Odvojni stupanj("Tube buffer")

Re: Odvojni stupanj("Tube buffer")

PostPostao/la davorin » Čet stu 27, 2014 9:02 pm

audio kutak napisao:davorine, zašto voliš američke cijevi? :roll:

Ja sam si nešto razmišljao da radim buffer za pojačalo sa ruskom cijevi 6N1P-VI . Što kažeš za tu cijev?
To je u rangu E88CC /6DJ8 /6922 cijevi.

Nisu skupe, ima ih, a trajne su i najbolje od tih 6N1P cijevi. Također bih volio napraviti izlazni
buffer sa tom cijevi za AYA2 dac.

Nije to pitanje ljubavi već nužde!
Kroz dugu praksu sam ustanovio da su vrlo rijetke dobre stvari jeftine, a poplava ruskih elektronki na tržištu uglavnom potvrđuje to!
Većina tih ruskih elektronki je napravljena u jako širokim tolerancijama, imaju relativno kratak životni vijek, u dobrom postotku im je vakum slab i dolaze nakon dugogodišnjih skladištenja u neodgovarajućim uvjetima. Osim toga nam i prodavači često (uglavnom uvijek; nemaju oni vremena kvalitetno provjeravati i mjeriti tako velike gomile elektronki što ih prodaju!) prodaju neispravne i rabljene elektronke, koje nemamo računa vraćati jer su ionako kupljene za male novce. Da bih dobio dobro uparene ruske dvostruke triode (radi se prvo o pronalaženju elektronke koja ima ~jednake obe triode unutar balona, a onda treba pronaći još jednu takvu elektronku!) moram ih kupiti veliku gomilu, izgubiti jako puno vremena na mjerenje te gomile elektronki i onda je zapravo upitno jesu li jeftine?
Kvalitetne, provjerene i izmjerene ruske elektronke su jednako skupe kao i one sa zapada!
U ovom slučaju se radi o elektronki (6AJ5) koja radi dobro na niskim naponima kakvi se mogu naći u poluvodičkim pojačalima i za rad ne traže poseban ispravljač visokog napona.
Elektronka 6N1P-VI traži za linearan rad barem ~200V (bolje radi sa još višim naponima!), a toliki napon rijetko srećemo u poluvodićkim pojačalima za kućnu upotrebu. S druge strane i strujno je relativno zahtjevna, pa za rad treba ~6-8mA (za 2 sistema dakle ~12-16mA. Ukupna potrošnja energije je dakle ~3-5W, a ako dodamo i potrebe za grijanjem od 6,3V/0,6A sa svojih ~3,8W onda to iznosi 7-10W dodatnog grijanja (bez grijanja posebnog VN-ispravljača!) u pojačalu kojeg se trudimo održati hladnim!
S druge strane 2 elektronke 6AJ5 trebaju samo 6,3V/0,35A što je ~2,2W, a potrošnja i grijanje anoda je izuzetno malo (~0,28W), pa neće bitno podizati temperaturu okoline.
davorin

PostPostao/la audio kutak » Čet stu 27, 2014 9:08 pm

hvala na iscrpnom odgovoru!

da li mogu upotrijebiti ove cijevi umjesto 6AJ5: 6AK5 ili EF95 ??
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Schultz » Čet stu 27, 2014 9:11 pm

Mene bi zanimao buffer sa 6N16P....
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la davorin » Čet stu 27, 2014 9:15 pm

audio kutak napisao:hvala na iscrpnom odgovoru!

da li mogu upotrijebiti ove cijevi umjesto 6AJ5: 6AK5 ili EF95 ??

Imam velike gomile tih 6AK5/EF95/5654 elektronki, pa sam se onda iz čiste zabave posvetio mjerenjima i traženju radne točke za 6AJ5 ?
Za linearnu radnu točku 6AK5 treba barem dvostruko (još bolje trostruko!) veći napon za rad i ~7-10mA po elektronki, pa i nije baš zamjena za 6AJ5.
davorin

PostPostao/la audio kutak » Čet stu 27, 2014 9:21 pm

pitam stoga što mnogi kažu (pišu, trgovci ko trgovci) da su to zamjene za 6AJ5..... očito nisu...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Čet stu 27, 2014 9:25 pm

audio kutak napisao:pitam stoga što mnogi kažu (pišu, trgovci ko trgovci) da su to zamjene za 6AJ5..... očito nisu...

Elektronka 6AJ5 može u većini sklopova zamijeniti elektronku 6AK5, a ne i obrnuto! :lol:
davorin

PostPostao/la deleted user » Čet stu 27, 2014 9:52 pm

Eto, jos da neki dezurni "keramicar" slozi PCB za ovu namjenu, netko drugi slozi BOM i organizira GB... Bas sam lijeni gotovan. :lol:

PostPostao/la davorin » Čet stu 27, 2014 9:55 pm

LesFaul napisao:Eto, jos da neki dezurni "keramicar" slozi PCB za ovu namjenu, netko drugi slozi BOM i organizira GB... Bas sam lijeni gotovan. :lol:

Tebi ovakav "buffer" i ne treba jer uopće nemaš poluvodičko pojačalo! :lol:
davorin

PostPostao/la audio kutak » Čet stu 27, 2014 9:59 pm

les, jel radiš što? ima li pomaka kod tebe?

davorine, koju vrijednost potenciometra preporučaš na ulazu buffera?
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Čet stu 27, 2014 10:58 pm

Kutak, pogledaj koja je ulazna impendancija .. piše ti u prvom postu teme!

Davorine, ovo je svakako vrlo zanimljiv buffer koji radi na zaista niskim naponima napajanja. Ide ovo u arhivu! :)
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika