Lemna stanica - preporuka

Re: Lemna stanica - preporuka

PostPostao/la joe dalton » Ned lis 12, 2014 3:53 pm

audio kutak napisao:@joe, jel možda znaš koliko je stara ta lemilica sa kojom si radio?

dobra je i ta iz čipoteke i obavezno si kupi set vrhova, 4 kom za 40 kn
http://www.chipoteka.hr/artikl/32280/vrhovi-za-zd-931-937-i-zd200-set-od-4-komada

sve te jeftine lemilice su na isti kalup ;)

Napajanje je dosta staro čini mi se. Ručku sam kupio novu prije par godina.

Naravno da ide i set vrhova uz lemilicu.
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Ned lis 12, 2014 3:56 pm

tubeman napisao:Najbolje bi bilo imati par komada za razne namjene.

A još bolje dovoljno novaca za sve to i još vremena da se stigne zalemit sve što bi se htjelo. :)
Ovako mi se čini da će ova što su dečki preporučili biti nekakav dobar kompromis između želja, potreba i troška.
joe dalton

PostPostao/la pinco » Ned lis 12, 2014 3:57 pm

Vrhovi od ovih jeftinih uopće nisu loši, rućica od 60kn sasvin dobro lemi, po meni je mana i to velika kruti kabel. Neznan kakvih sve opcija ima u ponudi, ali ako se može nać sa fleksibilnin kabelon, nešto ka wellerica nebi se puno mislija. Jasan sebi minja kabel, izgorija je grijać nakon 7 god, kupija novu rućicu prominija kabel, i onda mi upala u kombinaciju wellerica koju nisan mogao dbit. Sad je ova u rezervi, a uopće nije tolka razlika....
pinco

PostPostao/la joe dalton » Ned lis 12, 2014 6:20 pm

Mislim da piše da imaju silikonski kabel. Trebao bi biti ok.
Znam da su vrhovi najkritičniji pa me toga i bilo strah. Ali ako kažeš (a i drugi) da su ok, a i obzirom koliko lemim mislim da će zadovoljiti.
joe dalton

PostPostao/la pinco » Ned lis 12, 2014 6:59 pm

Moj je traja par godina, al ja nisan profesionalac, al po meni nisu puno slabiji od wellerovih, baren ovo šta san ja ima. Da radi 8 sati na dan možda bi bila velika razlika al za hobi više manje. Šta se tiće saoga lemljenja nema neke razlike.
pinco

PostPostao/la Edison » Ned lis 12, 2014 8:40 pm

Hey Joe! ;)

da nakratko uskocim s vlastitim iskustvom. Kad sam poceo DIY-at, dobio na poklon Wellericu, od kolege s foruma smarija. :D
Prije toga sam lemio s nekim krampovima kojima sam svako toliko morao cupati i ustekavati kabel jer nije bilo druge regulacije... I ta Wellerica je jako dobro sluzila. Potrosio ja brdo tinola... Imala je regulaciju pomocu magnetostata, magnetske vrhove. Fina rucka, lijepo je to radilo i klikalo kad je magnet hvatao. Ali nakon dosta godina, odlucila Wellerica prestat lemit. Otisao grijac. U Chipoteci tad nisu imali grijac kao rezervni dio, kao doci ce za tri mjeseca... Puno mi bilo bit bez lemilice pa sam, kao i ti, razmotrio alternativu... ;)

Welllerica je imala samo jednu manu. Brzo sam trosio vrhove, doduse koristio sam fine tanke, stozaste, ali odlazili su za 3-4 mjeseca... :( A nisu bili ni jeftini ti s magnetom...

Uzeo u Chipoteci sljedeci model:
http://www.chipoteka.hr/artikl/29952/lemna-stanica-sa-temp-kontrolom-zd-931
bas ovakva s fotografije. Bacio ono desno za prihvat rucke i koristim Wellerovo "odmoriste".

Lemilica lemi dobro, temperatura se da lijepo podesiti u sirokom rasponu. Sve kako treba. Rucka ne lezi ergonomski fino u ruci kao Wellerova, ali se covjek navikne. Ona zuta plastika, silikon, sto li je... odmah pocne "setati" i to je najveca zamjerka. Prvu sam silikonirao, pa je drzala neko vrijeme i opet "prosetala". Drugu sam sredio Neostikom (Tigar), i to drzi. Ima jos jedna mana, rucke znaju cesto otic u raj za rucke... Evo, lemim vec s trecom u tri godine. Sto im bude, nisam ni gledao, rucka je 60 kn u Chipoteci, a ide s njom i novi vrh, pa mijenjam. Uvijek imam jednu u rezervi... ;)

Eto, osim problema s ruckom, sve drugo je kako se samo pozeljeti moze. Najbolje od svega su vrhovi. Jeftini su pa sam uzeo jedan komplet rezervnih "standardnih" i jedan komplet "razlicitih". To ni neznam gdje mi je, nikad nisam trebao mijenjati vrh. Lemilicu sam otplatio nekoliko puta samo na tome koliko bih potrosio za Wellerove rezervne vrhove. Zasto su tako brrzo odlazili, ne znam. Cuo sam od jednog servisera da njima dugo traju jer su napravljeni za bezolovni lem, a oni s tim leme. Ja sam koristio iskljucivo olovni lem, i koristit cu takav dok ga bude...

U principu mogu preporuciti ovu kinesku lemilicu. Radi dobro, rucke nisu savrsene, ali se covjek navikne. Vrlo je jeftina za odrzavanje, a posao obavi dobro.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la micro » Pon lis 13, 2014 10:43 am

Svi pricaju o lemilicama a niko nije spomenuo temperaturu lemljenja, ako lemis na 350-400 C ove jeftine nece dugo "trcati" :lol:
Neke su na tim temperaturama vrlo neugodne za rad odnosno , konkretno materijal i rucka nisu u kavaliteti "wellera" i duze drzanje u ruci uzrokuje nelagodu i oznojene prste , desavalo mi se da se i opecem na onaj metal koji je na plastici , kod welerice mi se to nije nikad desilo, ergonomija nije u tom rangu kao ovih skupljih.

Sto se tice lemljenja ko zna moze zalemiti i "limarskom" lemelicom.

Imao solomon lemilicu odnosno monacor ali kojoj je vrlo brzo otisla regulacija pa lemi na max temperaturi, ali inace je ok , osim ovih ergonomskih zamjerki napisanih gore.
micro

PostPostao/la audio kutak » Pon lis 13, 2014 10:58 am

davno, prije 20 i više godina, kupio sam u Njemačkoj lemilicu od 50w direkt na 220v i imala je u dršci mali pot za regulaciju temperature....
što reći nego da mi je trajala preko 16 godina čestog maltretiranja na max. temperaturi.... a platio sam je samo ondašnjih 30 dm
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la s@ki » Pon lis 13, 2014 11:44 am

Ja svojevremeno nabavio Ersu, 30W bez regulacije.
Radi super, kabel fleksibilan, sve u svemu dobro uloženih 250 - 300 kn. Ne sjećam se točno.
Ima i verzija sa kontrolom temperature u dršci no ta je već dosta skuplja.
Vrhovi na ersi traju izuzetno dugo, nakon par godina korištenja nema ni naznaka istrošenosti, za razliku od Wellerice kojoj sam mjenjao vrhove.

No i ona stoji sastrane obzirom da sam "prisvojio" weller lemnu stanicu od kakvih 3000 Eura koliko je došla nova. :angry-banghead:
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la davorin » Pon lis 13, 2014 12:23 pm

Vrhovi lemilica WELLER su u davno doba bili čuveni po trajnosti i izdržljivosti, ali prije ~20-ak godina im je kvalitet pao i počeli su jako brzo propadati, unatoč tome što su zadržali relativno visoku cijenu.
Izgleda da je zbog toga opala popularnost (i prodaja! :mrgreen: ) lemila WELLER, pa je firma odlučila unazad 2-3 godine popraviti kvalitet vrhova i napraviti ih trajnijima.
Osim WELLER-ice imam i davno (prije ~30 godina!) kupljeni WOLTCRAFT-LS50 kojem je do sada propao samo jedan vrh, unatoč tome što je gotovo trajno uključena (ima 3 podesive različite temperature, a ja sam ju podesio na 340°C na koju trajno koristim). Za taj propali vrh sam sam kriv jer sam ga koristi0 za lemljenje srebrenih legura (Ag=50% na 450°C) pa mislim da je specijalni flux za takva lemljenja korozivno djelovao na površinsku prevlaku vrha.
Uz WOLTCRAFT je trajno (svaki dan ~15-16 sati, a vrlo često i nekoliko dana i noći bez isključivanja) uključena i lemilica WELLER-WTCP51, ali tek od kada sam nabavio novu seriju kratkih vrhova i dodatni uložak za magnetnu regulaciju (300°C).
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala