DAC chip - koji izabrati u povelkoj šumi ?

Re: DAC chip - koji izabrati u povelkoj šumi ?

PostPostao/la micro » Pon pro 23, 2013 10:20 am

Edison , mogli bi taj 1541A sa krunom ako nije na prodaju u zamjenu onda :lol:
micro

PostPostao/la s@ki » Pon pro 23, 2013 11:04 am

gunđalo mode ON:
Nekako imam dojam da smo krenuli u forsanje "forumski ovoonoštoveć" zadnjih dana, bez prave inicijative pokretača ideje da sam pridonese i napravi nešto.

OFF:

U priču oko forumskog DAC-a smo krenuli "tamo" na ideju tom_hifi-a uz veliku pomoč ilimzn-a, a i ostalih.
Tako napravljenu shemu sam predao tomeku i sada se on s time "igra" jer ja nikako neću uloviti vremena za to.

Zašto baš taj ili onaj je posljedica čačkanja po forumima i odluke pojedinca da krene, vjerojatno ponajviše zbog buđeta i osobnog mišljenja"koliko se isplati".
To je nešto što nitko ne može odlučiti umjesto audio_kutka.

Svojevremeno se AYA DAC Borivoja Jagodića jako hvalio i znam da su oni koji su ga napravili vrlo zadovoljni njime. No cijena je bila ako se ne varam red veličine par tisuća kuna a ne par stotina kuna.
Koliko me sjećanje služi isto je baziran na 1541, nisam siguran. Ako se ne varam ima i nova verzija itd..

Uz naš "forumski" smo krenuli i sa preradom pločica za wolfson dac prema projektu zaboraviosammuime. Ispostavilo se da je dosta stvari tamo pogrešno projektirano, primjerice korištenje nekvalitetnog napajanja preko USB porta itd. pa je pala odluka da se napravi kako se spada. Opet, vrijeme otišlo, projekat se kiseli. Inicijator ideje je na kraju napravio DAC prema original projektu ali sa through hole komponentama ako se ne varam.

Uglavnom.... nije da nema projekata, što gotovih, što započetih, što napravljenih od kitova...
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Edison » Pon pro 23, 2013 11:16 am

s@ki napisao:Svojevremeno se AYA DAC Borivoja Jagodića jako hvalio i znam da su oni koji su ga napravili vrlo zadovoljni njime.

Autor AYA DAC-a je Pedja Rogic.

@ micro: Nema trenutno ni zamjena. Nek se chip jos malo kiseli... ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la s@ki » Pon pro 23, 2013 11:19 am

:o
moj bed moj bed

fala na ispravci
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la audio kutak » Pon pro 23, 2013 5:24 pm

evo da rezimiram:

-joe je rekao zašto je napravio kit koji je napravio
-tomek radi projekt sa 1541
-pamuk je napravio isto kao i joe samo modificirano

i to je gotovo sve.... ne vjerujem da ste se za neki čip opredjelili zato što košta 20 ili 30 dolara, sigurno
ima pokoji razlog više...

kada sam rekao što želim, opet ponavljam: da ima koax i usb ulaz, da nije preskup, da se stavi dobro napajanje, da spojim
na nj CD plejere ili flac muziku sa diska.... ne mora biti zadnja riječ tehnologije niti imati svekajtreba... eto

zato želim ćuti vaše komenatre, vas koji ste poslušali više dac-ova nego ja (ja nijednog ne računajući one u 2 cd plejera) pa da
kažete koju pro et kontra... ja bih na temelju tih vaših odgovora izabrao jednog ili dva u uži izbor i odlučio...
nebu kineski kitovi pobjegli ali lova možda pobjegne i prije nego stigne :lol:

nadam se da je ovo sada razumlivije napisano?!
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Pon pro 23, 2013 5:49 pm

Gledano s moje strane, nisi ništa razumljivije napisao, iskreno, osim zahtjeva oko ulaza.

I daj mi objasni kako si mogao slušati D/A čip u 2 različita CD Playera? Recimo, kao primjer uzmimo TDA1541A i svaki cd player s njim zvuči različito. I što to sad govori o TDA1541A čipu, a i o svim ostalim?

Da sam na tvom mjestu, uzeo bih neki jeftiniji kit koji ima sve ulaze koje zahtjevaš, da ti se čini pristojnim i kupio bih ga. Čim više se angažiraš oko toga, manje ćeš znati što želiš. Vjeruj mi.
tom_hifi

PostPostao/la audio kutak » Pon pro 23, 2013 8:38 pm

tom_hifi napisao:Gledano s moje strane, nisi ništa razumljivije napisao, iskreno, osim zahtjeva oko ulaza.

kako ne? čitaj malo bolje.... definirao ulaze, da nije preskup i da ga većina preporuča... što još moram od zahtjeva?
(cijenu namjerno nisam stavljao niti ću) ti mi ništa konkretno do sada nisi preporučio niti si mi išta konkretno odgovorio
zašto uopće radiš taj "svoj projekt" sa 1541...

tom_hifi napisao:I daj mi objasni kako si mogao slušati D/A čip u 2 različita CD Playera? Recimo, kao primjer uzmimo TDA1541A i svaki cd player s njim zvuči različito. I što to sad govori o TDA1541A čipu, a i o svim ostalim?

pa lijepo... svaki od tih cd plejera ima svoj dac, zar ne? Ne stavljaj kao primjer taj 1541 jer nisi odgovorio na pitanje otprije...

tom_hifi napisao:Da sam na tvom mjestu, uzeo bih neki jeftiniji kit koji ima sve ulaze koje zahtjevaš, da ti se čini pristojnim i kupio bih ga. Čim više se angažiraš oko toga, manje ćeš znati što želiš. Vjeruj mi.

ne želim najeftinije a bogme ne ni najskuplje ... želim neki milozvučeči dac sa izraženim srednjim tonovima, svilenkastim
vokalima i brzim i preciznim basom.... :mrgreen:

preporučaš mi "neki" jeftini kit?? opet te pitam: sa kojim čipom? daj neki prijedlog i reci zašto ga preporučaš? to je isto
kao da ja tebi preporučim "neki" lijek koji djeluje i uzima se natašte.... a uopće ti ne kažem kako djeluje i simptome...

zašto da ti vjerujem kada mi nikad do sada, otkad sam na forumu, nisi ništa konkretno odgovorio... osim, "vjeruj mi"
na temelju čega da ti vjerujem? ?imaš podeblji audiofilski dosje ili? konkretno (nemoj se ljutiti), edisonu, davorinu, harkonenu
i još ponekom mogu vjerovati na riječ jer iza sebe imaju bogato iskustvo i znanje... što stoji iza tebe? reci pa ću možda
uvažiti tvoje razloge a možda ću ih i odbaciti...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la pamook » Pon pro 23, 2013 8:57 pm

ya man ;) ... cemu takav nastup 8-)

nitko ne moze uprt prstom u neki chip/komplet DAC i rec - to ti je... a ako se i kaze - ko da si preskocio, pa opet koji bi chip, koji bi DAC ...

jeo ga patak, uzmes ono sto ti je npr. predlozio Joe (isti sam i ja radio, isti je i Cheeta radio, i mislim i EkoEko i tko zna tko jos) - i probas... ne svidi ti se kroz godinu dana tweakanja i igranja - ides dalje...

ili napravis sto je Joe rekao - odmah napajanje i dva Lundahl-a i pjevajjjjj

ili uzmes neki drugi sa ebay-a i igras igru sa OPAMP-ovima

ili.... jebiga :lol:

Tom zna tematiku dovoljno u dubinu da mu ja vjerujem kad kaze da sto dublje kopas, to manje imas temelja za "uski izbor"...

negdje netko jednom napisaše - uspjeh nije cilj, vec putovanje....

chill out, ubijes 50$ za start i zabavis se... onda ubijes jos toliko i zabavis se...

tesko da bi itko mogao uprt prstom u kutiju i rec ti - ovo je taj svileni, utegnuti i u predivnoj ljubicastoj boji - a kosta samo krofnu i argetu...

over and out,

:D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la audio kutak » Pon pro 23, 2013 9:25 pm

pamuče, a i ostali..... sve je ovo otišlo pomalo nakrivo, zahvaljujuć meni a i vama..... podjednako.... znate onu: za svađu (ljubav) je
potrebno dvoje! :mrgreen:

ja samo tražim da mi netko kaže zašto ima taj i taj dac čip, zašto mu se sviđa, koji su glavni razlozi zašto
ga je izabrao.... do sada mi je jedino joe konkretno odgovorio a i napisao je u svojoj temi...

jel to teško napisati, sročiti u par riječi? pa neka tom kaže zašto preporuča "neki jeftini" dac kit i možda ga poslušam...

na, "vjeruj mi" ne okidam..... treba i podloga iza toga stajati... kao i kod kolača, beš kremu ako je tijesto loše :lol:

ja kada nešto nekome preporučujem onda mu to govorim na temelju vlastitog iskustva i stojim iza toga sa
razlozima spremnima za raznoliku diskusiju... ako ne znam što bih preporučio onda čovjeku dam broj od nekoga
tko zna više od mene, od nekoga tko je sa time radio.... a u mojih 20 godina servisiranja, održavanja računalne
opreme i vođenja servisa naradio sam se i naservisirao na svakakvim računalima i komponentama i ljudima...

sve ovo što pišem je bez ikakve ljutnje ili zlobe.... samo želim jasno i kratko zašto taj i taj....

jel može jasnije, jednostavnije?

kuda je nestala diskusija?

pamuče, nemoj me krivo shvatiti, ne želim svake godine raditi drugi dac.... radije ću jednoga raditi godinu, dvjie i
uživati u njemu.... razlog je jednostavan, nemam tih 50$ za bacanje, nažalost....
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la tom_hifi » Pon pro 23, 2013 9:53 pm

Naveo sam zašto radim s TDA1541A. Nisam zadovoljan kako su izvedeni PCB-i D/A konvertera koji se prodaju kao kit-ovi. Svi naprave sve, osim dobrog ground planea. Pošto nemam zahtjeve za high resolution fileovima, nego mi je redbook dovoljan, odabrao sam TDA1541A. U uskom izboru bio je i PCM63K, no, stignem i njega 2015., 2016, tko zna.

Od svih ovih kitova, preporučio bih ti AK4399. Ima zaista najviše mogućnosti i bit će ti najdugotrajniji. Staviš ispred njega neki USB --> I2S konverter, kao i SPDIF --> I2S, selektor ulaza i imaš sve što ti treba. PCB tog AK4399 je podosta kvalitetan i čini mi se boljim od AK4396 kojeg sam također vidio uživo.

Eto, moje preporuka tebi je AK4399 zbog najviše mogućnosti. Imaš i balansirane izlaze, kao i single ended.

Od tih kitova nisam slušao nijednog (ako se dobro sjećam).
tom_hifi

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Digitalni izvori zvuka