Gramofon RIZ GM 5010

Re: Gramofon RIZ GM 5010

PostPostao/la norrinraddhr » Pet srp 05, 2024 9:50 am

Evo neka mjerenja od ručice...

Ručica R10
- kanalice: širina: 2,5mm / dužina: 8mm
- udubljenje kanalice: 1,4mm
- debljina površine nosača: 2,8mm
- razmak od centra rupe do centra pravokutnika: 2,3mm
- širina vijka: 2.3mm

Ovako kad gledam mislim da bi ovdje sad na prvu najbolje sjeo skalpel pa ručno, imam ih u raznim oblicima pa pokušat prvo prerezat pregrade, a onda kanalice dobit usjeklinom po rubovima, jer debljina materijala kojeg trebam izvadit je 1.4mm, pa bi se to možda moglo skalpelom uredno napravit, ostatak dobit turpijicom. No, prvo probat i vidjet pa ako ide onda polako jer bušenjem el. bušilicom nemam kontrolu, što zbog male površine, što zbog mogućnosti da plastika napukne kod bušenja ili da mi svrdlo pobjegne u stranu pa zeznem rub, estetika mi je isto bitna. Sjetih se da se može se i ručno bušit, imam držač za svrdla od stare bušilice i polako, bušio ručno aluminij i fino ide, kud ne bi plastika, ali kad dođe vrijeme i kad počnem glodat onda će se vidjet koja metoda bi bila najbolja.
Pioneer F-225 Tuner - (1990)
Pioneer CT W-310 Deck - (1990)
RIZ GM-5010 Gramophone - (1992)
AVM Competition AMP Class A - (1997)
HECO Victa 700 - 3-Way Bass Reflex - (2011)
norrinraddhr

PostPostao/la daluka » Pet srp 05, 2024 11:49 am

Ti si izmjerio da ti treba?
norrinraddhr napisao: kako riješit dužinu od cca. 2mm jer AT3600L ide više prema naprijed,

imaš
norrinraddhr napisao:Evo neka mjerenja od ručice...
Ručica R10
- razmak od centra rupe do centra pravokutnika: 2,3mm

Nebin puno filozofiral ja bi na tom mjestu jednostavno probušil rupu 2,5 mm.
daluka

PostPostao/la zlatko » Sri pro 11, 2024 1:26 am

Nepopustljivost zna biti dosta 'bolna' :lol: ... ostavio sam MF-101 za reprodukciju oderanih ploča, za tu namjenu stavio sam je u Dualov adapter - imam dva Duala (1228 i 1235) i tako je to išlo ... dok se nije odlomio vrh igle...žao mi nekako ove MF-101, naravno ne zbog kvalitete nego kao povjesnog artifakta. Pronašao sa na dacapoaudio.com i zamjensku i originalnu (kao), prva 25 a druga 36 €. Ni ta 'originalna' nema na sebi oznaku mf-101 nego 2001D (ma šta to značilo) a zamjenska nema ništa pa sam se odlučio isprsiti s 25€ :D Uglavnom, stiglo je to brzo (4-5 dana) i tu počinje 'prava' priča: - prvo igla je kraća 3-4 mm i drugo ne može se utaknuti u tijelo zvučnice :shock: Izmjerio sam konzolu na originalnoj (1,8 mm) i na pristigloj (2.0 mm) i jasno je bilo gdje je problem. DaCapo su se čudili jer kao nisu imali reklamacija, no kako je bilo jasno da se to ne da ugurati rekli su da pošaljem (refundirat će trošak) da vide i usporede s drugim primjercima i ako je ova falična pošalju ispravnu. Međutim utvrdili su da je ova kao i sve druge i da nema smisla slati ponovo. I uistinu vratili su mi na račun uplaćeno i trošak povrata. Al' kako sam ja zapeo imati tu zvučnicu kao dio originalnog postava GM-5010 zamolim ih da izmjere i onu drugu što je imaju pod 'original' pa ako odgovaraju mjere, eto dao bi se u dodatni trošak (sve dam -samo da zaigram)...izmjere oni: 2,08 mm pa jednoglasno zaključimo da tu nema sreće.

I tako ostaše upitici u zraku i meni i njima pa bih zamolio ponosne vlasnike MF-101,102,103 ako im nije problem, da izmjere promjer konzole na svojim primjercima i dojave za usporedbu :pray:
zlatko

PostPostao/la daluka » Sri pro 11, 2024 10:29 am

zlatko napisao: zamolim ih da izmjere i onu drugu što je imaju pod 'original' ...izmjere oni: 2,08 mm
I tako ostaše upitici u zraku i meni i njima pa bih zamolio ponosne vlasnike MF-..., da izmjere ... za usporedbu

Imam na GM7605 MF-100: mjere dijela igle koji se utakne u zvučnicu 2,095 mm, dijagonala 2,80 mm, mjereno mikrometrom.
daluka

PostPostao/la zlatko » Sri pro 11, 2024 12:56 pm

... to odgovara njihovim mjerama 2,08 i 2,8 mm:
dacapo_1.jpg
dacapo_2.jpg
dacapo_3.jpg

dok moj primjerak MF-101 ima druge mjere 1,8 i 2,5 mm:
mf-101_d.jpg
mf101_1.JPG

Ili je MF-101 drugih dimenzija ili ja imam nekakav unikatan primjerak :think: ... molim i druge vlasnike MF-ova da se uključe kako bi riješili ovu misteriju a tako svi skupa nešto novo naučili :)
Inače sve preporuke za DaCapo, iako dostava ide preko HP-a :roll: :roll: , brza je i točna (4€)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: zlatko; Pon pro 16, 2024 2:38 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
zlatko

PostPostao/la davorin » Sri pro 11, 2024 2:53 pm

zlatko napisao:... to odgovara njihovim mjerama 1,8 i 2,8 mm:
dacapo_1.jpg
dacapo_2.jpg
dacapo_3.jpg

dok moj primjerak MF-101 ima druge mjere 1,8 i 2,5 mm:
mf-101_d.jpg
mf101_1.JPG

Ili je MF-101 drugih dimenzija ili ja imam nekakav unikatan primjerak :think: ... molim i druge vlasnike MF-ova da se uključe kako bi riješili ovu misteriju a tako svi skupa nešto novo naučili :)
Inače sve preporuke za DaCapo, iako dostava ide preko HP-a :roll: :roll: , brza je i točna (4€)

Možda bi trebalo iglu sa desne strane samo pažljivo izvući jer mi djeluje kao da je previše "upala" u tijelo same zvučnice!?
U davno doba sam imao vrlo sličan slučaj sa "ADC-xx"- zvučnicama (vrlo skupa ADC-25 npr., svojevremeno!) iako nisam siguran da je ovdje taj slučaj!?
davorin

PostPostao/la phobon » Čet pro 12, 2024 9:14 am

Trebao bih ja imati nekoliko, provjerit ću.
Prvo što mi pada na pamet je da - ukoliko to nije tvoj gramofon od početka,
da ne možeš sa sigurnošću reći što se tu dogodilo.
Unitra igle parnih i neparnih brojeva nisu zamjenjive.
Na tržištu bivše juge najčešće su bile varijante MF101 i MF100 (uglavnom RIZ)
Dodatan problem je što same zvučnice nisu imale nikakvu oznaku, originalno su bile dostavljene sa iglom gore (oznaka je bila samo na igli),
pa tako kad je jednom netko skinuo originalnu iglu, ili se to valjalo po nekakvim ladicama i zalihama tako,
više nije postojao način da utvrdiš o kojoj se uopće zvučnici radi.
Jednino ovakvim mjerenjem, ne mogu sad ruku stavit u vatru, ali mislim da neparni broj treba imati manju rupu.
Poljaci su pod kraj također počeli brljati,
pa tako parni brojevi nisu više bili potpuno zamjenjivi sa svim parnim brojevima.
phobon

PostPostao/la zlatko » Čet pro 12, 2024 11:33 am

... to potvrđuje dalukino i moje mjerenje i objašnjava problem s 'rupama' :drool: još ako imate neke primjerke i mjere bilo bi super za rasvjetljavanje MF misterije ...
zlatko

PostPostao/la phobon » Sub pro 14, 2024 8:49 pm

Inače priča oko motorića za ovaj gramofon se nastavila.
Kolega mi je dao ladicu od rizovog kazetofona (onog što se izvlači motorom)
i izvadio sam motoriće iz nje. Tri komada su unutra. Glavni je japanac, očito ni poljaci nisu htjeli riskirati s time,
ali motori za izvlačenje ladice i motor za prematanje kazete je Silma.
Ovaj za izvlačenje ladice imao je oznaku PRM-33 L, što je značilo da se vrti ulijevo i taj nije upotrebljiv za gramofon.
Za raskopavanje onog trećeg trebalo je malo više vremena, i kad sam ga izvadio znao sam da će se to pretvoriti u modifikaciju.
Ima oznaku Silma PRM-33 1,8M L/D
što znači da podržava oba smjera vrtnje. Nisam siguran potpuno za podatak 1,8 pretpostavljam da ima veze sa okretnim momentom,
ali nije toliko ispod 1,9 (koji je originalno bio u gramofonu).
Što znači oznaka M nemam pojma. Uglavnom, malo je uži u promjeru ali je viši.
Nakon malo pripasivanja i skraćivanja osovinice jer je bila previsoka i strugalo je sve skupa za subtanjur,
ispostavilo se da je ovaj motorić u jako dobrom stanju.
Vidi se da malo teže krene vjerojatno zato što je slabiji od originalnog, ali sad je unutra dok ne naleti original.
phobon

PostPostao/la phobon » Sub pro 14, 2024 8:59 pm

Originalni motorić sam toliko puta raskopavao da očito nije više upotrebljiv.
Skinuo sam i one kapljične kondenzatore sa rotora, čisto da izmjerim vrijednosti.
Kineski tester pokazuje da imaju oko 26pF.
Međutim, ono što me zbunjuje da se na njima mjeri i otpor oko 15k ohma.
Probavao sam približiti vrh lemilice, da vidim da li ima promjena sa temperaturom, ali ne mogu dobiti smislene rezultate,
odnosno nema značajnih promjena otpora i kapaciteta sa temperaturom.
Na kraju sam ih zamijenio sa jedinima koje sam imao a da po veličini mogu sjesti unutra. Ovi su 10nF, što je
daleko više od vrijednosti koje sam izmjerio na originalnim, ako su uopće ispravni.
Meni bi logično bilo da su to kondenzatori, ali mogli bi biti i varistori.
Mada nikad nisam vidio varistore koji tako izgledaju.
Motor radi gotovo jednako i sa originalnima i sa ovima koje sam ja ubacio unutra.
Ima li netko ideju što bi to uopće moglo biti.
phobon

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Analogni izvori zvuka