Tascam TSR8

Tascam TSR8

PostPostao/la DrFireBottle » Sub pro 17, 2022 11:18 pm

Pozdrav svima u još jednoj novoj temi.

Ovoga puta je tema puno optimističnija, i puna veselja, očekivanja, i produktivnih trenutaka.
Prije nego počnemo sa ovom "zakon" spravom, par riječi za uvod.

Smatram da sam živi dokaz izjave "Rad, suze i trud se isplate" kao i one "Nije sramota pasti, već je sramota pasti i ne ustati".
Eto, tako sam sa svoje dvije ruke, uz nešto muke, dosta truda i ljubavi, zaradio i svojim novcima kupio "fenomenalan" uzorak ovog 8-kanalca, jest da me koštao skoro kao novi bubreg, ali se isplatilo. Dogodio se trenutak, pojavio se jedan, baš u zagrebu, zapakiran u dnevnom boravku zadnjih 20 godina. Kablovi, hrpetina traka, i miris prošlog vremena kasnih 80ih, demo snimke brutalnih muzičara koji vjerojatno i ne hodaju ovom planetom više ili odavno nisu u ovoj zemlji. Iz tih traka i tih 8 kanala kroz moje monitore se materijalizira duh prošlosti, zvuči zastrašujuće predivno, i taj sami magnetofon je zapravo instrument, a ne samo snimalica, ima svoj zvuk, isto kao i moj mix-pult i svi rack moduli iz jednog prošlog stoljeća. Muzika je onda bila uistinu nešto drugo, drugi tijek stvaranja materijala, različit način snimanja, i daleko veći talenat.
I da, na ovom će se raditi moj album, koji će vjerojatno bit dostupan kroz koju godinu. Ako su Beatlesi mogli sa 8 kanala, mogu i ja.

Prva stvar koja ti padne na pamet kod TSR8 je koliko je malen, s obzirom na to da uzima kolute pune veličine (10½" promjera) trake od pola inča. Međutim, sigurno nije lagan za svoju veličinu, jako, jako kvalitetan i fenomenalan stroj

Mehanika TSR8 podsjeća na stari 38 iako su neki detalji, poput zateznih rollera, imali tehnologiju koja bi trebala pomoći u rukovanju trakom. Dolje, u regulacijsko-mjernom području, dogodilo se puno više promjena, vidi se dolazak kraja 80ih, furamo se na "digitaliju", meter bridge bez klasičnih "igla" VU metara, koji je puno praktičniji prilikom snimanja!

Fenomenalan i usavršen DBX "noise-reduction" koji ga čini gotovo profesionalnom spravom iako spada pod "home-recording".
Zašto je u kategoriji kućnog snimanja i amaterizma?
1. Nema XLR (balanced) "profi" studijske ulaze-izlaze.
2. Ima dvije glave, a ne tri poput starijih modela i drugih kompanija (Revox, Studer, MCI, Otari, Telefunken, Sony, Soundcraft, Teac, Fostex).
3. Belt drive umjesto direct drive motora.

Da li je to najbolji Teac-Tascam na 8 kanala? Po mojem skromnom mišljenju, da. Zašto?
Krenimo od povijesti.

Teac 80-8 - 8 kanala, direct motori na AC struju, imao je puno problema s tape transportom i stalnom brzinom elektromotora.
Tascam 38 - isto sr*nje, drugo (još gore) pakovanje, plastičan, belt drive, raspadao se iz tvornice, DBX loš.
Tascam 48 - kažu da je ovaj najbolji, DC direct drive, munjevito brz - profi sprava, ALI - pun problema s osc-bias, svim pločama
Tascam 58 - profi verzija TSR8 iz istog doba, pun kvarova, pokušaj poboljšanja "savršenog" 48, zna sažvakat traku jer solenoidi zapeku.

Portastudije na 8 kanala neću spominjat - 8 kanala na kasetu = katastrofa/igračka
Tascam 388 - Mikser/Magnetofon sve-u-jedan 1/4" recorder - ne spada u kategoriju ali mu crkavaju kanali, i glave za snimanje, famozan je od prvog dana po tome, iako fenomenalno toplo zvuči s obzirom na to da mu 8 kanala idu na četvrt inča.

Fostex?
Svi fostex 8 kanalci su snimali na 1/4" traku, imali "meh" Dolby noise-reduction, Tascam TSR8 1/2" vs Fostex E8 1/4" - pobjednik je jasan.
Tascam MSR 16 i Fostex E16 - fair fight i totalno druga tema jer su oboje na pola inča - zanimljivo.

Otari 8 MX5050 Mk II -
Daleko bolji od svega navedenog ali je profi sprava i jedno 4 puta teža, guta 5 ampera struje za razliku od tascamovih 400 mA a zvukovne razlike skoro da i nema. Kvalitetniji je i brutalno radi za profi primjenu

Revox C 278 -
jako čudni i evoluirani PR 99 mk III na 8 kanala.
Neki tvrde da postoji, navodno ima samo par primjeraka u europi, bili su bolesno skupi kao novi i prestali su se proizvodit jer im je "home-recording" na 8 kanala bio skup kao polovni Otari ili Telefunken iz 70ih.
Nitko zapravo ne zna išta o ovom modelu zbog neproširenosti.

Studer A80 -
Odgovor je jasan, svatko tko misli da se sprava na 1" traku i neka "igračka" na 1/2" mogu natjecati je izvan svog uma. Studer su imali samo ili članovi komunističke partije, televizije, radio i 3 studija u EX-YU.

U konkluziji ni jedan od ovih navedenih nema MIDI sync (osim kasnih modela fostexa), nemaju SCSI priključke za računalo, ovaj mag se BEZ PROBLEMA pomoću interfacea može priključiti na računalo koje je "sequencer" i preko npr. mog laptopa ga mogu pokretat, palit snimanje itd. uz malo truda, naravno. Mnogi su to napravili. Ima autolokatore, ima zadnju generaciju DBX limitera, praktičan je i može se uparit u digitalnom snimanju - to mi je sljedeći korak.
Zadnja generacija magnetofona koja je na sebi imala "the best of" kolekciju opcija, i programabilne parametre.
Užasan je za servis, ali malo se kvare.
Mojeg treba malo nauljit (capstan motor), pregledat glave i peglat dalje.

A sad, slike, i moj studio.

WhatsApp Image 2022-12-17 at 21.24.00.jpeg

WhatsApp Image 2022-12-17 at 21.23.19.jpeg

WhatsApp Image 2022-12-17 at 21.23.59 (1).jpeg

WhatsApp Image 2022-12-17 at 21.23.59.jpeg

WhatsApp Image 2022-12-17 at 21.24.00 (2).jpeg

WhatsApp Image 2022-12-17 at 21.24.00 (1).jpeg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
DrFireBottle

Re: Tascam TSR8

PostPostao/la DrFireBottle » Pon pro 19, 2022 2:23 pm

I ova stara ljepotica naravno isto ima svojih problema, dosta glasno se kuje capstan motor, kao da kucka, koluti dosta zavijaju, nisu centrirane nabe...
DrFireBottle

PostPostao/la DrFireBottle » Pon pro 19, 2022 3:48 pm

I može li mi netko reći kojim se načinom provjerava zdravlje glave, tj koliko "%" života joj je ostalo.
DrFireBottle

PostPostao/la cappucino » Uto pro 20, 2022 9:51 am

DrFireBotle,
svaka čast na tvom trudu i zanimanju za audio tehniku, ali :
Osobno imam dojam da imaš skupe uređaje i da samo popravljaš i preprodaješ.
to je moje mišljenje, a možda i griješim.
Svakako bi bilo lijepo i inovativno vidjeti s tvoje strane nekakav diy uradak, kao što ga svi mi imamo ovdije.
Prijateljski pozdrav.
Ako administrator smatra da sam prekršio prava ovim komentarom, javno se ispričavam svima a posebno DrFireBotle-u.
cappucino

PostPostao/la ziki » Uto pro 20, 2022 10:54 am

U čemu bi bio problem da to i radi? Veći dio forumaša to radi samo ne ovako javno, ali valjda je lakše prozvati i uperiti prst u ne tako "eminentnog" forumaša nego u nekog starosjedioca koji radi istu stvar. Svi bi trebali imati isti tretman, u protivnom postovi kao tvoj ispadnu iznimno licemjerni.
ziki

PostPostao/la Fantocci » Uto pro 20, 2022 2:21 pm

U svakom slučaju, meni je ovo pisanje bilo zanimljivo. Ionako ima malo postova, nemojmo još koga otjerati.

Inače, na Tascam 8-kanalcu smo sa garažnim bendom snimali demo snimke ranih devedesetih. Na žalost, nemam ih više.... Bio je to neki studio Metulj u Novom mestu, vidim da još postoji.

Fora mi je bila gledati ga, kako je presnimavao iz 6 kanala na preostala dva (znači ujedno miksao na stereo), da je napravio mjesta za nove kanale - snimke, koje smo zatim dodavali. Sada u digitalu nema potrebe za tim, pošto si neograničen kanalima.
Fantocci

PostPostao/la DrFireBottle » Sri pro 21, 2022 8:18 pm

Evo za početak, praktičan odgovor.

Mikseta Soundcraft je u "obitelji" još od 1996, odakle dojam da će da se preproda? Tascam će također biti tu dok ne dođe neki magnetofon sa 16 ili 24 kanala, a i kad dođe, pitanje oću li ga prodati jer imam tonu zanimljivih traka.

Vjerujem da se referirate na njuškalo profil zvan DrFireBottle?
Ima hrpu zanimljivih stvari gore, i iskreno me čudi da mi se nitko od vas sa foruma nije javio da priupita da li sam za nekakvu zamjenicu, a uvijek sam raspoložen za kreativnu kombinatoriku.

Dosta stvari gore nije moje, mogu biti tatine, od frendova, članova benda, ali na kraju ja dana stavljam to na prodaju jer su svi svjesni da ću im to ja najprije prodati i najlakše dogovoriti.

Zabavna stavka je također, da, skoro sve što sam popravio sam ostavio sebi i nikad nisam prodao. Ne pada mi na pamet prodavati rijetku vintage robu koja mi treba za snimanje, pogotovo gitare.
Dosta stvari mi uistinu ne treba pa to sve prodajem. Dosta toga je kupljeno novo da bih na kraju nakon kupnje shvatio da mi netreba, i stavio na oglas. Ne doživljavam to ozbiljno, fora mi se zabavljat s tom opremom, raskapat ju i modificirat, koliko god to nekom išlo na živac i to smatrao svetogrđem, meni su to igračke isto kao što mi je život igra, ne doživljavam skoro ništa ozbiljnim.

Dosta sa mojim opravdavanjem, vjerujem da sam dovoljno rekao, čak i previše.

A sad, moji DIY uradci, ima ih podosta.

Jedno 10 gitarskih pojačala, jedno je po "davorin" naputku, ostalih se valjda sjećate.

Iz HiFi-a sam kompletno izašao jer sam u ulozi producenta i tonca shvatio koliko mi to nema smisla, imam sve što mi treba i nema potrebe za komplikacijama, Technics SL-7, Tascam 102 i 122, Audiolab pojačala i preamp, dynaudio/wharfedale/auratone (i još neke) monitore, btw. studijski monitori su meni daleko bolji za slušanje glazbe jer sam na njih prilagođen, svaki tonac će vam istu izjavu kazati, jer jednom kad se uho nauči na određen izvor, poželjno je da taj zauvijek ostane u studiju. Od kad sam završio srednju radim u tonskom studiju, a vjerojatno uskoro i na jednoj radio postaji, uz to sve prašiona rokenrola, ako bude sve po mojem planu i željama, očekujte me na CD-u i na radiju uskoro, sa nekakvim regularnim nastupima po svim klubovima.

Trenutno je u procesu plan za izradu replike UREI 1176 i LA2-A (studijski rack moduli).
Ako sve bude po planu, i novaca u džepu dovoljno, raditi ću repliku neke stare NEVE ili SSL konzole (mix pulta) kroz par godina. Možda jedno 10 godina.
Moj DIY i improvizacije su u regularnom pokretu gotovo svaki dan od kad me više srednja škola ne muči, napopravljao sam se tonu i tonu uređaja, bez vaše pomoći, i nije mi bilo smisla pisati 10 stranica za te neke uređaje za koje me ili boli đon ili su dosadni popravci (prelemljivanja/kontakti/kratki spoj). Interesantne su mi studijske sprave i instrumenti, npr. onaj Tascam 48, to je izrazito "kul" tema i uređaj koji čeka svoj dan popravka, kada budem bio spreman za to, Tascam TSR8 mi je draži, ali bilo bi vrlo štosno imati i 48 u studiju, bar da ga ljudi gledaju, a i ja svako jutro, uz šalicu čaja i doručak.

Sada kada smo konkludirali moj DIY, malo o meni.

Mislim da bi u svijetu dijete poput mene bilo čudo, i nešto čime bi se DIY zajednica jako ponosila.
Sviđalo se to vama svima ili ne, ja sam tu, i dio zajednice, već dosta dugo vremena, svaki pokušaj protjerivanja će vam biti bezuspješan, a i žalosno je da vam nisam drag nego onako, težak za prihvatit.
Lako je djetetu/tinejdžeru sa visoka soliti pamet o tome što bi on trebao ili ne, dok neki rade isto što i ja ili gore, ne znam tko je to, vjerojatno postoje, niti me zanima koji su to.
Nije moj problem.

Također znam da mnogi svuda imaju potajnu želju da njihovo dijete bude baš poput mene, jer njihovi potomci po cijeli dan igraju igrice/ izlaze po klubovima, i nisu se pronašli kao ljudi. Ne znam tko od vas ovdje ima djecu, ali govorim za neke primjere iz obitelji/drugarstva.

Poklopilo se tako, vjerojatno "rođen pod sretnom zvijezdom", sviram i bubnjeve, i gitaru, i harmoniku, i klavijature, bas, pjevam, popravljam sve i svašta, spretan u kuhinji, svestran sam do te mjere da sam previše svestran. Što god se treba radit rukama/fizički mi dobro ide, osim košarke i nogometa :D

Najveća mana mi je nestrpljivost, ne da mi se ništa postepeno i polako raditi, zato sam i bio katastrofalan u školi/na faksu, stvari koje volim raditi, radim odlično jer imam i volju za njih, kad me uhvati.

To bi bilo mojih "5 minuta" dojma o ovome, skratio sam koliko sam mogao, da se ne bi pretjerano oteglo.

U svakom slučaju, biti će još zanimljivih popravaka i uradaka od mene.
DrFireBottle

PostPostao/la Edison » Sri pro 21, 2022 11:52 pm

Doktore, samo ti radi svoje. Evo, meni si drag i simpatican sa svim svojim interesima i zanimanjima. :)
Trosis vlastite resurse, novac i vrijeme. Jednog imas manje, drugog vise, ali dosta i naucis. Godinama ces steci vise znanja, a i strpljenja...

Nemas se sto kome ispricavati. Samo naprijed! Nema predaje! :banana-wrench:
Edison

PostPostao/la Bepone » Čet pro 22, 2022 12:04 am

evo ja procitao, i sretan da postoji supermen! :lol:
i shvatio sam nakon procitanog detaljnog objasnjenja da bi sva djeca trebala bit kao ovaj firebottle! :lol:

p.s. firebottle jel si napisao gdje ako ides u teretanu i koliko mores na benchu=? da bar 100-120 kil pa da dojam bude potpun
Bepone

PostPostao/la Edison » Čet pro 22, 2022 1:34 am

Bepo, daj malo pozitive. Samo bacas kajle ljudima pod noge. Razjedio si grunfa, njurgas Tomu, evo sad se podsmjehujes i doktoru. Ide blagdansko vrijeme pa prebaci malo u pozitivu. :)

A ja te se sjecam prije nekih 14, 15 godina. Bio si dosta slican DrFireBottleu (a izgledom i Rogeru Daltreyu ;) ).

Jos uvijek dobro pamtim... ;)

RD.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja