerovanja. Samo činjenice.
Pametni misle svojom glavom.
Predlažem ti da napraviš dva kanala Alepha. U jednom upari zenerice, u drugom ne. Pa premjeri dobro oba i zaključi sam. Ako već ne razumiješ shemu.
joe dalton

PostPostao/la tubeman » Ned kol 03, 2014 12:55 am

Prvo predlažem Kutku i onima koji "vjeruju" da malo prouče PASSOVE tekstove za taj, a i za druge modele.
To bi puno pomoglo u dizanju samopouzdanja i otkačivanju od razno raznih gurua i onih koji bi to željeli postati skapanjem (uglavnom bez razumijevanja) nekog uređaja.
Pogotovo ako od prve proradi (bilo kako ).
Ako ne proradi od prve, pogotovo ako slučajno izlazni fetovi ostanu čitavi, nastaje faza bespomoćnog užasa pa se panično na PM i telefone maltretiraju svi koji im padnu na pamet.
Kada bi se s minimalnim razumijevanjem proučili Passovi materijali, onda bi sve bilo nešto jednostavnije.
Npr. (među inim) u ZEN PART 3, Nelson Pass kaže za odabir mosfeta sljedeće: "Zašto baš IRFP044 ? - zato jer sam ih imao punu kutiju pri ruci, može se koristiti bilo koji sličnih karakteristika".
Pa nadalje "Zašto sam koristio 4 kom zener dioda od 9.1V + jedna od 7.5 u stabilizacijskom lancu?"
Kaže "Može kako god želite. Treba dobiti ukupno 44 V. Ja sam stavio ove od 9.1 zato JER SAM IH IMAO PUNU KUTIJU pri ruci"

Koja je poanta? Oni koji nemaju samopouzdanja i čitaju što kažu razno-razni amerićki Tubemani, Davorini, Deani, Kutci, Khadgari itd po "velikim" forumima, prenose to kao mantru, i u trećoj iteraciji će se to vjerojatno svakakva glupost uzdići na nivo božanskog daha :) :) :)

Ajdmo se zapitaiti: ŠTO to u cijeloj stvari treba upariti, i to sa čim ???
Ponavljam opet da priča s poluvodičima iz iste serije NE MORA držati vodu jer, ako se iole poznaje postupak proizvodnje, jasno je da nikako ne mora značiti da će u istu "štangu" upasti jedinke-susjedi s iste ploče od više stotina ili tisuća jedinki za koje, pak, nitko ne garantira da su toliko jednake da ne trebaju uparivanje.
Oni MOGU biti sličnih karakteristika, odnosno karakteristika koje ulaze u raspon veličina koje definiraju neki tip poluvodiča, ali to nikako ne znači da ih se ne treba upariti.
A kada se već uparuju, onda je statistički svejedno iz koje su "šarže" ili "štange" jer će od, npr, 100 komada gotovo sigurno biti moguće upariti praktički sve.

Ovo s diodama je možda krivo shvaćeno jer je vjerojatno naglasak bio na tome da postoji mogućnost da diode budu izvan tolerancije.
Ne znam drugu potrebu uparivanja (osim možda da su "uparene" one u lijevom s onima u desnom kanalu :) :) ),
Radije pažnju posvetite ostalim (posebno aktivnim) komponentama jer ako se već želi navoditi mak na konac, onda treba pronaći poluvodiče koji imaju idealne (srednje) karakteristike, jer su na te vrijednosti projektirane pasivne komponente koje ih okružuju i određuju njihove radne točke i sl..
A i to je već u domeni perverznog.
Za to ionako služe oni trimeri na odgovarajućim mjestima.

Dečki, iako je sezona kiselih krastavaca na vrhuncu, polako me razočaravate.

Počinjete sve više sličiti na "HIGH-ENDERE" s AFNa.
Njima se takve stvari mogu tolerirati jer im (ogromnoj većini) tehnika i elektronika nije prvi (u stvari nikakav) izbor, koji gotovo da preziru DIY, a i "puno bolje" im rade oni uređaji koji imaju bolji izgled, a markica je neizostavna.

Ovdje takvi stavovi izgledaju pomalo žalosno, jer izgleda da je uzaludan bio trud npr. Ilimzna i Davorina oko strpljivog rasvjetljavanja nekih teoretskih i praktičnih pojmova i detalja, kojima se klanjalo i pljeskalo, i čiji se tekstovi pobožno spremaju po diskovima (da bi ostali nepročitani) i nakon toga se opet vraćamo na dogme i ipak više vjerujemo onima koji pišu na "velikim" forumima, tko god da bili, ali se preferira da se zovu Mike, John, Roger i sl.

I još jedna stvar: OD DREKA SE NE MOŽE NAPRAVITI PITA !!! (barem ne jestiva :) :) ).
Nemojmo se zavaravati da se za 1000 kuna može napraviti vrhunsko pojačalo, i to u prvoj iteraciji.
Hoće li taj PASS biti bolji od ovih cijevnih koje smo (valjda) apsolvirali ( i koje opet nisu neki vrh).
Nikakvo uparivanje dioda tu neće pomoći.

Pogledajmo samo sudbinu onog PASSA kojega je Amigo na AFNu tako pobožno "radio za sebe".
Kakvi su se hvalospjevi čuli, kakve recenzije.
Pa su se nanovo radile HIGH-END COOL pločice, pa CNC-i pa traktati o šinama, podlošcima, osiguračima i sl.
I koji je rezultat ? Pod šup ga je već uvalio Olifu koji u startu nije siguran što je kupio.
I tako će , bojim se, taj PASS lutati kao ukleti Holandez (možda je bolji izraz "vrući kesten") po "HIGH-END bespućima sa savršenim recenzijama i hvalospjevima, a nitko neće biti zadovoljan. Barem tako dugo dok ga se ne riješi :) :)

Ali i za to već postoji izraz: "evaluacija i sinergiranje sistema" umjesto zdravo seljačkog: "zahebo sam se" :) :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Ned kol 03, 2014 7:49 am

tubeman napisao:Pogledajmo samo sudbinu onog PASSA kojega je Amigo na AFNu tako pobožno "radio za sebe".
Kakvi su se hvalospjevi čuli, kakve recenzije.
Pa su se nanovo radile HIGH-END COOL pločice, pa CNC-i pa traktati o šinama, podlošcima, osiguračima i sl.
I koji je rezultat ? Pod šup ga je već uvalio Olifu koji u startu nije siguran što je kupio.
I tako će , bojim se, taj PASS lutati kao ukleti Holandez (možda je bolji izraz "vrući kesten") po "HIGH-END bespućima sa savršenim recenzijama i hvalospjevima, a nitko neće biti zadovoljan. Barem tako dugo dok ga se ne riješi :) :)

Nezahvalno je pisati o samogradnji s drugog foruma, ali hajde, tubeman i ja sudjelujemo i tamo i vamo...

Ja mislim da je taj Aleph 5 dobro napravljen, i da dobro svira. Ali nijde zadovoljio kriterije korisnika, u ovom slucaju ujedno i graditelja. Cini se malo kontradiktorno, ali zapravo nije. Kod gradnje je pazeno na sve detalje, nabavljani su najbolji elementi, kriogeno tretirani prikljuci, sve naj-haj... Nije stavljena zastita za zvucnike jer, kao, prolaz signala kroz kontakte releja degradira zvuk, itd., itd... I na kraju pojacalo svira - normalno (a kako bi drukcije)... ali kako samo "normalno" kad je ugradjeno najbolje od najboljeg? I tu je to pojacalo "palo", na nerealnim i neopravdanim ocekivanjima. Nije se uspjelo posteno ni usvirati, a vec je prodano...

Aleph pojacala pocivaju na pametnoj i pri tom vrlo jednostavnoj kunstrukciji. Ne treba prakticno uparivati nista, niti paziti na izbor komponenti, i opet ce svirati dobro. Ako se malo pripazi na izbor komponenti, i upari ono sto treba (pise u service manualu sto je to,) svirat ce tek malo bolje od onog sastavljenog zbrda-zdola. Aleph samogradnja ne moze biti jeftina (hladnjaci, transformatori, kondenzatori), pojacalo se prilicno grije, ali svira bolje od bilo kojeg drugogo pojacala koje za slican novac mozezte sloziti ili kupiti u trgovini.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tubeman » Ned kol 03, 2014 9:37 am

Sve stoji.
I ja sam uživao u fazama izgradnje, i pomalo zavidio Amigu na uloženom trudu i vizualnom rezultatu.
Niti jednom rječju nisam imao namjeru omalovažiti bilo što, pogotovo jer smatram da je sve napravljeno s maksimalnom pažnjom i da se nije žalilo resursa.
Kada se došlo do granice, opet se pokušalo tvikati i dopunjavati, ali to obično bude uzalud jer četvrtasti podložak neće biti bolji od okruglog, a simetrično postavljene rupe za vijke tranzistora s tolerancijom od 1% neće popraviti ništa nad onima iz originalnog dizajna itd..., koliko si mi to u svojoj mašti umislili.
Na kraju, Amigu to zvukom nije odgovaralo i "ustupio" ga je dalje i najvjerojatnije će negdje "sjesti" u kombinaciju.
I to je legitimno, jer neki ljudi jednostavno tako doživljavaju svoje postojanje u tim vodama, i vole iči dalje tražeći svoj cilj.
Neki su svjesni da ga neće naći, ali ih veseli put.
To je naravno, skopčano i s nekim rizicima i najvjerojatnijim većim ili manjim gubicima, ali na to su sigurno spremni.

Dakle, to nije bio cilj mojeg posta, i izvinjavam se involviranima ako su to krivo shvatili na bilo koji način.
Htio sam naglasiti da nema smisla raditi (kako bi rekli neki susjedi) skarednosti oko stvari gdje to nije potrebno.
Da ne treba inzistirati na preskupim komponentama samo zato jer netko tvrdi da su najbolje, što su natpisi rađeni zlatotiskom, što "moćno" izgledaju, itd..
Naravno da cijena (donekle) prati kvalitetu, ali tek do neke granice i tek u nekim primjenama.
Iza te granice stvari počinju težiti k nakaznom.
S druge strane, očekuje se da će se pomoću štapa i kanapa i za novac od užine napraviti nešto vrhunsko uz obavezan dizajnerski izgled.

Ali, ako nam je cilj biti "graditelj" uređaja za koji postoji krajnja namjera plasiranja na tržište, onda je inzistiranje na takvim stvarima "opravdano", jer kako opravdati da je obična WIMA od par kuna praktički jednako dobra poput nekakvih silver-gold-Jensen_Jantzen-Mundorf-Kundorf preskupih i prenahvaljenih kondenzatora.
Nitko ne sumnja da su te fine komponente napravljene (vjerojatno) odličnom tehnologijom, da su ugrađeni reklamirani materijali, ali koliko je to u postocima bolje od ovih "kuruznih", i što garantira rezultat, teško je reči.
1,2 5, 50, boli-glava postotaka ???? Može li se to uopće mjeriti ?
Ta, ne može se u uređaj za koji se želi dobiti neki novac graditi od "običnih" komponenti dostupnih svima :mrgreen: .
I sam sam bio podložan takvim razmišljanjima, i još uvijek imam doma vezne kondezatore od po 100 Eura da me podsjete na dane naivnosti i gluposti :( :(
Ali to je već neka druga priča

Gore navedeno je tek nastavak priče o uparivanju koja JEST važna i koje treba napraviti, a pokušao sam je objasniti.
Praktički stoji da uparivanje, pa gotovo da i nije potrebno pogotovo kod jednoparnih sustava. To je možda varavi zaključak zbog toga što ti ti mosfeti imaju relativno uske tolerancije, i nesavršeni uhometar može reči da nema bitne razlike između uparenih i neuparenih.
Razlike su ionako tek u nijansama :) Međutim, kod izlaza s više pari tranzistora bi uparivanje trebalo biti obavezno.
E sada, kojom tehnologijom i na koji način, priča je za sebe..... :) :)

Jer, ako idemo u nastavak započetog u temi onda polako ulazimo u šarlatanstvo. Ili možda u tajnovite HIGH-END vode koje samo neki razumiju ??? :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la audio kutak » Ned kol 03, 2014 11:38 am

hvala tubemane što si sve objasnio.... niti sam ja bio rječit a i krivo su me shvatili (opet moja greška)..... nisam mislio na uparivanje
dioda nego na selektiranje da budu unutar vrijednosti
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet kol 07, 2014 9:19 am

Stigli dijelići iz Poljske. Napokon malo pijeska da se igram sa njime. :D

tme.jpg

tme (1).jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la deleted user » Čet kol 07, 2014 10:23 am

Po mogucnosti iz svih ispusti bijeli dim... :shock:

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Nabava dijelova