Fostex FE126e TL

Re: Fostex FE126e TL

PostPostao/la pamook » Ned pro 06, 2015 11:30 am

bome si se trudio :clap: :clap:

meni se osobno one štrafte po visini kutije jako svidjaju kao vanjski dekor :lol:

udri Nino, nek se radi :handgestures-thumbup:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon pro 07, 2015 10:50 pm

pamook napisao:bome si se trudio meni se osobno one štrafte po visini kutije jako svidjaju kao vanjski dekor udri Nino, nek se radi

tnx man ali ajde ajde ni ti se ne salis... :D
volio bi i ja dam sam malo bolji sa lemilicom poput ostalih al radi se ono sto se moze.., ja ovakve projekte najvise volim.Zvucnike prilagođene slabim pojacalima,relativno jednostavan i mozda ovoga puta necu trebat kamjonom na triode...
Iskreno ne mislim da je TL naj idealniji odabir za ovaj zvucnik.. horna bi bila logican odabir al opet neznam dal bi zbog male povrsine membrane i malog hoda samo jedan driver bio dovoljan za zvucnu sliku kojom bi covijek bio zadovoljan na duze vrijme.Cak i sam fostex daje preporuku za hornu koja je nekakav hibrid između bas reflexa i horne.
Evo koga interesira moze si na ovih par stranica od ispod pogledat neke vrste kutija koje se rade za 126-ce i sl. zvucnike
http://www.t-linespeakers.org/projects/links.html" target="_blank" target="_blank
http://www.frugal-phile.com/boxes-fostex.html" target="_blank" target="_blank
http://www.planet10-hifi.com/fostex.html" target="_blank" target="_blank
http://www.quarter-wave.com/Gallery/Gallery.html" target="_blank" target="_blank

za sad dampiranje sam rijesio kao na slici,spuzva i filc je zalijepljen a vunu cu uspijevat dodavat i oduzimat po potrebi.Odlucio sam piramidalnu spuzvu potegnut do kraja transisije posto je nesto kraca od 1/4 od navodnog... Fs-a u nadi da usporimo val ako se moze.Jucer i danas sam imao i neka probna slusaja (bocnu sam pritegnuo stegama za zatvorit kutiju) iako nisam mogao postavit kutiju u zamisljen polozaj rezultat je unutar ocekivanja koja moraju biti realna kad se uzme u obzir o kakvom se zvucniku radi.Sve u svemu ok jos ce biti bolje kad se zvucnici postave kako treba i kad budem slusao oba kabal... za sad proba je bila s jedim zvucnikom
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet pro 10, 2015 4:38 pm

ovaj tekst sam skoro zapoceo s "kutije zgotovljene" al sad kad gledam slike primjetio sam da na njima treba napravit jos jedan detalj... jos moram samo na prednjoj strani izglodati zaobljen unutarnji rub iznad zvucnika (vidi drugu skicu na prvoj strani) i tad cu moci rec da su gotove.
Nakon toga ce kutije polako ici na bojanje odnosno crtanje,ne mislin ih lakirat vec cu nesto nacrtat gore uljanim bojama.To ce malo potrajat tako da cete morat bit strpljivi , dotle cemo napravit prednju plocu i metalno postolje.

Prednja drvena ploca koja ce odmah i pokrivat rub zvucnika bit ce dosta tanka oko 1 cm i treba mi neko lijepo tamno smeđe drvo.Za to sam odabrao jedno od lijepsih koje imam doma,daske stare bacve koje sam prije 5-6 godina malo ocistio i spremio za nesto posebno.One jesu od hrastovine ali godinama vino im je dalo neku posebnu boju i sjaj tako da su dosle tamnije i boje bas kakve mi treba.Bio bi dobar i mahagoni al ovo mi je cak i lijepse :)
Jedino steta sto nemam ni jednu sirine 12-13cm kolko mi treba... tako da cemo ih morat lijepiti. Pazit cu da mi spoj bude potpuno ravan i da pokusam kolko se moze podudarat smjer godova drva tako da se ne primijeti jako da su daske spajane...

Metalno postolje je prica za sebe :) u pocetku sam mislio napravit donju metalnu plocu ali nasao sam neto bolje... iz dvorista iskopao sam nesto kao rođeno za ovo i sto ce se uklapat s onime sto ce bit nacrtano na kutije.To je komad nekakve pruge!! ali za razliku od one po kojoj idu vlakovi ova je visoka svega 6 cm. To je naj vjerovatnije jedan od mojih predaka skinuo s koje austro ugarske tvrđave kojih ima oko Pule mnogo.I tako je ova "šina" kako je mi tu nazivano zadnjih 60-70 godina sluzila kao kraj reda vinove loze,a sad ce postat zvucnik :D
Zanimljiv je zivotni put imao ovaj komad zeljeza i tko zna sto ga jos ceka...
Komadi su rezani na 26 cm duzine
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la zuzi » Čet pro 10, 2015 6:43 pm

Neznam kakav naum imaš s uljanim bojama. Šteta lijepo drvo kvariti sa tim. Ako se baš ne može odoljeti muzi možda nešto ovako. Koju tehniku rabiti, ne mogu preporučiti ali mora biti nešto jako "lagano".
zuzi

PostPostao/la zuzi » Čet pro 10, 2015 6:50 pm

Evo maločas naletjeh na stranicu pinterest.com i tamo ima svašta, nešto liči na moju ideju
zuzi

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet pro 10, 2015 7:37 pm

zuzi napisao:Neznam kakav naum imaš s uljanim bojama. Šteta lijepo drvo kvariti sa tim

mozda istina.. drvo je zbilja lijepo kada se ga na fino pobrusi i da se baci koja ruka laka ispalo bi pristojno sigurno.
Ali ja volim ovako radit neobicne stvari i crtat tako da i najvise se radujem ovom sto slijedi :) relax za mozdane stanice..
Uljane boje su ok za drvo ( nekad davno kad platna nisu bila lako dostupma na drvu se i crtalo...) jedino sporo se suse.. da bi se uljena slika potpuno osusila treba i po mjesec-dva dana ovisno o debljini sloja.Kasnije kad se boja osusi bilo bi mi pametno zastit je bezbojnim mat lakom,ponajvise radi prasine koja vremenom "ubije" boje
Isto ako se ne zeli napravit kič izgled i nesto ne ukusno izbor motiva treba dobro odabrat.Nesto sto se lijepo uklapa u svakodnevni prostor,da se pretjerano ne istice i da ne bude naporan oku slusaoca,ugl da ne obrace paznju.Jos uz to ako se uspije dat neku zajednicku crtu ili neki prizvuk voljenog glazbenika ili muzickog zanra tim bolje...
Prirodni motivi su isto prikladni al trenutno imam nesto drugo u planu,napravio sam vec jednu probu motiva na komadu skarta od ovih kutija i sviđa mi se ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Čet pro 10, 2015 7:50 pm

To bi mogle biti šine od vagoneta. Koristilo se je na gradilištima sa prijevoz šute, iskopa, građevinskog materijala...
Zadnja izmjena: Master of disaster; Čet pro 10, 2015 8:26 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet pro 10, 2015 8:19 pm

A od cega god da jesu dobro su mi dosle :D i ostalo mi ih je koj metar i po
tko si nemoze nabavit bas sine moglo bi posluzit i obican I profil slicnih dimenzija.. njega se bar lako nađe
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet pro 17, 2015 11:11 pm

evo slike kako su napravljena postolja-drzaci transmisija.Zvucnici stoje uspravno i stabilnost im je zadovoljavajuca,priznajem.. mogli su bit bolje osmisljeni :D niti ne tolko sto se izgleda tice vec zbog sirenja zvuka s donje strane zvucnika odnosno porta... bit ce skola za u buduce
bit ce obavezno isto zaljepiti neki flic ili gumu ispod ovih postolja da nebi ostetila parket...
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Čet pro 17, 2015 11:30 pm

Samo nek još čujem Šulca da mi spočitava pretjerano robusno izvedene konstrukcije. :snooty:

:lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici