Izračunao sam i namotao 2 izlazna trafa koja bi mogla poslužiti za izradu 50W-nog pojačala (ali i za neke druge projekte jer je žica u primarnim namotajima 0,40mmCuLak). Iskoristio sam stare jezgre EI-108x50 na kojima su bili namotani izlazni transformatori za razglasna pojačala ISKRA. U izlazu su tu radile 4xEL34, ali je sekundarni namotaj imao samo visokoomske namotaje za linijske spojeve zvučnika (100V i 70V) i nije bio upotrebljiv u originalnom stanju.
Relativno mali presjek jezgre (~18cm-bruto) nije takvim transformatorima davao mogućnost prijenosa pune snage (100W) na niskim frekvencijama, ali vjerujem da su za prijenos između 70Hz-10kHz bili dobri.
Sada sam ih proračunao za snagu od 50W (na 40Hz) i primarnuimpedanciju od Raa=1,5kOhma, a sekundarne su 4-8-16 Ohma sa izvodima.
Nakon namotavanja, izmjereni primarni induktivitet je oko 9H, a ostale izmjerene podatke kao i podatke o brojevima zavoja ću objaviti naknadno (ukoliko mjerenja pokažu da je trafo upotrebljiv!

).
Namotan je po vrlo jednostavnom principu "sendvičiranja" i to:
1.=1/4 primara
2.=kompletni sekundar
3.=1/2 primara
4.=kompletni sekundar
5.=1/4 primara
Svi namotaji su namotani u istom smjeru. Sekundarni namotaji (sa izvodima) su spojeni paralelno, a svi primarni serijski i to slijedećim redoslijedom: početak namotaja 1. ide na kraj namotaja 5. , kraj namotaja 1. ide na anode prvog para izlaznih elektronki, početak namotaja 3. ide na anode drugog para izlaznih elektronki, a kraj namotaja 3. ide na početak namotaja 5. i tako spojeni idu na +1 visokog napona.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.