Der Schrank

Re: Der Schrank

PostPostao/la davorin » Uto svi 24, 2016 2:01 pm

Probaj kod nik-a. ( memberlist.php?mode=viewprofile&u=80" target="_blank )
davorin

PostPostao/la Fantocci » Uto svi 24, 2016 2:15 pm

OK, a oni MKP od Iskre iz mog linka, jesu li barem malo bolji od nekih običnih audio elektrolita bipolaraca?

Ne pričamo sad o highendu nego o mome ormaru :)
Fantocci

PostPostao/la davorin » Uto svi 24, 2016 2:23 pm

Rekao bih to ovako: svaki MKP je bolji od bilo kojeg bipolarca! Svaka čast izuzecima, ali oni samo potvrđuju pravilo!
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto svi 24, 2016 2:23 pm

Od bipolaraca bježati ko vrag od tamjana u skretnicama. Tako su te Iskre odlične. :)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Fantocci » Uto svi 24, 2016 2:25 pm

:clap:
kratko, jasno

PS: još ovo - koliko je minimalni napon što se uzima za MKP u skretnicama? 63V je dovoljno?
Fantocci

PostPostao/la Dean » Uto svi 24, 2016 7:10 pm

Ajd bar na 100, a može i više... 250
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la joe dalton » Uto svi 24, 2016 9:59 pm

Ako već ideš na polipropilene jeftini i dobri su ti Jentzen Cross Cap. Vidi https://www.audiohobby.eu/en/5517-jantzen-audio-cross-cap. Ja tamo lijepo kupim komplet sve za skretnicu od Jentzena. Mislim da je dobar omjer cijene i kvalitete.
joe dalton

PostPostao/la Fantocci » Sri svi 25, 2016 1:47 am

Da, to izgleda kao dobra ponuda.

Za trening sam odradio simulaciju od Stella Light zvučnika (nije teško, pošto su na Visatonovoj stranici svi podaci koje trebaš - driveri, njihov položaj na kutiji, dimenzije kutije i bas reflex cijevi, njezin položaj, količina punjenja...) i dobio sam praktično identičan rezulatat, kakav je prikazan na njihovoj stranici, tako da mislim, da Boxim prilično dobro odrađuje posao (ako su ulazni podaci dobri).
Mogu ga preporučiti.

Visaton kao i obično štedi na komponentama skretnice, upotrebljen je Rauch (grubi) bipolarac i zavojnica od tanke žice 0,6mm (mislim, da nije na jezgri):
Slika

Odaziv skretnice
Slika

Odaziv basa, koji je montiran sa bočne strane, zbog toga je ona plave karakteristika, koja predstavlja odaziv u kutiji bez skretnice ispresjecana na višim frekvencijama:
Slika

i FRS8
Slika

te konačni zbir
Slika

Mislim, da ću i ja ići na serijsku skretnicu za svoj projekat, jer ima zanimljiv odaziv. Samo ću staviti bolje komponente. BiWiring mi nije u planu. Upoređivao sam sa svim ostalim kombinacijama i čini mi se, da ona reže oštrije u poređenju sa paralelnom prvog reda (koja ima isto samo dva elementa). Njezin rez je oko 8dB/oktavu za bas, a za visoke je graf nekako zalomljen..
Jedino je njezino optimiranje više tricky od paralelne, jer promjenom jednoj elementa (L ili C) utječeš na odaziv basa i visokog, što kod paralelne nije slučaj. Ali to se u simulatoru lijepo odradi.

Inače, još jedan dobar FR driver (ali i 4 puta skuplji od visatonovog FRS8M):
http://www.oaudio.de/Lautsprecher-Chass ... 20SIF.html
Fantocci

PostPostao/la Fantocci » Čet svi 26, 2016 11:31 am

Razmišljam - možda ima Visaton i razlog, da stavlja jeftini bipolarac u taj sistem (serijske skretnice). Ili bolje reći opravdanje. Koliko sam skužio iz igranja sa tom skretnicom, sa nekom manjom promjenom kapaciteta (ili induktiviteta) mijenja se karakteristika obiju drivera i to tako, da "prate" jedan drugog (u biti putuje frekvencija reza amo tamo).

Ako je slaba tačka bipolarca u poređenju sa kvalitetnijim kondenzatorima činjenica, da mu se mijenja kapacitet tokom godina ili zbog uslova (temperatura, vlaga) onda te promjene neće prouzročiti udubljenja ili grbe oko rezne frekvencije (ili barem u manjoj mjeri nego kod slične paralelne skretnice), samo će se rez malo pomaknuti.
Ako je rez za oba drivera dovoljno unutar njihove linearne karakteristike to neće biti čujno kao neko veliko pogoršavanje u zvuku.

To bi recimo bilo dobro svojstvo te serijske skretnice (no, ja svejedno idem na MKP, već su poručeni CrossCap)
A koja bi bila loša strana, osim onemogućenog biwiringa?
Fantocci

PostPostao/la joe dalton » Sub svi 28, 2016 12:47 pm

Fantocci napisao:Inače, još jedan dobar FR driver (ali i 4 puta skuplji od visatonovog FRS8M):
http://www.oaudio.de/Lautsprecher-Chass ... 20SIF.html" target="_blank

Odličan drajver!
http://diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=38&t=2793
;)
joe dalton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici