RIZ 59 UKV

RIZ 59 UKV

PostPostao/la tubeman » Sub lip 08, 2013 9:35 pm

Budući da se ova tema ne puni baš nešto, staviti ću nešto starijih restauracija, tek reda radi :) :)

Ovaj radio sam restaurirao, kako bi dalmatinci rekli, iz dišpeta, jer nije postojao niti jedan normalan razlog za to. Radio nije ni posebno vrijedan ni rijedak, a popis nedostataka, kvarova i oštećenja je bio beskrajan.
Dobio sam ga od kolege Ivice (oteo netom prije bacanja u smeće).
Ovdje ću opisati samo osnovne stvari sa par slika.
Dakle, Ovako je to izgledalo kada je stigao (na žalost, nemam sliku cijelog aparata, ali je sve skupa izgledalo još gore nego na slikama):

Slika Slika
Slika

Popravak kutije:
Skidanje samoljepive tapete i šmirglanje boje, kitanje, lijepljenje, furniranje .....
Sve je bilo rasušeno, nedostajale su sve unutarnje letvice za učvršćenje, letvice okvira i noge.

Slika Slika

Čišćenje i popravak šasije - novi elektroliti, popravak prekidača, skala, popravak UKV tunera, popravak transformatora zvučničko platno, mesingani dijelovi, gumbi ...

Slika Slika Slika

Već sam naveo da sam sve radio iz "sporta" pa sam si priuštio i "popravak" AZ1, kao i izmjenu ožičenja.
Slika Slika

Zadnja strana (rikvand) napravljen iznova.
Skenirao sam originalni, isprintao potrebne dijelove na termo-transfer foliju i zapeglao ih na karton. Preostali dio sam popunio sa palisander sadolinom kako bi se boje izjednačile. Tu je trebalo još jednom premazati kako bi boja bila posve ista, ali ....
Bolje bi bilo isprintati cijeli sken na foliju (dvije ili tri, s malo photoshopa se sve da presložiti), ali to mi se nije dalo raditi jer će najvjerojatnije doći i originalni.

Slika Slika

Na kraju je ispalo sasvim dobro :

Slika Slika

Slika [img]

Radio kao takav lijepo izgleda i ima vrlo solidan zvuk (naravno, tu su i famozni ovali).
I što s njime na kraju ?
Stoji u arhivi na nekoj polici :) :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: RIZ 59 UKV

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lip 08, 2013 9:47 pm

Dida je prije kojih 10tak godina bacio takav neki RIZov radio, koji je imao i jedno ili dva magična oka, u otpad jer kada su se selili u novi stan nije bilo mjesta za takvu mrcinu. U zadnje vrijme mi je baš toga žao ali niti kod mene nema mjesta za ovako nešto tako da niti ja ne bi imao kuda sa njim.

Valjda će jednog lijepog dana moj sansui tuner doći na refresh pa da stavim koju slikicu ovdje.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tom_hifi » Ned lip 09, 2013 8:29 am

Bože dragi, skidam kapu, naklon do koljena :)
tom_hifi

PostPostao/la tubeman » Ned srp 14, 2013 11:09 am

JOŠ JEDAN RIZ59 UKV

Prije akcije "KOSMAJ PLANINA" rješavam zaostatke :) :)

Da ne otvaram novu temu, dodajem par slika za restauraciju još jednog RIZa 59UKV

Dosta čest aparat, jednostavan ali dobog zvuka.
Nakupilo ih se nekoliko pa višak pokušavam udomiti.
Udomiteljstvo ne ide ako je aparat u lošem i (ili) nefunkcionalnom stanju.
Zato ih treba srediti.
Unutrašnjost je već sređena pa sada slijedi kutija koja je bila u dosta lošem stanju, sva grbava i oštećena, pa sam pomislio da napravim malu varijaciju :)
Odlučio sam je umjesto furniranja lakirati.
Lakiranje je puno zahtjevniji postupak kod restauracija jer ništa nije ravno i glatko.
Prije svega trebalo je skinuti sav oštećeni furnir i sve dobro pokitati.
Nakon zapunjavanja grubih neravnina slijedi tretman sa špric-kitom.
Nije trebalo toga jako puno pa sam koristio akrilni špric-kit u spreju.
Slijedilo je dosta brušenja: grubo, fino, vodobrusno što je dalo dosta dobru i glatku površinu.

Lakirao sam sa bojom koju mi je pripremio majstor u mješaoni.

Slika
Slika

Izgleda da boja nije dobro pogođena (sam sam si kriv :( ) pa će završni sloj (ili dva) biti druge nijanse.
Zato sam ga u ovoj boji špricao samo jedanput.
Iako je boja zanimljiva, trebala bi biti više nalik originalnoj: zagasitija i više smeđa.

Ovaj puta nisam koristio nitrolak koji se brže suši ali je puno tanji i osjetljiviji.
Ovaj "obični" se suši puno dulje ali je izdašniji i bolje pokriva.
Kada se posuši puno je čvršći i manje je osjetljiv na ogrebotine.
Na kraju ide još i sloj bezbojnog polumat laka.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Pon srp 15, 2013 7:55 pm

Konzilijarno je odlučeno da gornja boja nije primjerena :)
Zato sam danas otišao do majstora da iskemijamo nešto novo.
Ispalo je otprilike baš ono što sam htio: Svijetli se kao staklena pasja kesa, ali ovaj puta u potpuno originalnoj boji.
Današnja kiša mi je došla kao naručena i pokupila (skoro) svu prašinu iz zraka tako da je i konačni rezultat dosta dobar:

Slika

Na žalost, blješti i reflektira do bola tako da se ne vidi pravi efekt :(
Ali postignut je glavni cilj: naučili smo nešto novo - došli smo do prave formule sjajnog laka.
Gusto, pokrivno, samokorektivno.
Sve ostalo su nijanse ......

Praktički, instant rezultat u jednom prolazu.
Ne možeš se zeznuti kod lakiranja i da hoćeš (valjda ) :) :) :)
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon srp 15, 2013 8:07 pm

Auuuuuuuuuuuu,kako bolesno dobro izgleda,Kao rubin šelak,a ja se patim mjesec dana da ispolitiram komad drveta,ali to mi je gušt. :lol: To sve u jednom prolazu kažeš? Pretpostavljam da farbaš sa nekom špricom a ne sa penzlom?.
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Pon srp 15, 2013 9:57 pm

Isključivo s komprimiranim zrakom :)

Ovo je bio sprej.
Još jednom moram napomenuti da ti sprejevi nisu previše jeftini ali vrijede svake lipe.
Oni jefileni od dvadesetak kuna nemaju ovdje što tražiti.
Neki od njih se ne posuše nikada, a većina je osjetljiva na koješta.
Ovo je smućkano od nekakvog finog autolaka s dodatkom bezbojnog i nekakvog efekt pigmenta pa je krajnji rezultat otprilike kao kod metalika, ali bez potrebe za dodatnim lakiranjem s bezbojnim lakom.
Gust je ko' vrag i lakiranje je prava uživancija jer pokriva praktički u jednom prolazu.
Savršeno se razlijeva i ne kaplje.
Ali to je isto kao i sve drugo.Svaka dobra stvar ima svoju cijenu.

Inače mi je ovo područje jako zanimljivo, i drago mi je kada mogu štogod novoga naučiti.
Problem je u tome što smo (većina nas) nestrpljivi i nemamo živaca čekati 24 sata da se nešto dobro posuši.
Onda uzmeš nitro lak i uglavnom prevariš samog sebe :) :)

Ovo silno hvaljenje ima kao cilj samo otvaranja "novih horizonta" i ohrabrivanje neodlučnih.
Profesionalni efekt a svatko si ga može priuštiti :) :) :) :)
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon srp 15, 2013 10:41 pm

Ja imam strpljenja barem ča se farbanja tiče(moj rad sa šelakom to dokazuje). Prije jedno godinu-dvije se otvorila podružnica firme www.ana-a.hr i miješaju boje i tamo od sada uzimam vulgaris sprejeve,šmirgle i sl. Baš bih ih mogao pitati jel i mućkaju boju u spreju.
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Ned srp 21, 2013 12:00 am

Privodim "projekt" polako kraju...
Danas sam dosta vremena izgubio na podešavanje.
Ne sjećam se više jesam li ikada dobio radio koji netko nije "podešavao".
Niti ovaj nije izuzetak.
Još i nije problem "podešavanje" već podešavanje sa sjekirom.
Iza toga uvijek ostanu potrgani feriti u međufrekvencijama što može jako zakomplicirati stvari.
Tako je i ovdje trebalo skinuti jedan MF lončić i sa suprotne strane istjerati feritni šaraf, preokrenuti ga kako bi se MF uopće mogao podesiti.
Pomoću dva (+ osciloskop) uređaja to i nije neki veliki posao, jedino što radno mjesto postaje pravo malo bojno polje u kojem se na kraju teško snaći.

Slika
AM/FM generatorom se može podesiti sve što se zamisliti može kod radio aparata, a mali crni uređaj s dva mjerna instrumenta istovremeno mjeri jačinu signala i devijaciju.

Slika
Cilj je bio dotjerati propusni opseg MF filtera otprilike u ovaj oblik (ovdje sam namjerno dozirao nešto uži propust da se vidi ovaj "šiljak").
Isto tako, ne vidi se etalon koji proizvodi generato,r prema kojem se podešava krivulja propusta.

Nakon toga je trebalo još podesiti zavojnicu detektora kako bi centar devijacije što više odgovarao maksimumu signala.

RIZ-oi aparati (većina FM) su poznati po tome što se kod njih ne može postići sklad centra devijacije i maksimuma signala i uvijek postoji nekakav pomak.
Trebalo mi je neko vrijeme dok to nisam koliko-toliko doveo u red pa je ovaj, inače dosta primitivan UKV aparat je na kraju proizveo dosta slušljiv zvuk.

Nadao sam se da ću ga uspjeti danas sklopiti do kraja, ali to če pričekati sutrašnji dan.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sri srp 24, 2013 8:52 pm

Približava se polako kraj priče (barem najvećeg dijela)

Nakon nekoliko dana 24 satnog "usviravanja" danas sam ga sastavio.
Šteta da je premračno, a blic dosta pokvari cijelu priču. ali evo još dvije slike:

Slika
Slika

Naravno, ništa nije savršeno.
Prvo, skala izgleda "fotogenično" ali je što prije treba zamijeniti jer je prilično izjedena.
Popravio sam koliko se moglo, ali biti ću sretniji kada je zamijenim.
Drugo, ima par greškica kod lakiranja.
Neću ponavljati jer nisu strašne.
Bitno da sam savladao tehniku ovakvog laka.
Osim jako dobrih strana, lak ima i one koje koje treba ozbiljno uvažiti.
Jedna od njih je relativno dugo sušenje gdje se potpuna čvrstoća postiže tek nakon 5-6 dana. Ali onda je doista super.
Još jedan problem (ali ne laka) je taj da ne oprašta greške predobrade koja mora biti perfektna.
Ova je daleko od toga, ali prolazi.
Sve u svemu, zadovoljan sam jer nisam uništio drvenariju koja je ionako bila predviđena za rashod.
Ovako sam barem odšegrtovao još jedan dio zanata:)

Još uvijek nedostaje stražnji karton koji moram napraviti.
Iako sam razmišljao o tome isplati li se, vjerujem da ću to napraviti, jer kad je bal nek je maskenbal :)
tubeman

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja