Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Edison » Pet ožu 29, 2013 12:05 am

tom_hifi napisao:Moj projekat stoji i čeka i čeka :violin:

Gdje je zapelo? Dijelove imas? Financije, ili se nesto ceka?

Ja sam svoje monoblokove finishirao za manje od 4 mjeseca od kad je Harkonen prvi put spomenuo GM-70 na "onom" forumu...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tom_hifi » Pet ožu 29, 2013 12:16 am

Imam sve osim pločica, pic-a i kutija ;) A kutije bez pločica i pic-a ne želim raditi. Nakon TF-a bi se to trebalo malo bolje pokrenuti.
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Pet ožu 29, 2013 12:28 am

Edison napisao:
tom_hifi napisao:Moj projekat stoji i čeka i čeka :violin:

Gdje je zapelo? Dijelove imas? Financije, ili se nesto ceka?

Ja sam svoje monoblokove finishirao za manje od 4 mjeseca od kad je Harkonen prvi put spomenuo GM-70 na "onom" forumu...

Tom_hifi bi svoje mono-blokove mogao završiti, ali ja baš i nemam sve djelove:
-Pobudni stupanj bi trebao raditi sa transformatorskom vezom prema izlaznom, a oni su tek projektirani za namotavanje!
-Za žarenje izlaznih elektronki mi trebaju transformatori 5V/15A (ili 20A, jer bi išlo s DC strujom) koje moram kupiti jer nemam tako debele žice za sekundar!
-Treba namotati mrežne trafoe(2 komada) za visoke napone (i ostale napone): 750V/0,7A, 300V/0,2A, 100V/50mA, 6,3V/3A
-Treba namotati prigušnice (po 2 komada): 5H/0,5A, 10H/0,2A, 40H/0,05A!
Osim tih radova, tu su još šasije, hlađenje, sigurnost (neizolirane anodne kapice!), in/out terminali, filterski kondenzatori itd.!
davorin

PostPostao/la joe dalton » Pet ožu 29, 2013 12:43 am

davorin napisao:-Za žarenje izlaznih elektronki mi trebaju transformatori 5V/15A (ili 20A, jer bi išlo s DC strujom) koje moram kupiti jer nemam tako debele žice za sekundar!

Zar ne možeš namotati nekoliko paralelnih namota da imaju isti omski otpor?
joe dalton

PostPostao/la tom_hifi » Pet ožu 29, 2013 12:43 am

Teško do TF-a, teško ... Ali nije mi hića nikakva s tim. Trenutno uživam u zvuku VFET-ova i spremam se za uređenje potkrovlja. Počinjem sljedeći tjedan s čišćenjem i prvim radovima :)
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Pet ožu 29, 2013 12:50 am

joe dalton napisao:
davorin napisao:-Za žarenje izlaznih elektronki mi trebaju transformatori 5V/15A (ili 20A, jer bi išlo s DC strujom) koje moram kupiti jer nemam tako debele žice za sekundar!

Treba motati 2 lak žice od 2,2mm (nemam niti njih!) paralelno, ili jednu od 3,1mm! Takvi transformatori za grijanje, kakve sam sretao po odašiljačima, su uglavnom motani sa lakiranom profilnom žicom od 4x2mm (za 20A).
I kad bih imao takve žice(profile), to ne bih mogao namotati bez pomoći.
davorin

PostPostao/la joe dalton » Pet ožu 29, 2013 12:55 am

davorin napisao:
joe dalton napisao:

Treba motati 2 lak žice od 2,2mm (nemam niti njih!) paralelno, ili jednu od 3,1mm! Takvi transformatori za grijanje, kakve sam sretao po odašiljačima, su uglavnom motani sa lakiranom profilnom žicom od 4x2mm (za 20A).
I kad bih imao takve žice(profile), to ne bih mogao namotati bez pomoći.

Ma sto je to za junaka. :D
Barem nema puno zavoja obzirom da je samo 5V. :mrgreen:
Salim se naravno. Nisam nikad motao trafo pa lupam bez veze.
joe dalton

PostPostao/la davorin » Pet ožu 29, 2013 1:01 am

Kad se namota tako debela žica (žice ili profil) na kalem, treba ga držati rukama prije finalnog zatezanja i učvrščenja, jer se inače razmota i olabavi. U kasnijem radu, prilikom uključenja trafa, žice snažno zatitraju, pa se razbije lak s njih, ukoliko nisu vrlo jako stegnute i kvalitetno učvršćene. Lakiranje i pečenje su obavezni za ovakve trafoe ukoliko se želi da potraju.
Mogao bih ići i SMPS, ali i oni koštaju (kvalitetni) i/ili bih potrošio jako puno vremena na njihovo projektiranje i izradu.
davorin

PostPostao/la davorin » Pet ožu 29, 2013 8:22 am

Mogao bih trafo koristiti i za 3 paralelno spojene GU70, pa bi mi problemi s žarenjem (namatanjem trafoa) bili manji, ali i korisna snaga.
Trafo ima prijenosni omjer od 21:1, što mu daje omjere impedancija od 2646:6 Ohma (3000:6,8 Ohma ili 3528:8 Ohma) i primarni induktivitet od 12H uz primarnu DC struju od 400mA. Bez tragova zasićenja jezgre je prenio 125W na 25Hz uz istosmjernu struju kroz primar od 400mA! Siguran sam da bi dobro radio na 20Hz pri snazi od 100W (uz unutrašnji otpor izvora od 1,5kOhma ili manji).
Zbog jednostavnosti mehaničke konstrukcije bih rađe koristio jednu dovoljno jaku elektronku, umjesto 3-4 paralelno spojene slabije!
Elektronke RS1002A(Siemens) ili QB4/1100(Philips) imaju Pa=400W, a za grijanje trebaju ~75W, a 3 GM70 za grijanje trebaju 180W (za 4 čak 240W!)!
davorin

PostPostao/la Nino.s » Pet ožu 29, 2013 8:29 am

Koliki ti napon treba na sekundaru za grijanje
Imam ja nekakve
Ampera ko u prici :think:
Nino.s

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica