7543 i 6P7S mini blokovi

Re: 7543 i 6P7S mini blokovi

PostPostao/la fixxxer » Sri pro 07, 2016 6:36 pm

ac ili dc? :mrgreen:

Khad, jel da da je ovo fotošop? :lol:
fixxxer

PostPostao/la pamook » Sri pro 07, 2016 6:50 pm

aaaaapasmadre, DC....

ma, thunderstruck, jos bolje :lol:

eto, tko radi taj i grijesi, tko pise dok mu netko prica kako je bilo u skoli, taj nikad docekat da doticni zavrsi pricu... i onda pise kojekakve bljuzge :lol: :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la davorin » Čet pro 08, 2016 9:01 am

Postoje li razlike u zvuku i neizobličenoj snazi između 6P7S i 6BG6GA?
davorin

PostPostao/la pamook » Čet pro 08, 2016 12:49 pm

ima razlike, ove ruske zvuce malo zatvorenije i mozda zeru "tanje" nego probane 6bg6ga, ali treba im pustit malo vremena da dodju na svoje... imam i jedan par "obicnih" 6BG6GA (manja anoda od isprobanih Sylvania 6BG6GA "supertube") koje bi trebale isto biti NOS pa ce i one doci na red....

iznenadjuje to sto je zvuk od samog starta otvoren i širok, nema "kompresije" i skucenosti koja je nekad vrlo prisutna pri prvim satima (ili desecima sati) kada su cijevi nove, a jos uparene sa ostatkom isto tako nove pripadajuce elektronike... zvuk mi se jako svidja, i uskoro ide seoba skalamerije u dnevnu sobu, na horne... trenutno sve svira na starim Grundizima iz 1967. koji su u visokima malo "gluhi", i svejedno je zvukovno totalno privlacno :D

ako bude prilike (mira, poretka, malo zadace ili nimalo :lol:) probat cu danas krenuti sa igrom oko NFB, pa.... javim :D

PS - vidim da se Khadgar nista ne javlja, valjda se ljuti :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet pro 08, 2016 2:09 pm

Zašto bi se javljao kada nemam ništa da kažem.

Uopće ne kužim pitanje koje je fixxer postavio.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la fixxxer » Čet pro 08, 2016 8:52 pm

Khadgar, spusti sekiru, niko te ne dira :lol:
Koton te je apostrofirao u postu sa fotkama a ja sam se nadovezao...
Gubiš oštricu mladiću, fokusiraj se :mrgreen:
fixxxer

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet pro 08, 2016 9:07 pm

Kao što rekoh, ako me post ne zanima ne javljam se,zato se nisam niti javio. :mrgreen:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Čet pro 08, 2016 10:56 pm

fixxxer napisao:Khadgar, spusti sekiru, niko te ne dira :lol:

Podsjeti me fixxxer na ovo:

Watch on youtube.com

A nadam se da ce se i Khadgaru svidjeti.
Inace, Khadgar je jedan od rjedjih ovdje kojeg ne mozes naljutiti. Ja jos nisam uspio... ;)
Edison

PostPostao/la midruzin » Pet pro 09, 2016 9:28 am

Nekoliko riječi o zvuku pošto sam napravio slično SE pojačalo s 6P7S i 6BG6-A po Davorinovim uputama. Zbog razlika između te dvije lampe, na amp sam stavio preklopnike za viši - niži anodni napon i jaču slabiju katodnu struju. Mislio sam staviti i preklopnik za pentode-triode mode, ali mi se zvuk u pentodi nije uopće svidio, te sam odustao od toga. Isprva su u prvoj verziji bili izlazni trafoi 2,5K/8 ohma, a završilo je sa 5K/8 ohma, jer se interesantno, zvuk na višoj impedanci pokazao boljim (Precednik je uvijek u pravu i kad nije u pravu) !!!!!. Kod 6P7S treba paziti na previsok napon na g2, koji sam morao smanjiti na 250V, jer mi se pojavilo pucketanje između elektroda, a zvuk je bio dosta oštar (Davorin veli da sam naletio na lošu seriju). Ukupna zvučna slika u triodnom načinu rada, definitno je na strani 6P7S, koja je puno sličnija po zvuku 807, nego 6P3 (6L6).
6P7S : Vrlo dobro izbalansirano cijelo zvučno područje, ničeg previše, niti premalo. Dobro definiran bas, dosta životan čisti i lijepi srednjetonski spektar, tipičan za SE pojačala i odlični, vrlo detaljni, prozračni i lepršavi visoki tonovi, bez imalo oštrine, jedni od najboljih koje sam čuo. Za jazz, blues, instrumentalnu glazbu odlična, vokali i instrumenti zvuče izvrsno. Fali malo snage (samo oko 3W), pa se to osjeti kod snimaka s većom dinamikom .
6BG6-GA : Općenito, dosta ugodna, zatamnjena i lagano zamućena zvučna slika. Vrlo dobar, dubok i naglašen bas, dosta neutralno srednjetonsko i visokotonsko područje, po meni pomalo sterilno, fali malo životnosti, svjetline i detalja u njima. Kod zahtjevnijih dionica s većom dinamikom se bolje ponaša nego 6P7S, jer daje više snage (oko 6W).
To pojačalo već duže vrijeme slušam i to je moje subjektivno mišljenje o sonici tih lampi. Svi drugačije čujemo, pa o ukusima ne treba raspravljati, no za nekakvu orijentaciju može poslužiti
midruzin

PostPostao/la pamook » Sri pro 14, 2016 10:46 pm

...evo malo da tema ne rikne prije vremena :lol:

u prilogu, shema napajanja.... na ruke čitana.... bilo bi dobro da je na trafou bio jos jedan-dva izvoda za malo viši napon, al ebiga sad :P ...

kroz lampe (trenutno jos uvijek 6P7S) i dalje stabilno ide oko 85-86 mA uz katodni otpor Rk= 120R, tako da je anodna disipacija pri samom maksimumu (po datasheetu) - nesto zeru manje od 20W

spojeno je i dalje u pentodu, triodu (jos) nisam probao, trenutno se igram s NFB-om, ali "na slijepo", odn. bolje receno "na gluho" jer su mi razlike u osjetljivosti donekle "jasne i cujne", ali karakter zvuka mi se ne cini da se mijenja... doduse, ne mogu se bas pohvaliti da sam stigao iole ozbiljnije poslusati nesto, jer su faktori ometanja izrazito aktivni zadnje vrijeme :lol: , a izgledi su da to jos potraje neko vrijeme... barem do praznika, kada ce, nadam se, faktori malo na cuvanje kod baka/dida pa .... :mrgreen:

od same sheme na prvoj stranici nema nekih odstupanja osim sto je u katodnoj grupi Rk smanjen na 120R a paralelni mu elektrolit povecan na 470uF (sa tendencijom da mu dodam jos 220uF koji su mi neki dan konacno stigli iz Kitaja)...

zvukovno mi se i dalje jako svidja ono sto cujem - meni izgleda paše da je malo oštriji zvuk, djeluje mi utegnuto i definirano

eh da, note to self - nikad vise multiturn potovi u NFB (jos da mi nije Davorin rekao da uzem obicne :lol: :lol: ), vrtim i vrtim i vrtim, pa se skoro zabrinem da nisam fulao smjer rotacije jer prokletinje nemaju "stop" poziciju na krajevima, nego i dalje vrtis i vrtis a klizac stoji ... al ti to ne mozes znat dok ne izmjeris.... i tako.... uglavnom, never again :lol: :lol:

trenutno je trimer "odvrnut" negdje na trecinu, ako se ne varam to bi bilo onih fiksnih 470k plus na trimeru 65k, u seriji... nisam odlemljivao da izmjerim tocno, jer "jos podesavam" :lol: :lol:

nema goreg nego meni dat nesto sto je "podesivo"... nikad zadovoljan, nikad siguran da je "to - to", prokleti crv uvijek radi :doh: :D :D

javim se, i opet :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
pamook

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika