Fane širokopojasni zvučnici 15"

Re: Fane širokopojasni zvučnici 15"

PostPostao/la Bepone » Pet ožu 06, 2026 7:19 pm

vifaton napisao:
IMG_20260301_114706.jpg

Ali sve mi se čini da je to manje bitna stvar, jer se priroda zvuka šta god uradio bitno nije mjenjala, što znači FANE rekao svoje, u suštini naveća zamjerka je visokotonsko područje. Sada valja ići na neku bolju samogradnju.

^niti jedna 10", 12", 15" i gore ne moze imati dobre visoke kao ca ima visokotonac od 1" recimo.. stvar je izoblicenja prevelikih, kod vecih membrana izoblicenja su u visokom podruciju, kod malih membrana izoblicenja su u niskom podrucju
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pet ožu 06, 2026 7:22 pm

najbolji test za reprodukciju (ali i za snimanje) srednjih i visokih tonova je zvuk trube, na losim kutijama bude jako krestav zvuk, neslusljiv
Bepone

PostPostao/la vifaton » Pet ožu 06, 2026 9:51 pm

Soba mi je priilično tretirana, abfuzorima, od tvrde i meke kamene vune, a prilikom eksperimentiranja po sluhu, uočio sam najveće poboljšanje u zvuku basa, uopće, čak su veću promjenu donijeli kutni abfuzori nego promjena bilo kojih zvučnika, ali bočni abfuzori, sa prednjom izbušenom pločom i 10 cm kamenom vunom, na prvoj i drugoj refleksiji, imam osjećaj da otupljuju visokotonsko područje, ali znatno umanjuju jeku općenito, pa ih radije koristim, nego da ih uklonim, tu još nisam na čisto, i ništa nije mjereno sve radim po sluhu.

Na osnovu ovoga moguće je da utječe soba na visokotoinsko područje Fane jedinica, ali prije njih su bili drugi zvučnici, i nije bilo nekih problema.
Hoću reći, dosta sam radio sa njima i na njima, mjenjao im polozaje i usmjerenja. Ali to nije ništa mjenjalo njihov tip visokotonskog zvuka, koji je loš, i zaostaje za drugim područjima, zna se da je to zbog konstrukcije same i materijala.
Što je uostalom poznato i očekivano od njih.
Ali ova promjena sa kompresije (195 l) na basrefleks je donijela, pravi razoran i udarni zvuk, koji mi je draže slušati nego bilo koji od mojih prethodnih zvučnika, naravno šou ide dalje, ja sam primjetio da za moje uho najbolje odgovara, titanijumski visolkotonac, pravog metalnog zvuka, pa se nadam da ću pogoditi u slijedećoj kupovini jedinice koje će mi odgovarati.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Ned ožu 08, 2026 9:42 am

Skratio sam bas reflek cijevi za 2 cm, sada su 12 cm dužine, svaka.
Subjektivni dojam je da se "tutnjava" smanjila, sve se pročistilo i učvrstio se bas,
primjećujem malo manju čujnost najdubljih frekvencija na nekim pjesmama, ali na svemu drugom
samo poboljšanje, ko bi reko da ove jedinice mogu dati tako razoran zvuk, pogotovo bubnjeva,
sve je veliko i udarno, spojeni su na Bryston 4B3 pojačalo, koje pokazuje sve svoje dobre osobine i pomaže jedinicama da daju sve od sebe. Tako da i ne žurim sa zamjenom, jer sam dobio bitnu stvar u zvuku, bez koje nebih gubio vrijeme na bilo kakvim zvučnicima.
Ne da mi se ponovo gradit za njih bolje kutije, kao što sam odadio na sonidu, ove stvarno previše rezoniraju... moguće i da eksplodiraju u nekom trenutku.

I bitna stvar, sve što mi je AI napisao točno tako se i događa sa ovim zvučnicima, svaka preporučena intervencija, daje rezultat kakav je predvidio AI.
Može biti da je ovo neka moja fiks ideja, ne mogu sve dokumentirati i izmjeriti, ali meni su se otvorile nove perspektive i mogućnosti.
vifaton

PostPostao/la Bepone » Ned ožu 08, 2026 3:47 pm

gore sve treba odrezat i stavit visokotonac, ustvari fullrange koji svira dobro od 500Hz do 15kHz
Bepone

PostPostao/la Bepone » Ned ožu 08, 2026 3:49 pm

neki scanspeak 4" fulllrange 10F recimom i na skretnicu tj high pass, da mu odreze sve ispod

basu odrezati sve iznad 500Hz na neka pada do 2kHz i dalje
Bepone

PostPostao/la vifaton » Ned ožu 08, 2026 9:16 pm

Svakako da se može još dograđivat, sa raznim stvarima, ali i dalje je to fane, i ostaje njegov kvalitet i mogućnosti koje će se svakako čuti, s obzirom da postoje bolje zvučeće jedinice, ja ne planiram više trošiti resurse na ovu samogradnju.
To je isključivo pitanje moje računice.
Sudbina mu je slična sonidu, stime što će ove kutije vjerojatno ostati u rezervi za nedaj bože.

Valja napravit velike aktivne zvučnike.
vifaton

PostPostao/la Bepone » Pon ožu 09, 2026 6:01 pm

ovaj fane sa podacima iz datasheeta ispada kao nesljusljiv zvucnik? ovo na visokima je pitanje ako se moze slusat.. treba jaki filter, ali i pitanje je kvaliteta visokih , bolje to sve odrezat i stavit neki visokotonac, treba i videt koja izoblicenja ima ta membrana na tom podrucju..
ovo je jako daleko od hi fija
Screenshot 2026-03-09 165717.png
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la vifaton » Pon ožu 09, 2026 6:43 pm

Ovi zvučnici sada zvuče prilično dobro, a plus toga pojavio se pulsirajući srednji ili gornji bas, kakav još nikad nisam čuo u ovoj sobi, prije njih su bili Sonido, Wharfedale elisyan 4, JBL HDI3800.
Poveliki zvučnici, ali sada ovi fane zvuče jače, deblje, čvršće, prilično vjeran zvuk, sa velikom pozornicom, i uočljivošću na pozornici, kakvu još nisam čuo, ali naravno visokotonsko područje zaostaje.
Taj grafikon ne govori sve ono što se događa u prostoriji kada ovi zvučnici sviraju.
U suštini mene je ugradnja bas refleks otvora iznenadila i to vrlo.
vifaton

PostPostao/la Bepone » Uto ožu 10, 2026 12:41 am

Koliko vidin ti komentiras samo bass.. ali moras znat da svaki ton zavrsava na visokima, svi harmonici koji cine glazbu prolaze i kroz srednji (mid) i visoki frek opseg.. Zato ti je bitnije za kvalitetnu reprodukciju da imas vrhunske srednje i visoke nego bass , ali jos ces to shvatit s vremenom.
Svaki vokal, bubanj udarac, gitara bilo koji instrument, zavrsava na visokima.

Ti imas tu 15" koja osim ca najvise izoblicenja stvara na visokima radi fizike membrane, jos ti je to podrucje istaknuto +10dB tako da jos vise smeta. Takav ti je driver, u sobi moze biti samo jos gore radi jeke i refleksija. :|
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici